Alerta per l'augment de contagis de dengue i chikungunya per picades de mosquit tigre

A l'estiu augmenta el risc d'infeccions perquè hi ha més mosquits i més viatgers de països on actualment hi ha una epidèmia d'aquestes malalties, com el Brasil

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Alerta pel ràpid augment del dengue a Europa i d'altres malalties infeccioses transmeses pels mosquits, com el virus del Nil Occidental. L'avís l'ha fet el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), que ha detectat una "tendència contínua a l'alça" en el nombre de casos de brots locals d'aquestes infeccions que es propaguen entre veïns, un cop instal·lat el virus en una regió europea. També han augmentat els casps importats de regions endèmiques.

Des del 2018 s'han gairebé triplicat els casos de dengue respecte als de l'any passat. També han crescut, però molt menys, els casos de chikungunya --l'any passat se'n van comptar gairebé 50 entre confirmats i probables--, i els de Zika, amb 15 entre confirmats i probables.

A Catalunya s'han comptat 150 casos de dengue importats entre el gener i el maig d'aquest any, quan el 2023 n'hi va haver 233 en tot l'any, segons dades facilitades aquest dimecres per la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

 

Cabezas ha alertat del possible augment d'aquestes infeccions durant l'estiu, quan creix el risc d'arbovirosis --virus transmesos per artròpodes com els insectes o els aràcnids--, per l'augment de les picades de mosquit i també del turisme, que comporta que els viatgers vinguin o tornin a casa després de les vacances amb el virus a sobre, després d'haver-lo enganxat en zones endèmiques.

Si aquí els pica un altre mosquit mentre encara tenen el virus a la sang, poden transmetre'l i infectar la família o els veïns.

Per això, Salut intensificarà el control del mosquit tigre i el comú per frenar la propagació de malalties tropicals, dins el protocol de vigilància i control de virus que puguin ser transmesos pels insectes.

El mosquit tigre, que fins al març anava a la baixa, és transmissor de malalties com el dengue, el chikungunya, la febre groga o el virus Zika, i el mosquit comú del virus del Nil Occidental i la malària.

També es revisen, ha explicat Cabezas, els ocells i els cavalls, ja que el mosquit infectat pot traspassar la malaltia a aquests animals.

Efectes lleus en el 95% dels casos

El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic Antoni Trilla ha explicat aquest dimecres, al programa "Tot es mou" de TV3, que, en general, el virus presenta quadres benignes --com febre i un malestar semblant al de la grip-- i que aquestes cadenes de transmissió autòctones acostumen a ser molt curtes.

"Per al 90 o 95% de les persones, el virus del dengue comporta malalties benignes, amb un quadre de febre i símptomes semblants a la grip. Les complicacions, que existeixen com en tota malaltia, són molt poc freqüents."

A Itàlia, però, ha explicat Antoni Trilla, sí que se n'ha detectat algun brot que ha afectat més d'un centenar d'habitants de tot un poble.

Plataforma per detectar si tenim mosquits a prop (ACN/CEAB-CSIC BLANES)

En el cas de la febre del Nil Occidental, alerta Trilla, "l'afectació en els casos més greus pot implicar el sistema nerviós central, tipus meningitis o encefalitis, però és molt estrany, menys del 5% dels casos". A Espanya, afegeix, se n'ha detectat algun a Andalusia, on s'ha hagut d'ingressar pacients a l'UCI per aquestes complicacions poc freqüents.


Hi ha vacuna, però la immunitat és complicada

Israel Molina, responsable de la unitat de malalties tropicals internacionals de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, afegeix, en una entrevista a TV3, un altre element a tenir en compte: el perill de la reinfecció, perquè, a diferència d'altres malalties, infectar-se no comporta la immunitat, sinó tot el contrari.

La immunitat en el dengue, diu, "és molt complicada":

"Un únic episodi de dengue requereix control dels símptomes, com la febre o el dolor articular, però l'exposició a diferents reinfeccions pot portar complicacions mèdiques, sobretot en infants, gent gran o persones amb altres malalties, que es poden descompensar i tenir algun tipus de complicació."

El doctor Molina explica que davant un diagnòstic de dengue "es tracten els símptomes i s'espera que el pacient es trobi millor i la seva immunitat es recuperi". I recorda que hi ha vacuna contra el dengue disponible a les farmàcies: "És una bona mesura per prevenir la malaltia, i es recomana a viatgers amb factors de risc per malaltia o ja exposats prèviament i que vagin a països que tenen brots d'aquest virus".

Catalunya és l'única comunitat autònoma que té al sistema públic de salut dosis de la vacuna del dengue per a persones que han passat la malaltia i viatgen a zones d'especial risc. Tenir la vacuna posada no vol dir que ens hàgim de relaxar contra les picades de mosquits, alerta Molina, perquè la vacuna només protegeix contra un tipus molt concret de dengue, però no tots.


Detectar els casos autòctons, el gran repte

Detectar-lo quan has arribat d'un país tropical és més fàcil que trobar-ne d'autòcton entre la població, alerta aquest especialista, perquè els símptomes són molt semblants a la grip i, si no has viatjat a cap zona de risc, no s'acostuma a demanar cap serologia per a aquest virus. Això sí, explica, quan se'n demana una automàticament s'activen tots els mecanismes de control i alerta per trobar el possible focus --com analitzar els mosquits de la zona i fer un seguiment a les persones properes amb símptomes--:

"El problema de no diagnosticar-ho és que a partir d'un cas n'hi hagi de secundaris que acabin sent autòctons."

"Hi ha el risc mínim de dengue autòcton, però tenim mecanismes de control i detecció per identificar-lo i controlar l'aparició de nous casos o que s'escampi a través dels mosquits", explica Israel Molina.

Una "epidèmia monstruosa" en alguns països de l'Amèrica Llatina

"Hi ha epidèmies de dengue a diversos llocs del món que són monstruoses, com al Brasil", alerta Antoni Trilla. També en altres països de l'Amèrica Llatina, com el Paraguai i l'Argentina, afronten una onada de dengue gairebé sense precedents, amb tres milions de persones infectades només en els tres primers mesos del 2024.

"Aquest any, els casos de dengue i d'altres arbovirosis a Amèrica Llatina s'han multiplicat per quatre", coincideix Israel Molina, que explica que el fet que hi hagi molts més casos dels esperats fa que s'estigui més alerta.

Actualment, l'ECDC té comptabilitzats més de 7,5 milions de casos de dengue en 73 països del món en el que portem d'any.

L'any passat, l'ECDC va detectar 130 casos de dengue adquirits localment dins de la UE i l'Espai Econòmic Europeu i 4.900 casos importats. Pel que fa al virus del Nil Occidental, el 2023 es van notificar 713 casos en humans adquirits localment a nou països de la UE, 63 dels quals van ser mortals.


Prevenció, detecció ràpida i no moure's si s'està infectat

Fumigar no acaba de ser del tot efectiu, perquè els mosquits es reprodueixen molt ràpidament en ambients amb molta humitat, i les autoritats de les zones amb més brots mantenen la gent en alerta perquè vigilin i retirin aigües estancades en jardins i balcons, a més de posar-se repel·lent antimosquits, roba llarga que tapi bé el cos i penjar mosquiteres a portes i finestres. També demanen no moure's gaire si estan infectats, un consell que també dona Antoni Trilla:

"És possible que alguns viatgers tornin infectats d'un viatge, i si tot just has arribat i no et trobes bé, t'has de quedar a casa i posar-te repel·lent perquè no et piquin els mosquits i no el passis als teus veïns."

L'augment de viatges internacionals a zones on aquestes malalties són endèmiques i sobretot la pujada de les temperatures per l'emergència climàtica afavoreixen la propagació i l'augment de risc de contagi per picades de mosquits com el tigre, que ja està instal·lat a casa nostra.

El mosquit tigre ja ha arribat per quedar-se a Alemanya, Àustria, Bulgària, Croàcia, França, Grècia, Hongria, Itàlia, Malta, Portugal, Romania, Eslovènia i Espanya, segons l'ECDC. I s'ha introduït a Bèlgica, Xipre, Txèquia, Països Baixos i Eslovàquia.

A la propagació d'aquests mosquits també hi ha ajudat el transport internacional de mercaderies, especialment el comerç de pneumàtics o plantes de bambú.

Un operari fumiga un camp en un pla de xoc contra les plagues de mosquits (ACN/Ajuntament d'Alaurín de la Torre)

El canvi climàtic agreuja el problema

"Europa ja veu com el canvi climàtic crea condicions més favorables perquè els mosquits invasors es propaguin en àrees on abans no hi eren i infectin més gent amb malalties com el dengue", ha alertat la directora de l'ECDC, Andrea Ammon. L'augment dels viatges internacionals a països endèmics de dengue, ha afegit, "també augmentarà el risc de casos importats i, inevitablement, també el risc de brots locals".

Per això, el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties insisteix a extremar les mesures de protecció personal, combinades amb mesures de control de vectors --com els mosquits tigre i els comuns--, la detecció ràpida de casos, la vigilància de les zones de risc i més investigació i sensibilització de la població.

Una plataforma desenvolupada pel Centre d'Estudis Avançats de Blanes anomenada Mosquit Alert permet veure on hi ha cinc tipus de mosquits, inclòs el mosquit tigre, per saber si els tenim a prop.

 

ARXIVAT A:
SalutMobilitatTurisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut