Alerta científica: cal una acció dràstica per limitar l'escalfament global a 1,5 graus

Frenar la crisi climàtica encara és possible, però cal accelerar mesures més contundents, segons la comunitat científica

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cori Calero

Periodista de TV3 especialitzada en crisi climàtica

@CoriCalero
Actualitzat

Els efectes de l'emergència climàtica estan ja sent devastadors de punta a punta del planeta: temperatures de rècord, estacions canviades, incendis insòlits, sequeres històriques... I tot i aquest panorama, les accions dels governs de tot el món continuen sent més que insuficients per limitar l'escalfament global a 1,5 ºC, la línia vermella que la ciència recomana no depassar per poder adaptar-nos i evitar un col·lapse.

És l'alerta que llança el conjunt d'entitats que ha presentat l'informe "State of climate action" ("Estat de l'acció climàtica"), entre altres, el grup independent de científics Climate Action Tracker, la Bezos Earth Foundation o el World Resources Institute.

L'estudi s'ha presentat només unes setmanes abans de la Cimera del Clima, la COP28, on es farà el primer inventari d'emissions després dels acords de París, així que vol ser una guia per als governs per una acció ràpida i contundent per frenar l'escalfament global.

L'escalfament dels oceans és molt perillós per les espècies marines
L'escalfament dels oceans és molt perillós per a les espècies marines (Reuters/Marco Bello)

"Els esforços globals per baixar les emissions es queden curtes", diu la investigadora del New Climate Institute Louise Jeffery.

"Continuar amb aquest increment del canvi climàtic no és una opció."

Els investigadors han analitzat 42 indicadors dels àmbits de l'energia, la indústria, l'agricultura, l'alimentació, els ecosistemes, el transport... que haurien de guiar l'acció climàtica dels països. El toc d'atenció arriba quan dels 42 indicadors, 41, gairebé tots, no estan progressant a la velocitat necessària o directament no estan en el camí requerit per baixar les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

L'únic punt que sí que avança segons les recomanacions científiques és la venda de vehicles elèctrics, un avenç que resulta anecdòtic dins de les accions que s'haurien d'estar implementant ja.

"Els esforços globals per limitar l'escalfament a 1,5 graus són decebedors en el millor dels casos. Després de dècades d'advertiments, els nostres líders han fallat immensament en l'acció climàtica", denuncia una de les autores del World Resources Institute, Sophie Boehm.


Com estan els indicadors clau?

Els científics han categoritzat les 42 accions en diferents nivells d'assoliment.

1. Entre les accions que estan en el camí requerit, però van massa lentes:

- Generació d'energia solar i eòlica, que està creixent a un ritme del 15% quan ho hauria de fer a més del 24%

- La reforestació i restauració de sistemes naturals, que encara és massa pobra, va massa lenta i, sobretot, no compensa les altes taxes de desforestació


2. En un nivell encara més preocupant hi ha les accions que estan totalment fora del camí que es requeriria:

- El desenvolupament de més sistemes de transport públic, que s'haurien de multiplicar x 6 de mitjana a tot el món

- Les vies adaptades per a bicis i carrils bici, que s'haurien de multiplicar x 10

- La implantació de sistemes alimentaris més sostenibles, com la reducció del malbaratament alimentari, la reducció del consum de carn en els països més consumidors, o les pràctiques agrícoles més ecològiques.


3. I el darrer nivell, el de les accions que directament van en la direcció contrària de la que haurien d'anar hi hauria:     

- El finançament públic als combustibles fòssils que continua creixent quan s'hauria d'abolir totalment

- La desforestació, que continua creixent de manera alarmant fins a arribar a ser de 15 camps de futbol per minut


Malgrat tot, encara hi som a temps

"Aconseguir els nostres objectius climàtics significa acabar amb l'energia produïda per carbó 7 cops més ràpidament que avui dia i la produïda amb gas 10 cops més ràpidament", alerta Claire Fyson, investigadora de Climate Analytics.

"És absurd seguir invertint en aquests dos combustibles fòssils."

A la COP28, reclama, els governs haurien d'acordar "una reducció progressiva dels combustibles fòssils fiable i ràpida."

La bona notícia és que, segons els investigadors, encara som a temps de frenar aquest escalfament. Però per aconseguir-ho alerten que cal fer-ho de manera contundent, fent un gir de volant dins d'aquest camí del qual ara mateix ens estem desviant.

L'informe d'experts climàtics de l'ONU ja ho advertia en informes previs a aquest: sabem quins són els passos a seguir per limitar l'escalfament global, aleshores, per què no se segueixen? I així ho expressa, amb la mateixa claredat, el president i CEO del World Resources Institute, Ani Dasgupta:

"Sabem de sobres què s'ha de fer, sector per sector, abans del 2030. Cal una acció dràstica de tots, governs, empreses i ciutats."

L'estudi s'ha plantejat com a objectiu que en la pròxima cimera, que es farà entre el 30 de novembre i el 12 de desembre a Dubai, als Emirats Àrabs, se signi aquest canvi de rumb dràstic i que tots els països entenguin que l'han de complir.

Malgrat les dades tan negatives i alarmants de l'informe "State of climate action", Ani Dasgupta trasllada el seu caràcter esperançador i constructiu: "Aconseguir aquest canvi sistèmic és necessari per a un futur pròsper tant per a les persones com per a la natura i el clima."

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut