Alerta per l'estafa del Bizum invers a través d'apps de compravenda: com evitar-la
Els Mossos aconsellen fer sempre els pagaments a través de la mateixa app i avisen que augmenten els fraus amb els Bizum
El que li va passar a en Jordi ha passat o passarà a centenars o milers de persones. Parlem dels intents d'estafa per internet.
En el seu cas, l'únic que volia fer era vendre la seva moto, antiga però molt ben conservada. Va posar un anunci a una plataforma de compravenda i també a l'app Wallapop.
El que no s'esperava és que l'intentessin estafar no una, sinó dues vegades. El va sorprendre que la persona que li assegurava que li volia comprar la moto no la volgués ni anar a veure i que tingués molta pressa.
"Em va fer sospitar que una persona que vol comprar una moto, encara que sigui de segona mà, però que val diners, tingués tantes ànsies per comprar i sobretot per pagar... "'Jo et faig la paga i senyal'."
Com que va veure que alguna cosa grinyolava, va gravar la conversa amb el suposat comprador.
En Jordi li va demanar una paga i senyal, per Bizum, però el ja presumpte estafador, en lloc d'enviar-li una notificació de pagament, li va enviar una sol·licitud de pagament, fent-li creure que és només un tràmit per rebre els diners.
Així doncs, cal llegir bé el missatge abans de confirmar l'operació, ja que, si no hagués estat atent, en lloc de rebre la paga i senyal, hauria acabat fent ell mateix un pagament per aquell mateix import acordat. Aquest és un fragment de la conversa:
"M'envies aquests primers 50 euros, concepte compra.... O sigui, jo compro... A mi em diu que verifiqui la compra.... Clar, la compra que vostè fa... Sóc jo qui compra la compra la moto que és meva? O com funciona això?
Domènec Colomé, de l'oficina de relació amb la comunitat dels Mossos d'Esquadra, ens explica aquesta forma d'estafa de Bizum invers que s'ha estès.
"Moltes vegades, perquè estem despistats o atabalats, no ens fixem que no estem rebent diners del producte que venem, sinó que estem rebent una notificació de sol·licitud de diners. L'objectiu final sempre és que tu acabis fent un pagament o bé que comparteixis dades personals, sobretot dades bancàries "
Quan l'estafador va veure que l'estaven enxampant va tallar la comunicació sobtadament. En Jordi ho va denunciar als Mossos d'Esquadra, però li van dir que, com el delicte no s'havia arribat a produir, no podien fer-hi res.
Els Mossos han reconegut a TV3 que l'allau d'aquest tipus de delictes és tan gran que no tenen prou recursos per investigar els que no arriben a cometre's. Només en els primers sis mesos de l'any, a Catalunya, s'han denunciat 54.184 estafes a internet. Aquesta xifra suposa un augment del 33% respecte de l'any 2022.
No sortir mai de l'app de compravenda
I la història d'en Jordi, i de moltes altres víctimes, no s'acaba aquí. En l'anunci que va posar a Wallapop també va tenir respostes i una també el va fer sospitar.
El comprador li insistia a sortir de l'aplicació per continuar la conversa i tancar la compravenda. Justament això és el que fan els delinqüents per poder maniobrar amb més facilitat. En aquest cas, la mateixa aplicació el va avisar: "Hem bloquejat aquest link per protegir-te de possibles estafes".
Des de Mossos, aconsellen no sortir mai de les aplicacions natives perquè aquestes tenen uns sistemes de seguretat que protegeixen venedor i comprador, i fan molt més difícil que es produeixi una estafa.
"Les apps de compravenda tenen unes mesures de seguretat estàndard que, evidentment, protegeixen tant el venedor com el comprador. El problema és que moltes vegades, l'estafador, per poder estafar-te, et demana que surtis d'aquestes apps de compravenda per fer el pagament o seguir la comunicació i és aquí on et poses en risc"
Dubtar de les gangues i ofertes de temps limitat
Els Mossos recomanen desconfiar quan algú té molta pressa a fer una transacció o quan trobes una ganga amb articles molt rebaixats, o productes sense la capsa ni la garantia, etc.
"L'estafador juga molt amb la immediatesa i amb la urgència. I això ho trobem en ofertes molt llamineres, productes que estan molt per sota del preu oficial"
També cal evitar clicar enllaços que ens arriben sense haver-los demanat i s'ha d'operar, només, a pàgines de confiança. Tot plegat, per defensar-se de l'allau d'intents d'estafa, 225 denunciades cada dia a Catalunya.
- ARXIVAT A:
- InternetTecnologia