Aldarulls al Marroc entre joves i policia, que ara sí que frena qui vol passar a Ceuta
Ja hi han tornat 6.000 de les 8.000 persones que han entrat a la ciutat autònoma els últims dies, mentre es negocia què es farà amb els 1.500 menors
La tensió que aquests dies s'ha viscut a Ceuta s'ha traslladat aquest dimecres a la nit als carrers i accessos de la veïna població marroquina de Fnideq, coneguda com a Castillejos pels espanyols.
Uns centenars de joves s'han enfrontat a la policia marroquina, que després de l'actitud tolerant i permissiva mostrada els dies anteriors, ara barra al pas als que pretenen acostar-se a la frontera amb Espanya.
Els joves han intentat sense èxit acostar-s'hi per carretera i per un turó pròxim, i també han llançat pedres contra les furgonetes de la policia i han cremat una moto policial.
6.000 retornats al Marroc
Segons xifres facilitades pel govern espanyol, de les 8.000 persones que van aconseguir entrar a Ceuta des de dilluns, més de 6.000 ja han estat retornades al Marroc.
La majoria dels que s'han quedat són els 1.500 menors que legalment no poden ser retornats automàticament, i ara són en naus industrials a El Tarajal, a tocar de la frontera.
200 menors cap a Espanya "els pròxims dies"
Aquest dimecres, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha demanat a les comunitats autònomes que es facin càrrec d'uns 200 menors estrangers de Ceuta "en els pròxims dies".
Aquests són els que ja eren a la ciutat autònoma abans de dilluns, regularitzats i escolaritzats, i l'objectiu és fer lloc per als que han arribat ara, que són 7 vegades més nombrosos.
Una part vindrà a Catalunya
Per tant, previsiblement hi haurà més reunions entre el Ministeri de Drets Socials i les autonomies per anar buscant lloc per als acabats d'arribar, molts dels quals tenen entre 7 i 9 anys.
La Generalitat s'ha mostrat disposada a fer-se càrrec d'alguns dels 200 menors, i ha reclamat a la ministra una línia de finançament extraordinària per fer-hi front.
Segons fonts del ministeri, hi ha la intenció de destinar 4 milions d'euros per finançar l'acolliment dels 200 menors.
La situació a Ceuta
Mentrestant, els efectius de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i l'exèrcit que són a Ceuta s'estan dedicant a buscar per l'enclavament espanyol els migrants que encara no han localitzat.
El govern espanyol ha assegurat que ara pràcticament no hi està havent noves entrades, només "molt esporàdicament", però també que l'operatiu estarà en marxa "sine die".
Pel que fa als menors que hi ha a la ciutat, s'ha decidit reobrir l'alberg provisional de Piniers, amb capacitat per a 200 persones.
Segons fonts governamentals, en una nau d'El Tarajal hi ha allotjats 700 nens i adolescents als quals s'estan fent proves de Covid-19.
- ARXIVAT A:
- CeutaMarrocMigracions