Alerta a Àfrica per l'augment de casos de Covid amb només un 1% de població immunitzada

L'OMS ha decidit crear un consorci de farmacèutiques per produir les vacunes a Sud-àfrica, un país on s'han detectat la tercera part dels casos de tot el continent

Xavier DuranActualitzat

Els casos de Covid-19 a Àfrica estan augmentant un 20% a la setmana i una tercera onada amenaça el continent. Així ho indica l'OMS en un comunicat en què proporciona les dades més recents i alerta de la falta de vacunes al continent, on només un 1% de la població té la pauta completa.

El total de positius s'acosta al pic de la primera onada. En aquella ocasió, el juliol del 2020, hi va arribar a haver 120.000 nous casos setmanals. De moment, els casos nous ja són vora la meitat dels que hi va haver en la segona onada, aquest mes de gener, en què es va arribar als 240.000 positius setmanals.

En la setmana que va acabar el 13 de juny, l'última de què hi ha dades totals, es van produir 116.500 nous positius, un gran augment respecte als 91.000 de la setmana anterior.

En aquests moments, dels vora 180 milions de casos de Covid detectats al món, més de 5,2 milions de casos corresponen a Àfrica, segons la web de Worldometers. Al continent africà hi ha hagut uns 140.000 morts, dels prop de 4 milions a tot el món.

Matshidiso Moeti, directora regional de l'OMS per a Àfrica, ha afirmat que aquestes dades haurien de provocar la presa d'accions urgents:

"Hem vist a l'Índia i altres llocs que la Covid-19 pot rebotar molt ràpid i superar els sistemes sanitaris. Per això, les mesures de salut pública s'han d'ampliar de pressa per trobar, testar, aïllar i tractar pacients i rastrejar amb rapidesa els seus contactes".

Entre les causes principals, l'OMS esmenta la manca de compliment de les mesures de prevenció i l'aparició de la variant delta, que ja s'ha trobat a 14 països i que s'escampa amb molta més rapidesa.

 

Manca de vacunes

Però un altre dels problemes principals és la manca de vacunes. Hi ha 12 milions d'africans que ja han rebut la pauta completa, però això significa només un 1% de la població total.

Els experts han recordat repetidament que si la immunitat no s'assoleix a tots els països del món el virus seguirà circulant i podrà tenir mutacions que portin a noves variants, que s'escamparien.

Fins ara, vora el 85% de totes les dosis s'han administrat en països de nivell econòmic alt o mitjà-alt. En els més desenvolupats s'ha administrat una mitjana de 68 dosis per cada 100 persones i a Àfrica han estat vora dues per cada cent habitants.

El país on s'han administrat més dosis, amb molta diferència, és el Marroc, amb vora 18 milions. El segueixen Egipte, amb 4 milions; Algèria, amb 2,5 milions; Nigèria, amb 2,25 milions, i Sud-àfrica, amb 2,14 milions de dosis.

Precisament el país més afectat del continent és Sud-àfrica, on la primera setmana de juny els casos es van doblar i la setmana següent ja s'estaven triplicant.

Segons les últimes dades, hi ha 1.843.572 casos, cosa que significa 30.700 per milió d'habitants. Són la tercera part dels casos de tot el continent.

L'OMS ha decidit crear un consorci de farmacèutiques a Sud-àfrica  per produir les vacunes en aquest país. Hi ha dues empreses que ja han firmat, si bé no s'ha dit quines són. També hi ha converses amb Pfizer/BioNTech i Moderna perquè s'hi sumin. Segons el president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, és l'única solució:

"Ha quedat ben demostrat que no podem dependre de les vacunes que es produeixen fora d'Àfrica, perquè mai arriben a temps i la gent continua morint."

L'OMS també està desplegant l'accés a tests d'antígens fàcils i ràpids en comunitats que no tenen prou accés a les proves de PCR.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus ÀfricaVacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut