Logotip a la façana del Bundesnachrichtendienst, els serveis d'espionatge alemanys, el febrer del 2019 a Berlín (Reuters)

Alemanya deté un dels seus agents d'intel·ligència acusat de ser un espia rus

El país ha expulsat desenes de diplomàtics russos i ha destituït el cap de ciberseguretat des de l'inici de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia
Redacció Actualitzat
TEMA:
Alemanya

Alemanya ha detingut un agent dels seus serveis d'intel·ligència exterior, el Bundesnachrichtendienst (BND), acusat d'"alta traïció" per haver espiat per a Rússia.

L'home, identificat amb el nom de Carsten L., el van detenir aquest dimecres per ordres de la Fiscalia General, amb seu a Karlsruhe, i ha ingressat a la presó.

La Fiscalia alemanya assegura que el detingut "va passar informació aconseguida mitjançant la seva activitat professional a un servei d'intel·ligència rus."


Escorcolls a casa seva i al seu despatx

El cas l'ha donat a conèixer el setmanari Der Spiegel, que ha precisat que han escorcollat casa seva i també el seu despatx al BND:

"Un cas d'espionatge sacseja el servei d'intel·ligència estranger alemany: segons la informació de SPIEGEL, un empleat del BND va treballar en secret per a Rússia."

 

La "falta d'escrúpols" de Rússia

Aquest setmanari ha parlat amb el president del BND, Bruno Kahl, que els ha confirmat la notícia, però no els ha donat més detalls, perquè podrien donar avantatge a l'enemic:

"Amb Rússia ens enfrontem amb un actor del qual hem de tenir en compte la seva falta d'escrúpols i la disposició a utilitzar la violència."

Kahl ha dit que va ser el mateix BND el que va sospitar que hi havia un talp entre les seves files, i que per això van engegar una investigació interna, i quan ho van confirmar van alertar la Fiscalia.


Molts països han expulsat diplomàtics russos

La invasió d'Ucraïna per part de Rússia i l'oposició d'Alemanya i altres països europeus ha posat en alerta els serveis d'intel·ligència per evitar la filtració d'informació sensible.

A la primavera, Alemanya ja va expulsar per aquest motiu una quarantena de diplomàtics russos, cosa que també van fer altres països, entre els quals hi ha França, Itàlia, Dinamarca i Espanya.

Destitució del cap de ciberseguretat d'Alemanya

I fa dos mesos, el 18 d'octubre, el Ministeri de l'Interior alemany va destituir Arne Schönbohm, cap del Departament de Seguretat Informàtica, per la seva proximitat a l'espionatge rus.

En concret, Schönbohm va ser acusat de mantenir relacions estretes amb una empresa d'espionatge creada per un exagent del KGB condecorat pel president de Rússia, Vladímir Putin, pels serveis prestats.

Aquests vincles es van descobrir el 2019, i malgrat tot va continuar en el càrrec, però va caure definitivament en desgràcia després dels sabotatges a infraestructures estratègiques com el gasoducte Nord Stream.

Fa un mes, a Düsseldorf van condemnar a 1 any i 9 mesos de presó un militar a la reserva també per espiar per a Rússia.

 

 

ARXIVAT A:
Alemanya Rússia Ucraïna
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut