Alemanya fa la primera deportació d'afganesos després del retorn dels talibans
- TEMA:
- Alemanya
Alemanya ha començat a deportar afganesos condemnats o amb ordres d'expulsió. Una mesura que no s'aplicava des de feia tres anys, coincidint amb l'arribada al poder dels talibans a l'Afganistan, però que el govern d'Olaf Scholz ha recuperat després de l'atemptat jihadista a Solingen.
Arran dels apunyalaments de fa una setmana al Festival de la Diversitat de Solingen, a mans presumptament d'un home sirià vinculat a Estat Islàmic i demandant d'asil, que van deixar tres morts i vuit ferits, l'executiu alemany ha promès endurir la política migratòria i de seguretat. Així ho va defensar aquest dijous el canceller Scholz, en una piulada en què assegurava que les autoritats "adoptarien les accions necessàries", també una reducció de les traves a les deportacions.
Poques hores més tard, el govern alemany ha anunciat aquest divendres que ha començat a aplicar la mesura i que ha expulsat del país 28 ciutadans afganesos. En un comunicat, el portaveu de l'executiu, Steffen Hebestreit, ha subratllat que es tracta de "criminals condemnats".
"Alemanya ha dut a terme aquest matí una repatriació de ciutadans afganesos per primer cop des de l'agost de 2021. Es tracta de criminals condemnats que no tenien dret a seguir a Alemanya, i sobre els quals pesaven ordres d'expulsió. El Govern ha fet grans esforços per aconseguir el reinici de les repatriacions en aquests casos (...) Els interessos de seguretat d'Alemanya tenen clarament un pes més gran que l'interès a l'hora de protegir criminals i persones perilloses"
El retorn dels 28 deportats a l'Afganistan s'ha fet amb un avió de Qatar Airways, que s'ha enlairat des de l'aeroport de Leipzig amb destinació a Kabul pocs minuts abans de les set del matí. Una operació que Alemanya no ha negociat directament amb el govern afganès, però que ha comptat precisament amb la mediació de les autoritats qatarianes. A més, segons el setmanari Der Spiegel, cadascun dels expulsats ha rebut mil euros en efectiu abans d'embarcar.
Crítiques de les organitzacions humanitàries
Les expulsions han estat criticades per Amnistia Internacional Alemanya. La seva directora, Julia Duchrow, ha assenyalat que "ningú ha de ser expulsat a un país on hi hagi l'amenaça que serà torturat" i que és "alarmant que el govern alemany faci cas omís d'aquestes obligacions i deporti persones a l'Afganistan".
En aquesta línia, ha denunciat que les execucions extrajudicials, les desaparicions forçades i la tortura són habituals en el règim dels talibans, i ha apuntat que si malgrat tot això el govern de Scholz deporta persones a l'Afganistan "corre el risc de convertir-se en còmplice dels talibans".
També s'hi ha mostrat frontalment en contra Pro Asyl, l'organització pels drets de les persones refugiades més gran que hi ha a Alemanya. Des de l'ONG lamenten que la deportació pugui ser un pas cap a la normalització amb el govern dels talibans, amb el qual Berlín no manté relacions diplomàtiques.
El debat migratori, a dos dies d'unes eleccions regionals
Aquestes primeres expulsions de ciutadans afganesos es produeixen quan queden tan sols dos dies per les eleccions als lands orientals de Turíngia i Saxònia. La campanya ha estat marcada per un debat encès sobre l'enduriment de les polítiques migratòries, especialment després de l'assassinat al maig d'un policia a la ciutat de Mannheim, i de l'atemptat de Solingen.
Qui n'ha tret més profit és l'extrema dreta, que lidera les enquestes i que demana un enduriment de la llei d'asil. Davant d'aquesta situació, els grans partits tradicionals no es volen quedar enrere. De fet, Scholz s'ha felicitat en campanya per haver incrementat les deportacions d'immigrants irregulars un 60%, però l'oposició conservadora li demana més contundència.
- ARXIVAT A:
- Alemanya Afganistan Talibans