Alemanya, França i Itàlia suspenen preventivament la vacunació amb AstraZeneca

Se sumen a Irlanda i els Països Baixos, malgrat que l'empresa afirma en un comunicat que la vacuna és segura

Redacció/ACNActualitzat

Alemanya, França i Itàlia s'han afegit a la llista de països que han suspès preventivament l'ús de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca.

El govern alemany ha confirmat a primera hora de la tarda d'aquest dilluns, a través del Ministeri de Sanitat, que prenia la decisió per recomanació de l'Institut d'Investigació Paul Ehrlich, l'autoritat alemanya en vacunes. Aquest organisme considera que cal comprovar la potencial relació entre la vacuna i els casos de trombosis registrats després de rebre-la.

El Ministeri de Sanitat alemany ha destacat que correspon a l'Agència Europea del Medicament (EMA) determinar si la informació sobre les trombosis "afecta l'autorització de la vacuna i de quina manera".

L'EMA ha anunciat que està recollint dades i que dijous informarà sobre la vacuna. 

 

Alemanya, França i Itàlia suspenen preventivament la vacunació amb AstraZeneca
Sánchez ha anunciat una compareixença de Darias, i Macron, la suspensió preventiva d'AstraZeneca (Reuters/Frederic Scheiber)

 

Poc després, el president francès, Emmanuel Macron, ha confirmat durant una roda de premsa al costat de Pedro Sánchez que la vacunació amb AstraZeneca quedava aturada a França fins aquest dimarts a la tarda, a l'espera del que digui l'EMA:

"Se suspèn per precaució, esperant poder reprendre-la ràpidament si ho permet el dictamen de l'EMA".

 

Al mateix temps, Itàlia, on ja s'havien bloquejat un lot de la vacuna, ha anunciat que seguia el mateix camí. L'Agència Italiana de Medicaments ha destacat que la mesura s'ha pres per precaució "i en línia amb les mesures semblants adoptades per altres països europeus".

 

A Espanya, aturada 15 dies

Espanya ha seguit la mateixa política i, en una reunió d'urgència del govern espanyol i les comunitats autònomes, s'ha acordat interrompre durant 15 dies l'ús d'aquesta vacuna. 

En la compareixença amb Macron, el mateix Pedro Sánchez ha informat d'una roda de premsa de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, a la tarda, per valorar la situació. 

Divendres passat, Catalunya va retenir com a mesura de prevenció un lot d'AstraZeneca.

 

Degoteig de suspensions de la vacunació amb Oxord-AstraZeneca

La decisió d'Alemanya se suma a la dels Països Baixos, que avui també ha pres aquesta mesura i a la de cinc països europeus més, Irlanda, Dinamarca, Noruega, Bulgària, Islàndia, la setmana passada. Itàlia i Àustria també van suspendre l'administració d'algunes partides.

Un nombre indeterminat de casos de trombosi han alertat les autoritats sanitàries d'aquests governs, tot i que els experts en vacunes asseguren que aquesta incidència està dins la normalitat.
 

L'Agència Europea de Medicaments: el benefici supera el risc

En el mateix sentit, l'EMA ha apuntat que la taxa de trombosi entre els vacunats "no és més gran que la del conjunt de la població", tot i que ha afegit que cal analitzar amb detall els casos.

L'EMA ha identificat fins ara una trentena de casos de trombosi després de rebre una dosi de la vacuna. En total, se n'han inoculat a tota la Unió Europea uns cinc milions de dosis.

El cap de la unitat d'amenaces biològiques a la salut i vacunes de l'EMA, Marco Cavaleri, ha afirmat en una compareixença en comissió al Parlament Europea que el benifici continua superant el risc amb aquesta vacuna: 

"Estem desenvolupant una revisió ràpida de tota l'evidència al voltant d'esdeveniments tromboembòlics amb aquesta vacuna per assegurar quin és el benefici i el risc d'utilitzar-la. No pesnem que, fins ara, l'evidència que tenim mostri un risc emergent afectants els beneficis. No veiem cap problema per continuar la campanya de vacunació amb aquesta vacuna." 

L'Organització Mundial de la Salut insisteix que és important seguir amb les campanyes de vacunació i nega que s'hagi demostrat que aquests casos de trombosi estiguin connectats amb la vacunació d'AstraZeneca.  

"No volem que la gent entri en pànic i, per ara, recomanem als països que continuïn vacunant amb AstraZeneca", ha afirmat una responsable de l'organització. L'OMS reunirà aquest dimarts un grup d'experts per estudiar la seguretat de la vacuna. 

 

AstraZeneca defensa la vacuna

L'empresa farmacèutica ha afirmat en un comunicat que la vacuna és segura i que no hi ha cap prova científica que incrementi el risc de tenir episodis de trombosi:

"No hi ha cap evidència d'un augment del risc d'embòlia pulmonar, trombosi venosa profunda o trombocitopenia a cap grup d'edat definit, sexe, lot o en cap país concret."


AstraZeneca reitera que sempre vetlla per la seguretat i que fa anàlisis contínues sobre la seva vacuna, la tercera autoritzada a la UE contra la Covid, després de les de Pfizer-BioNTech i Moderna.

El comunicat arriba després de la "revisió minuciosa" de les dades de seguretat dels més de 17 milions de persones vacunades a la Unió Europa i al Regne Unit.

Segons AstraZeneca, fins ara s'han notificat a la UE i al Regne Unit 15 casos de trombosi venosa profunda i 22 d'embòlia pulmonar, en els més de 17 milions de dosis administrades fins al 8 de març.

Alemanya, França i Itàlia suspenen preventivament la vacunació amb AstraZeneca
AstraZeneca defensa la seguretat de la vacuna desenvolupada amb la Universitat d'Oxford (Reuters/Dado Ruvic)

 

L'empresa afegeix que fins i tots els casos d'aquest trastorn detectats suposen un percentatge inferior als que s'esperarien en el mateix nombre de persones no vacunades.

En la nota també assegura que en els assajos que van fer sobre la seguretat de la vacuna hi va haver molt pocs casos de trombosi i menys en el grup vacunat que en el grup que va rebre placebo.

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut