Alerta per una estafa amb què et roben el compte de WhatsApp amb un SMS
Els Mossos d'Esquadra han alertat d'una perillosa estafa que circula per WhatsApp amb què et poden robar el compte a través d'un senzill SMS on hi ha un codi. Des que es va detectar a principis de setembre, ja hi ha més de 20 casos que han denunciat a la policia catalana que n'han estat víctimes.
Una d'elles és una veïna d'Igualada, Lluïsa Farré, que va perdre el seu compte després de mantenir una breu conversa amb qui creia que era una de les seves amigues. Això va fer que no sospités res.
"Em va dir: Com estàs? Jo vaig contestar: Bé. I què fas? I jo faig una foto del cafè que estava fent i l'hi envio. I em contesta... Mhhhh! I una emoticona de que bo! Acte seguit, em surt l'escrit d'ella que em diu: M'has de fer un favor, envia'm aquest codi que has rebut per SMS, que jo no hi puc accedir. I jo, doncs, clar, si m'ho demana, l'hi envio. I de cop se'm fon el WhatsApp."
Acabava de caure en l'engany i des d'aquell moment el lladre va tenir accés a les seves converses, als seus contactes, els arxius i les fotografies que havia compartit.
WhatsApp no va respondre al seu correu per recuperar el compte fins molts dies després i, per sentir-se segura, va decidir canviar el número de telèfon. També va avisar l'amiga que suposadament li havia escrit els missatges que li havien hackejat el WhatsApp, i a través de Facebook va avisar els seus amics perquè no fessin cas de cap missatge que els arribés del seu antic número de telèfon.
"Et sents vulnerable en aquell moment. Jo personalment he agafat por. I hi ha hagut gent que m'ha dit: Jo no hi hagués caigut. Bé, jo penso: No t'hi has trobat! Jo m'hi he trobat i m'ha passat."
El relat de la Lluïsa coincideix amb el que expliquen altres víctimes, com la Montse, que viu a Cerdanyola. A ella, el hacker li va activar la verificació en dos passos, cosa que va fer que fins al cap d'una setmana no pogués recuperar el seu compte de WhatsApp. Segons denuncia, l'aplicació de missatgeria no la va ajudar, sinó que es va limitar a respondre-li amb un correu de preguntes freqüents.
D'altres víctimes també expliquen que el codi de 6 números no els va arribar a través d'un SMS, sinó d'un missatge de Facebook Messenger.
La policia catalana investiga aquesta estafa, més molesta que greu des del punt de vista econòmic, però que acostuma a enganxar els usuaris amb la guàrdia baixa.
Un dels teus contactes t'envia un #WhatsApp i et demana que li passis un SMS que rebràs en breu on hi ha un codi. NO PIQUIS-NO L'HI PASSIS et volen robar el teu compte pic.twitter.com/uTPhbFCXcA
Mossos (@mossos) 19 d'octubre de 2018
Precisament, per capacitar la ciutadania i donar-los més eines, el govern ha començat a difondre aquest dilluns una nova campanya d'internet segura, "Practica els hàbits cibersaludables". Vol augmentar la conscienciació a diferents col·lectius de la societat catalana, especialment als més vulnerables. L'objectiu és incorporar la ciberseguretat a la vida quotidiana i convertir-la en un hàbit.
"És com a la vida real, hem de tancar la porta. I ells t'ensenyen a tancar la clau; aleshores simplement és fer-ho", diu Lídia Nin, una de les primeres a rebre formació a través de tallers que s'imparteixen en centres cívics o biblioteques.
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, fa èmfasi en la importància que els ciutadans sàpiguen com moure's per internet de manera segura:
"Amb una bona cultura de la ciberseguretat per part dels nostres ciutadans, podríem eliminar el 90% dels riscos que existeixen a internet."
Quins errors cometem a la xarxa?
Les dades apunten que molts dels usuaris d'internet no tenen en compte la seguretat. Pel que fa a les contrasenyes, 7 de cada 10 persones majors de 65 anys no han canviat mai les contrasenyes de la xarxa. En altres casos, l'error és fer servir només una contrasenya per a tots els llocs, o bé fer servir contrasenyes massa fàcils, com la que conté el nom de l'usuari i la seva data de naixement.
A més, més de la meitat - el 56% - han clicat alguna vegada sobre enllaços desconeguts, i els majors de 45 anys són els que publiquen més dades personals en obert sense tenir en compte la privacitat.
Els delictes informàtics es disparen el 51% l'últim any
Els Mossos alerten, per la seva banda, que els delictes informàtics augmenten. L'últim any han pujat més del 51% i han passat de 21.155 a 32.021. D'aquests, la majoria, el 96%, són estafes. Però els assetjaments a través d'internet també s'han disparat, un 49% respecte al 2017, i les amenaces, coaccions i extorsions a través de la xarxa també han crescut el 46,8%.
- ARXIVAT A:
- Tecnologia