"Alcarràs", el retrat de Carla Simón de la pagesia catalana que ha seduït la Berlinale
- TEMA:
- Cinema
L'ovació rebuda aquest dimarts en la projecció de la Berlinale ja era un gran auguri, i s'ha confirmat. La pel·lícula de Carla Simón "Alcarràs" ha fet història i s'ha convertit en el primer llargmetratge en català que s'emporta l'Os d'Or de la Berlinale.
"Alcarràs", una coproducció de TV3, és el segon llargmetratge de Carla Simón, després de l'exitosa òpera prima "Estiu 1993". En aquest film, que també passa a l'estiu, la directora ens mostra part del seu univers personal per explicar-nos la història dels Solé, una família que després de generacions dedicades a l'agricultura del préssec, es veu obligada a fer la seva última collita. Aquest n'és el tràiler:
Simón coneix bé la temàtica i la zona on ha rodat. Part de la seva família també es dedica a l'agricultura en aquest poble de Lleida. Per això, "Alcarràs" també és la reivindicació d'un estil de vida i la defensa de la pagesia, un ofici que Simón creu que està desapareixent:
"Per mi, el tema de cultivar en família està una mica en perill d'extinció i s'ha de protegir aquest model, perquè ningú millor que una família pot cuidar les seves terres... Quan hi entra una gran empresa i acumula molt terreny, mai tindrà tanta cura de la terra com una família que se l'estima."
Autenticitat amb actors no professionals de km 0
El repartiment està format per actors no professionals. Després d'un llarg procés de càsting, que va durar més d'un any, la directora catalana els va triar entre els 9.000 candidats que va anar trobant-se aprofitant les festes majors d'estiu a les comarques del Segrià, l'Urgell i el Pla d'Urgell.
L'objectiu era aconseguir autenticitat i credibilitat, ja que, per Simón, aquestes persones reals són les que millor poden conèixer la terra i la seva feina i, per tant, les que millor ho poden mostrar a la pantalla:
"Els actors són meravellosos i poden fer de pagès, però, quan tu veus un senyor que és pagès, com puja al tractor, com el mou i el condueix, com cull un préssec..., això no es pot copiar. Un pagès ho sent. I per a mi era important que la gent que fes aquesta pel·lícula tingués un vincle real amb la terra."
La pel·lícula, rodada a diferents localitats de les comarques de Lleida, ja ha captivat el públic del festival alemany. Aquest dimarts, directora, actrius i actors d'"Alcarràs" han desfilat per la catifa vermella emocionats, conscients que poden fer història.
Es pot ben dir que amb "Alcarràs" un tros de la terra ferma ha arribat fins a Berlín. Ho ha fet amb la seva gent, el seu paisatge i fins i tot amb els seus préssecs, convertits en melmelada gràcies a la iniciativa de la Catalunya Film Commission:
Signen el guió d'"Alcarràs" la mateixa Carla Simón i Arnau Vilaró. A més, com a directora de fotografia, Daniela Cajías, que l'any passat va rebre el Premi Goya i el Premi Gaudí pel seu treball a "Las niñas", també amb coproducció de TV3.
El projecte té un llarg recorregut en festivals i premis, entre els quals destaquen el Premi CNC al Millor Projecte, atorgat en el Torino Film Lab (2018), el Premi Eurimages al desenvolupament obtingut en el mercat de coproducció de Berlín (2019) i la Menció Especial al Pitch des Residents celebrat en el Festival de Canes 2019.
"Alcarràs" és una producció d'Avalon P.C. i Vilaüt Films, en coproducció amb TV3 i Kino Produzioni (Itàlia), i té el suport de l'ICAA, ICEC, MEDIA, EURIMAGES, MIBACT i la Diputació de Lleida, i hi han participat TVE i Movistar +.