Alemanya es planteja encarir la carn per combatre la contaminació

La proposta passa per apujar l'IVA dels productes càrnics fins al 19% i destinar l'augment de la recaptació al medi ambient
Oriol Serra Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Alemanya debat si fa pujar el preu de la carn per destinar l'augment de la recaptació al medi ambient. Diverses veus dels principals partits polítics alemanys s'han mostrat partidàries d'encarir els productes càrnics a través d'un increment de l'IVA, de manera que se'ls aplicaria un 19%, en comptes del 7% actual.

La proposta surt principalment de les files socialdemòcrates i ecologistes, però també s'hi han afegit veus conservadores, cosa que fa pensar que la coalició que lidera la cancellera federal, Angela Merkel, podria plantejar la mesura de manera sòlida pròximament. A més, coincideix amb la publicació d'un informe contuntent de l'ONU, que adverteix que cal modificar la dieta per aturar la crisi climàtica.

Segons dades del Ministeri d'Agricultura alemany, l'any 2017 el sector ramader va generar més de 66 milions de tones de CO2.

La producció massiva de carn té conseqüències nefastes per al medi ambient, segons els experts. La cadena de producció del bestiar genera grans quantitats de CO2; des del manteniment fins al transport, passant per l'alimentació.

 

El consum de carn ha baixat, però la producció ha crescut

La societat alemanya és especialment carnívora. De mitjana, a Alemanya, es consumeixen al voltant de 60 kg de carn per ciutadà i any. Però la xifra ha decaigut tímidament els últims anys. Si ens fixem en el consum de carn porcina, el consum ha baixat dels 55 kg als 49,7 kg.

Les xifres de consum es contradiuen amb les de producció. Segons dades de l'Institut Thünen, els últims 20 anys la producció ha passat de 3,6 milions de tones a 5,6 milions de tones. Alemanya s'ha convertit, doncs, en un país exportador de carn.
 

Millorar la qualitat de vida dels animals

A banda de combatre la contaminació i els efectes sobre el canvi climàtic, encarir la carn també ha de servir per millorar les condicions de vida dels animals. Des de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) proposen que l'IVA que s'ingressi -en cas d'augmentar-lo- es destini a les millores estructurals, especialment dels estables i granges.

La ministra federal d'agricultura, Julia Klöckner (CDU), ha promogut una normativa d'aplicació voluntària en la qual es recullen les condicions que haurien de tenir els animals. No s'aplicaria de manera obligatòria abans del 2020.

Actualment, a Alemanya, porcs i cavalls poden estar en trànsit fins a 24 hores. Els camions que transporten bestiar boví i oví no poden estar circulant més de 12 hores consecutives.

Un cambrer porta plats amb salsitxes en un restaurant a Alemanya (Reuters)


La carn, com a producte de luxe

Les veus més crítiques consideren que la mesura suposarà un encariment de la carn fins al punt de convertir-la en un producte de luxe. Fins ara, els productes càrnics estan considerats com a "producte bàsic" a Alemanya, per la qual cosa se'ls aplica el 7% d'IVA. El mateix passa amb els productes làctics, les verdures, el cafè, els llibres o les pròtesis, entre d'altres.
 

Malgrat tot, la llista d'aquests productes bàsics és força controvertida, perquè en queden exclosos els preparats infantils o els productes d'higiene femenina, com poden ser els tampons, als quals se'ls aplica el 19% d'IVA.

En canvi, les pernoctacions hoteleres són a la llista dels bàsics. De moment, al costat de la carn.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Contaminació Alimentació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut