Alerta Solidària denuncia "l'aplicació d'una llei antiterrorista encoberta" als detinguts

Les defenses dels acusats de terrorisme volen aconseguir la nul·litat de la majoria de les diligències de la Guàrdia Civil, que consideren il·legals

RedaccióActualitzat

Xavier Pellicer, portaveu d'Alerta Solidària, que coordina la defensa dels detinguts en l'operació Judes, ha denunciat la "vulneració absoluta dels drets" de les set persones traslladades a Madrid, que aquest dijous han de declarar a l'Audiència Nacional.

Pellicer considera que s'ha actuat de manera il·legal amb els dos detinguts que haurien declarat a la comandància de Tres Cantos, mentre que els altres cinc no ho han fet.

"Una gran part del procediment que s'ha seguit amb aquestes dues persones és il·legal. S'ha produït una detenció il·legal i per això hem activat els mecanismes legals pertinents perquè quedi de manifest."


En declaracions al programa "Els matins", de TV3, Pellicer ha assegurat que aquests detinguts estan en una "situació que, a la pràctica, en molts aspectes ha estat d'aplicació d'una llei antiterrorista encoberta".

En aquest mateix sentit, Pellicer ha denunciat que la "vulneració absoluta dels drets" i pràctiques com la "manipulació" i les "pressions constants" són "habituals".

"Entenem que forma part, malauradament, de les pràctiques habituals de la Guàrdia Civil i de les operacions vinculades a l'Audiència Nacional, en què hi ha una vulneració absoluta dels drets, una vulneració absoluta del dret de defensa, una manipulació i unes pressions constants cap a les persones detingudes i un aïllament que, malgrat que no s'ha aplicat la llei antiterrorista, recorda la llei antiterrorista."


I ha afegit detalls de les circumstàncies en què haurien tingut lloc les declaracions.

"Sembla que les declaracions s'haurien fet a les 4 o les 5 de la matinada, després d'estar aïllats 24 hores i d'impedir que els advocats que havien designat els poguessin visitar."

 

Xavier Pellicer, portaveu d'Alerta Solidària, que coordina la defensa dels detinguts

 

Pellicer ha qüestionat específicament la legalitat de l'actuació de la Guàrdia Civil i ha explicat que estan treballant per aconseguir la nul·litat de la majoria de les diligències practicades per aquest cos armat des del moment de les detencions i mentre ha tingut els detinguts sota la seva custòdia.

"Creiem que una gran part de les detencions que s'han fet i una gran part dels procediments que ha seguit la Guàrdia Civil es podrien declarar il·legals."

"Més tard o més d'hora podria ser que una gran part de les diligències que ha fet la Guàrdia Civil durant aquests tres dies quedessin declarades il·legals i no poguessin formar part del procés, i per això batallarem."


D'altra banda, ha lamentat que s'hagin filtrat dades de la investigació i dels detinguts malgrat el secret de sumari, i ha recordat que és il·legal filtrar informacions d'un sumari sota secret.

"Desvelar informacions d'un secret de sumari és il·legal i podria ser constitutiu de delicte."


Més enllà de la situació concreta dels detinguts i de l'actuació de la Guàrdia Civil, des d'Alerta Solidària s'ha volgut remarcar el que consideren que és l'interès polític del cas.

"Volem posar el focus en l'interès polític d'aquest cas i la necessitat que tenen la Guàrdia Civil, l'Audiència Nacional i la Fiscalia d'intentar provar un relat que han anat fent barroerament aquests dies a través de mitjans de comunicació en el marc d'aquesta guerra bruta."

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilAudiència NacionalOperació Judes
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut