Un ADF treu peixos morts del Besòs
Un ADF treu peixos morts del Besòs (3Cat)

Un miler de peixos morts al Besòs per un vessament tòxic relacionat amb el foc de Polinyà

A la platja del Fòrum de Sant Adrià de Besòs hi ha bandera vermella i les autoritats demanen a la ciutadania que no es banyi a la zona

RedaccióActualitzat

L'incendi en una indústria química de Polinyà, la matinada de divendres, ha provocat un vessament al Besòs, amb més d'un miler de peixos morts al riu. Són de les set espècies que hi ha a la zona, entre elles l'anguila, en perill d'extinció, segons el balanç provisional que ha fet Tomás Carrión, director de Serveis de Medi Ambient de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que ha qualificat l'afectació de greu.

Una part de l'aigua procedent de l'extinció de l'incendi va anar a parar a la depuradora de la Llagosta, però contenia alguna substància contaminant que va malmetre el tractament biològic de la planta i va acabar anant al riu, segons ha explicat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

La depuradora i els sistemes de contenció han estat insuficients per evitar el vessament dels productes nocius. Alguna substància contaminant no era compatible amb el tractament de la planta i va acabar passant al riu.

Durant les tasques d'extinció de l'incendi al polígon Can Humet de Polinyà es va treballar per minimitzar la sortida d'aigua de l'empresa Barnastock, dedicada a l'emmagatzematge de productes químics, però els bombers no tenien prou capacitat per retenir-la tota. 

El foc va provocar una fuita d'amoníac des de la zona de grans recipients de mercaderies a granel de l'empresa afectada, i es va propagar per cinc naus de dues companyies més que emmagatzemaven productes tòxics, inflamables i corrosius.

Segons ha informat el Consorci Besòs-Tordera, el tanc de tractament biològic de la depuradora ha quedat desbordat, tot i que ha aconseguit emmagatzemar uns 9.000 metres cúbics de productes químics. 

Un peix mort a l'altura de Santa Coloma de Gramenet (3Cat)

Els ajuntaments de Montcada i Reixac i Santa Coloma de Gramenet s'han reunit aquest dissabte amb tècnics de l'ACA per mirar com apaivagar els efectes del vessament, que es preveu que trigarà dies. A més, l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs està en contacte permanent amb les autoritats competents, que coordina la Generalitat, per prendre les mesures que calgui.

Igualment, estan alerta els Mossos, els Agents Rurals, els ADF i els Serveis de Protecció Ambiental.

Peixos morts a la llera del riu
Peixos morts a la llera del riu (ADF 301)

Avís a la ciutadania

A la platja del Fòrum de Sant Adrià de Besòs hi ha bandera vermella per qualitat de l'aigua. També s'ha tancat fins a nou avís el Parc Fluvial del Besòs.

Protecció Civil ha advertit que el problema afectarà els pròxims dies la zona de la desembocadura del riu.

 

 

Des de l'Ajuntament de Montcada i Reixac també han demanat que la ciutadania i els animals domèstics no tinguin cap mena de contacte amb les aigües del Besòs, fins que no es resolgui el problema.

Els Bombers han continuat treballant aquest dissabte a l'incendi de la nau del polígon Ca n'Humet, que a la tarda ha quedat extingit.

També han informat des de l'Ajuntament de Montcada que el vessament no afectaria les llacunes artificials construïdes al refugi de la biodiversitat al marge dret del Besòs, ja que són independents del sistema del canal d'aigües baixes.

Fa dos anys, el Besòs es va omplir d'escuma blanca i van morir molts peixos en un altre vessament químic per l'incendi d'una empresa de dissolvents de pintura de Montornès del Vallès, que va obligar a activar el Plaseqcat, el Pla Especial d'Emergència del Sector Químic. El pitjor va ser l'any 2019, quan un altre incendi, el de l'empresa Ditecsa, també a Montornès del Vallès, va provocar la mort del 99% de la fauna. 

ARXIVAT A:
Medi ambientBombersCatalunya Ràdio
Anar al contingut