Alemanya s'ofereix per acollir 1.500 menors refugiats a Grècia

Altres països com França, Portugal, Finlàndia i Luxemburg també se sumen a aquest gest per donar suport al govern grec
Actualitzat
TEMA:
Migracions

El govern d'Alemanya ha acordat acollir un nombre limitat de menors, al voltant d'uns 1.000 o 1.500, refugiats a Grècia com un gest voluntari i humanitari, al qual s'han afegit altres socis de la Unió Europea (UE).

Fins a 140 ciutats alemanyes ofereixen places per acollir refugiats. L'alcalde d'un d'aquests municipis, Hamm, Thomas Hunsteger-Petermann, ha explicat que poden obrir més de 300 places.

"Quan vam veure les imatges de Lesbos, les de la frontera entre Grècia i Turquia, immediatament vam donar ordre de comprovar la nostra preparació. Puc dir amb seguretat que tenim 300 places per una situació normal i fins a 500 en cas de crisi."

L'acord ha estat aprovat en una reunió de la coalició entre el bloc conservador de la cancellera Angela Merkel i els seus socis socialdemòcrates.

Segons un comunicat emès al finalitzar la reunió, l'objectiu és donar suport a Grècia davant el desafiament que suposa per aquest país l'acollida de refugiats. Alemanya acollirà menors no acompanyats de fins a 14 anys, preferiblement noies i malalts que necessitin atenció urgent.

El govern de Berlín no és l'únic a fer aquest gest: França, Portugal, Finlàndia i Luxemburg també s'han ofert a acollir un nombre indeterminat de refugiats menors no acompanyats presents a les illes gregues.

 

Uns dies abans d'aquest acord, el Parlament federal, el Bundestag, havia denegat una proposta d'Els Verds perquè Alemanya pogués acollir 5.000 menors dels camps de refugiats grecs.

A l'anterior gran crisi migratòria del 2015 Alemanya va acollir un milió de refugiats. El govern alemany rep unes 400 sol·licituds d'asil diàries (al voltant de 10.000 al mes), segons xifres d'Interior.  

Des de fa 10 dies, milers de refugiats autoritzats per Turquia s'apropen a la frontera amb Grècia, on la policia intenta evitar que entrin a Europa amb mesures molt criticades.

A Lesbos sobreviuen 20.000 migrants, en una illa on viuen menys de 90.000 persones. Una activista de l'ONG alemanya Mare Liberum ha donat suport a la indignació de les persones sol·licitants d'asil.

"Aquestes illes del mar Egeu són una mena de fortificacions utilitzades bàsicament com a presons. El fet que els habitants estiguin indignats és més que comprensible."

La Comissió Europea té previst presentar un nou pacte per la migració després de les vacances de Setmana Santa, en un intent de trobar un consens per una solució conjunta a llarg termini a la qüestió migratòria, pendent des del 2015.

El president del Consell Europeu, la presidenta de la Comissió i el president turc abans de la reunió a Brussel·les (Reuters)


Erdogan demana el suport de l'OTAN a Síria

La crisi migratòria a la frontera entre Grècia i Turquia ha fet que la Unió Europea hagi d'intervenir més enllà de les declaracions d'intencions fetes fins al moment.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el secretari general de la OTAN, Jens Stoltenberg, s'han reunit aquest dilluns a la tarda amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

L'objectiu de la reunió ha estat parlar de la situació migratòria a la frontera amb Grècia i la crisi a Síria. El president d'Egipte, Abdel Fattah al-Sisi, ha donat la seva opinió respecte al conflicte a la frontera abans de la reunió.

"Les respostes de la policia han de ser proporcionades, els possibles incidents violents han de ser investigats i l'ús excessiu de la força és inacceptable. El dret a demanar l'asil és un dret fonamental i ha de ser respectat. Una altra cosa és el que ha fet el president turc: ha dit que les fronteres europees estan obertes. Però no estan obertes: no estaven obertes i no ho estan."

Durant la reunió, Erdogan ha demanat a l'OTAN un "suport concret" en el conflicte de Síria. Turquia vol que l'OTAN implementi sense excepció les decisions que es van acordar entre el 2012 i el 2015 per donar-los suport a la defensa aèria. 

 "És essencial que els aliats mostrin solidaritat."

Stoltenberg ha assegurat que "exploraran" ajudes addicionals a Turquia arran dels darrers esdeveniments.

 

El representant de la Unió Europea (UE) per la política exterior, Josep Borrell, en una roda de premsa anterior a la reunió ha remarcat la importància que Turquia informi els migrants que les fronteres estan tancades.

"Espero que s'arribi a un acord perquè els migrats de Turquia no creguin que la frontera amb la UE està oberta i que no intentin d'entrar exercint una pressió massiva."

L'exministre d'Exteriors espanyol ha afegit que Turquia i Europa han de cooperar per buscar solucions estructurals i permanents.


De ser l'"escut d'Europa" a ser "inacceptable l'ús excessiu de la força"

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha fet un canvi de discurs sobre la situació que es viu a la frontera entre Grècia i Turquia.

Després de la polèmica creada per agrair a Grècia ser l'"escut d'Europa", aquest dilluns ha reconegut que la violència de les autoritats gregues és desproporcionada i ha titllat d'"inacceptable l'ús excessiu de la força" contra migrants.

També ha dit que les denúncies de violència s'hauran d'investigar i ha instat a Grècia garantir el dret d'asil, després que l'hagi suspès, perquè es tracta d'un dret fonamental.

"Les fronteres s'han de protegir i els drets humans, també."

La presidenta ha admès que la crisi oberta amb Turquia està condicionant la seva acció de govern. Von der Leyen ha deixat clar que les fronteres europees continuaran tancades però ha assegurat que respectaran els Drets Humans i el reconeixement del dret d'asil.

No ha concretat quina serà la solució: si pagar més diners a Turquia o revisar l'acord. En el que sí que ha insistit és que tensar la situació a la frontera no és la solució.

"Per mi és important que hi hagi un consens clar per reduir la tensió o la pressió a la frontera de Grècia."

 

Erdogan anima Grècia a obrir les fronteres

Aquest diumenge, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va demanar a Grècia que obri les seves fronteres, en un moment en què s'han produït més disturbis entre la policia grega i un grup de joves que intentaven saltar la tanca.

Policia grega tirant aigua a pressió per dispersar els migrants que intenten creuar la frontera (Reuters)

Erdogan en un discurs transmès per la cadena turca NTV ha animat Grècia a deixar passar els migrants, que segons va dir, se n'anirien després a altres països de la Unió Europea.

"Grècia, aquesta gent no es quedarà al vostre país, només el travessarà per quedar-se en un altre país europeu. Per què us poseu nerviosos?"

"Grècia, et parlo a tu: obre també les fronteres, allibera't de la càrrega. Que marxin a altres països europeus"

 

Un incendi arrasa les instal·lacions d'una ONG que atén refugiats a Lesbos

Un incendi de grans dimensions va arrasar, durant la nit de dissabte a diumenge, les instal·lacions del centre social per a refugiats One Happy Family, situat a l'illa grega de Lesbos.

One Happy Family és un centre, creat el 2017 per una ONG suïssa, on els refugiats dels camps de Mória i Kara Tepé podien acudir-hi per connectar-se a internet, rebre atenció mèdica, deixar els fills a la llar d'infants, tenir accés a la biblioteca o anar a la cafeteria.

 

ARXIVAT A:
Migracions Refugiats Turquia Unió Europea Comissió Europea Consell Europeu Síria Recep Tayip Erdogan
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut