Un dels exemplars de caravel·la portuguesa que s'han trobat a Sant Sebastià (Ajuntament de Sant Sebastià )

Alerta a platges del Cantàbric per picades de la perillosa caravel·la portuguesa

Té l'aspecte d'una medusa, però no ho és, i la seva picada és molt perillosa: allibera una toxina urticant i molt dolorosa que pot paralitzar alguns òrgans
Redacció
TEMA:
Medi ambient

La platja de La Concha, a Sant Sebastià, llueix aquest divendres una bandera vermella que prohibeix el bany i practicar activitats aquàtiques. La raó és la presència d'exemplars de caravel·la portuguesa, Physalia physalis, una espècie que aparentment sembla una medusa, però que no ho és. La seva picadura és molt urticant i dolorosa, i pot arribar a ser mortal.

Aquest matí han picat una adolescent de 14 anys que es banyava a la platja de La Concha i que ja està rebent tractament.

 

La presència d'aquestes falses meduses ha obligat a posar diverses banderes grogues a platges de l'Atlàntic i el Cantàbric. Al País Basc també se n'han detectat a la platja de l'Arenal d'Ondarreta. Segons els experts, el temporal que ha afectat les últimes hores el Cantàbric afavoreix l'arribada "d'una onada massiva" d'aquests animals fins a la costa i, per aquesta raó, cal extremar les precaucions.

A Galícia també s'han detectat caravel·les portugueses els darrers dies, concretament a platges de Vigo i O Grove. A les dues localitats també oneja la bandera groga a les platges.

Les autoritats alerten que, si es troba un exemplar de caravel·la portuguesa a l'aigua o a prop de la sorra, s'eviti tenir-hi qualsevol tipus de contacte. No s'han de tocar per intentar allunyar-les o tornar-les cap al mar, perquè el contacte amb les càpsules urticants que tenen als tentacles poden fer que alliberin una toxina que provoca forts dolors, irritacions cutànies, problemes respiratoris i pot, fins i tot, paralitzar alguns òrgans.

Una caravel·la portuguesa (Biusch, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)


Una de les característiques d'aquesta falsa medusa és que té nombrosos tentacles que fa servir per atrapar les seves preses i que, estesos, poden superar els 30 metres de llargària.

Tot i que és poc habitual la presència de la caravel·la portuguesa a la costa catalana, en cas de trobar-se exemplars d'aquesta falsa medusa, cal avisar els socorristes de la platja o trucar a la policia municipal perquè prenguin mesures.

En aplicacions com Medusapp es pot saber en cada moment en quines platges hi ha presència de meduses, de quin tipus són i quin risc comporten.

Les altes temperatures que registra l'aigua del mar els últims anys són determinants en el cicle vital de les meduses, que ara es pot repetir més de pressa i més sovint:

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut