El ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, el secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, i el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksi Reznikov, aquest divendres a la base de Ramstein, a Alemanya (Reuters)

Alemanya aguanta la pressió i de moment no enviarà els tancs que demana Ucraïna

Una reunió en una base nord-americana de la cinquantena de països que donen suport a Ucraïna analitza l'estratègia a seguir per fer front a la invasió russa
Redacció Actualitzat
TEMA:
OTAN

Representants de la cinquantena de països que donen suport a Ucraïna, principalment de l'OTAN, s'han reunit aquest divendres a Alemanya per discutir la millor estratègia per ajudar militarment aquest país a fer front a la invasió russa.

El principal debat és sobre la petició ucraïnesa de fa mesos que els enviïn tancs Leopard de fabricació alemanya, que es consideren els més aptes per fer front a l'exèrcit rus.

El motiu és que són tancs considerats molt efectius, amb molta precisió, de fins a 5 quilòmetres, i que gasten poc combustible. A més, en tenen molts exèrcits europeus, que els en podrien enviar.

Per exemple, en tenen tant Espanya com Lituània i Polònia, països que ja s'han mostrat disposats a enviar-ne desenes cap a Ucraïna.

Representants dels països en suport d'Ucraïna escolten la intervenció telemàtica del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, aquest divendres a Ramstein (Reuters)

Alemanya no dona el vistiplau per enviar tancs Leopard

Però no ho poden fer sense el permís del país fabricant, Alemanya, que s'ha resistit fins ara a aquesta petició d'Ucraïna i ho continua fent.

El nou ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, que porta només dos dies en el càrrec, ha sortit de la reunió per dir a la premsa que hi donarà el vistiplau quan hi hagi unanimitat entre els països:

"Hi ha bones raons per al lliurement dels tancs i hi ha bones raons en contra, i s'han de sospesar amb molta cura els pros i els contres. La impressió que hi ha una coalició tancada i que Alemanya s'hi oposa és errònia."

El ministre de defensa d'Alemanya, Boris Pistorius, aquest divendres parlant a la premsa a Ramstein (Reuters)

Segons el govern alemany, abans de prendre la decisió vol tenir un inventari complet dels tancs Leopard que tenen els països i saber que estan en bon estat de conservació.

També vol assegurar-se que els soldats ucraïnesos reben la formació adequada per fer-los funcionar, perquè els tancs siguin de debò una ajuda eficaç.

Els Estats Units tampoc hi envien tancs Abrams, equivalents als Leopard

Fonts alemanyes també han suggerit que hi donarien el vistiplau si els Estats Units també hi envien tancs Abrams, vehicles blindats similars als Leopard.

Però aquest país ha dit que no ho farà, afirmant que gasten molt més combustible que els alemanys, i que el seu manteniment seria "un malson logístic" per a l'exèrcit ucraïnès.

En la reunió d'aquest divendres, que es fa a la base nord-americana de Ramstein, Polònia s'ha mostrat disposada a enviar els tancs a Ucraïna sense esperar el vistiplau alemany.


Sí que hi enviaran centenars de vehicles blindats lleugers

Al marge d'aquesta polèmica, però, a la reunió molts països s'han compromès a enviar més ajuda militar a Ucraïna: els Estats Units, per exemple, volen destinar-hi 2.500 milions de dòlars més.

Ho ha dit el secretari de Defensa, Lloyd Austin, que ha afirmat que els Estats Units estan disposats a ajudar Ucraïna "tant de temps com calgui":

"Hem d'anar encara més enllà, aquest és un moment decisiu per a Ucraïna i una dècada decisiva per al món. Que no s'equivoquin: donarem suport a l'autodefensa ucraïnesa tant de temps com calgui."

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, segueix telemàticament la intervenció del secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, aquest divendres a Kíiv (Reuters)

L'ajuda dels EUA inclou desenes de vehicles blindats Bradley, Stryker i antimines MRAP, més lleugers que els Abrams, i també 350 vehicles de transport Humvee M998.

També Alemanya s'ha compromès a enviar 40 tancs lleugers Murder i sistemes antiaeris Patriot, que considera que són el que més necessita ara mateix Ucraïna.

Les línies vermelles creuades pels aliats d'Ucraïna fins ara

Ja prop de complir-se un any de l'inici de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, aquesta reunió de l'anomenat Grup de Contacte per a la Defensa d'Ucraïna evidencia que el conflicte està lluny d'acabar-se.

De fet, tot apunta que els tancs Leopard seran només una més de les línies vermelles que han anat travessant els aliats de l'OTAN i que mesos abans no gosaven travessar.

Primer van ser les armes lleugeres i els míssils antitanc Javelin, després els míssils Himars, que arriben fins a 80 quilòmetres, i finalment les bateries antimíssils Patriot.

Xesco Reverter explica en aquest reportatge l'escalada armamentística que hi ha hagut en l'ajuda a Ucraïna des de l'inici de la invasió:

 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Alemanya OTAN Rússia Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut