Alerta per la pandèmia negacionista de la Covid a la xarxa: ni arma biològica, ni 5G
El CAC ha analitzat 35 vídeos i només amb dos d'ells ja sumen 13 milions d'interaccions
El Consell de l'Audiovisual a Catalunya (CAC) alerta sobre l'àmplia difusió del discurs negacionista de la Covid-19 a internet malgrat les mesures de control de les plataformes. El CAC ha posat en coneixement de YouTube, Facebook, Instagram i Twitter continguts que qüestionen les mesures de contenció recomanades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), com l'ús de mascaretes, i que rebutgen la validesa de les proves PCR i de les vacunes.
L'informe del CAC també mostra la facilitat amb què la desinformació s'escampa per la xarxa. Només dos dels vídeos analitzats sumen més de 13 milions d'interaccions. A banda de seguir els criteris establerts per l'OMS, el Consell també ha comptat amb la col·laboració del Col·legi de Metges.
Des del CAC reclamen la necessitat d'un sistema de revisió homogeni a totes les plataformes de la xarxa, però també demanen responsabilitat als usuaris, a l'hora de ser crítics amb els continguts a què tenen accés, i recorden que la millor manera d'estar ben informats i no comprometre la salut és amb continguts contrastats i validats per entitats científicament reconegudes.
Por i desinformació
Roger Loppacher, president del CAC, considera "especialment greu que encara es puguin trobar tan fàcilment continguts de desinformació sobre la Covid-19 i que això pugui crear confusió i comprometre la salut de les persones, especialment davant la segona onada de la pandèmia".
"En moments d'incertesa, la desinformació es propaga ràpidament i pot generar confusió en la ciutadania, que necessita avui, més que mai, informació fiable i contrastada sobre la pandèmia", ha reblat Loppacher.
Això inclou vídeos en què un suposat metge diu que la Covid és una arma biològica, d'altres que pregonen que la tecnologia 5G ha provocat el virus, o entrevistats que afirmen que les mascaretes són una eina d'opressió social dels governs.
Tots tres, documents penjats a les xarxes que difonen teories que contradiuen el consens científic. I tots tres, accessibles per a milions de persones arreu del món.
El president del col·legi de facultatius, Jaume Padrós, alerta de com en una situació de por com l'actual bona part de la població necessita buscar informació, una pulsió que aprofiten els que volen desinformar.
"Això genera una oportunitat per donar missatges clars a la ciutadania, però també és un escenari propici per difondre i amplificar informacions poc contrastades i perilloses" argumenta Padrós.
En sintonia amb aquesta posició, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) va interposar l'abril passat una demanda contra l'activista Josep Pàmies per delictes contra la salut pública i publicitat enganyosa en el context de l'emergència sanitària pel coronavirus.
- ARXIVAT A:
- Salut