Alerta pels efectes del Niño a Catalunya: més calor, estiu plujós i sequera a la tardor

Ja es parla d'un probable Superniño, que provocarà inundacions i, alhora, sequeres encara més extremes

Enllaç a altres textos de l'autor Georgina Pujol

Georgina Pujol

Periodista de TV3 especialitzada en crisi climàtica

@GeorginaPujol
Actualitzat

El Niño és el fenomen de variabilitat climàtica interna natural més important de la Terra i influeix de manera significativa a tot el planeta. És un fenomen associat a canvis dels vents i les temperatures a l'oceà Pacífic equatorial, i sol tenir una durada d'uns dos anys. 

Ara es parla d'un Superniño, que s'estaria posant en marxa per primera vegada en set anys. Aquest fenomen causaria, encara més, molts impactes que van des d'inundacions a sequeres, un augment de les temperatures a tot el planeta i patrons climàtics i meteorològics disruptius. Des de l'agència meteorològica americana i també l'australiana, consideren que l'episodi d'aquest estiu serà fort o molt fort

Toni Barrera Escoda, tècnic de canvi climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya, explica de quina manera es forma aquest fenomen: "Amb El Niño tenim una debilitació dels vents alisis, un sobreescalfament de la superfície de les aigües del Pacífic oriental tropical que provoquen canvis en la circulació atmosfèrica. L'activitat tempestuosa que sol portar moltes pluges cap a Indonèsia, es desplaça cap a la zona central del Pacífic i això fa que hi hagi sequeres a Amèrica del Nord i inundacions, per exemple, a Xile".

L'Organització Meteorològica Mundial ja ha alertat que aquest nou Niño, juntament amb l'augment continu de gasos d'efecte hivernacle, comportarà nous rècords de temperatura durant els pròxims cinc anys. I també adverteixen que es podrien superar els 1,5 graus de temperatura mitjana global abans de 4 anys.

Inundacions pels aiguats a la Vall de Bianya, aquest mes de juny (ACN)

Efectes a Catalunya aquest estiu

Però de quina manera afectarà El Niño a Catalunya? Malgrat que es forma a milers de quilòmetres de distància, com que és una gran sotragada en l'àmbit climàtic, de retruc, també en notarem els efectes.

Sarai Sarroca, directora del Servei Meteorològic de Catalunya, explica: "L'estiu Mediterrani sol ser molt sec i molt càlid. Però aquest any amb el fenomen d'El Niño es preveu que sigui molt calorós però també plujós. Aquest fenomen facilita que es puguin formar precipitacions a l'Atlàntic i que s'enforteixi el "jet stream" o el "corrent a raig". 

Es tracta d'una mena de carretera imaginària que dibuixen els meteoròlegs als mapes del temps, tal com descriu Sarai Sarroca, per on solen viatjar les pertorbacions. Per aquesta raó, seria més fàcil que aquestes pluges acabin arribant a Catalunya. "I això concorda amb els models estacionals". Podria portar tempestes com les que va deixar la borrasca Óscar durant la primera quinzena de juny d'aquest any.

Pujada de temperatures i sequera

Però això només a curt termini, perquè després les previsions canvien. Tot apunta al fet que les temperatures pujaran de manera clara i, a la tardor, podríem viure l'efecte contrari: que s'intensifiqui més la sequera extrema que ja patim a Catalunya.

Toni Barrera Escoda, tècnic de canvi climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya: "De fet, és el mateix què ha passat amb els tres últims 'Niños' importants, en les darreres quatre dècades. Al cap d'un any aproximadament, de cadascun d'aquests episodis, es van produir sequeres molt intenses a Catalunya."

En barres vermelles, moments que tenim El Niño (als anys 80, als 90 i 2014) i coincideixen amb tres sequeres importants a Catalunya. En barres blaves, moments que tenim La Niña (CCMA)

Però els experts recorden que cada episodi d'El Niño té les seves característiques i que "cal analitzar aquest fenomen de forma individualitzada i veure'n els efectes locals, perquè no sempre ens afecta de la mateixa manera". I que aquest estiu a més, s'hi ha de sumar l'escalfament històric a l'Atlàntic nord que podria contribuir a enfortir encara més els impactes d'El Niño.

"Venim de la Niña, la fase freda d'aquest mateix cicle que es manifesta amb un refredament de la temperatura de la superfície del mar a les mateixes zones, i, tot i això, l'any passat a Catalunya va ser el més càlid des que hi ha registres. Encara diria més, segurament ha estat el més calorós dels últims segles", assegura Barrera.

La sequera que afecta Catalunya es podria intensificar en els pròxims mesos (ACN)

Des del Servei Meteorològic de Catalunya afirmen que la predicció estacional indica temperatura molt per sobre del normal tant a l'atmosfera com als oceans. Toni Barrera pronostica: "L'any que ve, el 2024, podria ser el més càlid des que hi ha registres, globalment." Però també adverteixen que el sobreescalfament produït per les activitats humanes des de l'era preindustrial ja és superior a la capacitat natural de refredament o escalfament de la Terra, independentment d'El Niño o de qualsevol altre fenomen de variabilitat climàtica.

La pujada de les temperatures continuarà si no es redueixen les emissions de gasos amb efecte hivernacle(CCMA)

"Els propers anys i decennis anirà a més, a no ser que s'apliquin els acords de París i sobretot s'implementin mesures de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle", conclou Barrera.

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut