Alemanya paralitza un gasoducte rus i dispara el preu del gas al mercat europeu
El preu del gas al mercat majorista ha crescut un 17% després que Alemanya ha aturat l'entrada en funcionament del gasoducte Nord Stream 2
Alemanya ha congelat aquest dimarts l'entrada en funcionament del gasoducte Nord Stream 2, que ha de transportar gas rus cap a la Unió Europea a través del mar del Nord. La decisió ha encarit el preu del gas al mercat majorista europeu i fa témer per un hivern fred com el de l'any passat al centre d'Europea, que ja va deixar les reserves sota mínims.
La decisió, a més, coincideix amb l'amenaça bielorussa de tancar l'aixeta dels gasoductes que entren a la UE a través de Polònia. Això posa encara més pressió sobre el preu del gas. En el mercat majorista ha pujat un 17%, i en el de futurs, un 10%.
Segons les autoritats alemanyes, no es pot donar llum verda a l'empresa Nord Stream 2 mentre l'explotadora del gasoducte no s'ajusti al dret alemany.
Segons les lleis europees, la propietària del gas, la russa Gazprom, i l'explotador del gasoducte han de ser empreses completament separades.
El gasoducte estava a punt per entrar a funcionar i només li faltava el certificat de les autoritats. El projecte, amb 1.225 quilòmetres, ha costat 10.000 milions d'euros. Corre en paral·lel a les canonades del Nord Stream original i havia de doblar el subministrament de gas rus a Alemanya.
La paralització pot ser que s'allargui mesos i, després, el projecte encara haurà de veure si compleix la normativa comunitària.
El gas, arma geopolítica
La Unió Europea rep el 40% del seu gas de Rússia. Qui ja ha celebrat la notícia és Ucraïna, un altre dels subministradors de gas de la UE i que havia qualificat el projecte Nord Stream de "perillosa arma geopolítica".
Bielorrússia, en un enclavament estratègic, va amenaçar de tallar el gas a Europa com a resposta a les sancions per la crisi migratòria.
Aquesta setmana, Oriol Serra, corresponsal de TV3, mostrava una altra de les canonades de gas que arriben a Alemanya, via Polònia, passant per Bielorrússia:
Tornant de Polònia vaig veure això des del tren. És el gas que arriba des de Rússia per escalfar els europeus. Aquest creua la frontera mentre hi ha vides humanes que es moren de fred als boscos fronterers entre Bielorússia i la Unió Europea. pic.twitter.com/0UfMYfWQyX
Oriol Serra (@oriolserra) November 14, 2021
A Espanya, el gas arriba d'Algèria -un 45%- per dos gasoductes: el Medgaz, que és el que va directament a Espanya per Almeria, i el Magreb-Europa, que arriba a Tarifa, a Cadis, a través del Marroc. Algèria va garantir a l'octubre que el subministrament no s'aturaria.
- ARXIVAT A:
- Unió EuropeaEnergiaBielorússia Rússia