Alemanya negocia per comprar la vacuna Sputnik i afebleix més l'estratègia europea
- TEMA:
- Vacunes
Alemanya està disposada a negociar un contracte bilateral amb Sputnik, el fabricant de la vacuna russa contra la Covid.
Ho ha anunciat aquest dimecres el ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, que ha precisat que les possibles entregues de dosis de la vacuna russa es farien un cop l'Agència Europea de Medicaments hagi emès la corresponent autorització.
D'aquesta manera, Berlín negociarà de forma bilateral amb Moscou les quantitats que en pot necessitar i quan se li podrien subministrar.
Alemanya comença aquesta via després que la Comissió Europea, en nom dels vint-i-set, digués aquest dimecres que no planteja negociar amb Rússia un contracte preliminar per a la Sputnik V.
La preocupació per la manca de disponibilitat de vacunes fa que cada cop més governs europeus es fixin en el medicament rus i s'esquerdi l'estratègia comuna de vacunació. I que sigui Alemanya, un dels socis més poderosos de la Unió, qui s'avanci, ho complica encara més.
Justament, aquest dimecres, el primer ministre de Baviera, Markus Söder, va anunciar un contracte amb Sputnik per comprar dos milions i mig de dosis de la vacuna i, posteriorment, fabricar-la en una companyia bavaresa.
Per ara, l'Agència Europea de Medicaments no sembla tenir pressa per autoritzar la Sputnik. D'una banda, vol tenir més proves sobre l'efectivitat de la vacuna i, de l'altra, guanya temps abans d'haver de reforçar la dependència europea de Moscou.
A la vegada, la Comissió Europea va demanar aquest dimecres que els 27 estats adoptessin una posició "coordinada" sobre la vacunació amb AstraZeneca, després que es confirmés el vincle amb casos rars de trombosi. La comissària de Salut, Stella Kyriakides, va demanar que "no es confongui els ciutadans ni alimenti dubtes sobre la vacuna, perquè està basada en la ciència".
Espanya deixarà d'administrar-la per sota dels 60 anys. El Regne Unit la farà servir per a més grans des 30 anys; Bèlgica, per als que en tinguin menys de 56, i a Alemanya i Itàlia, el llindar es fixa en els 60 anys.
- ARXIVAT A:
- Vacunes Coronavirus