Sis de cada deu nois i noies afirmen haver patit algun episodi de violència (iStock)

Alerten de l'augment de delictes sexuals entre menors inimputables: cent acusats el 2022

Els menors de 14 anys no poden ser castigats penalment i els Mossos alerten que cal abordar-ho

RedaccióActualitzat

El cas de la violació grupal al Màgic de Badalona ha tornat a posar en relleu una realitat: la dels menors de 14 anys que no poden ser castigats penalment.

Segons dades de la DGAIA, només l'any passat, un centenar de menors inimputables van ser acusats per delictes sexuals a Catalunya. Són un 10% dels 1.023 expedients que es van obrir a menors d'edat que no poden ser imputats.

En aquests casos, els Mossos o la Fiscalia els deriven a la Direcció General de la Infància i l'Adolescència, la DGAIA.

Els Mossos ja fa temps que alerten d'un augment de la violència sexual entre adolescents, i les xifres apunten en aquesta direcció, com ha explicat Montserrat Escudé, que és la portaveu del cos:

"Que hi hagi un 12,7% d'autors menors, i un 38,2% de víctimes menors d'edat és una xifra que ens alarma, ens inquieta, ens ocupa i ens preocupa. Requereix no només de l'abordatge, sinó que tots entenguem i analitzem què ens està passant com a societat, perquè aquestes conductes són intolerables."

Els casos de menors de 14 anys no es poden perseguir als jutjats, però un equip especialitzat treballa amb els adolescents per entendre com han arribat a cometre uns fets que serien delicte si tinguessin 15 anys.

Se cita també els pares del menor per valorar la situació familiar, si hi ha desprotecció i, en el cas que es consideri necessari, es fa un acompanyament educatiu o psicològic.

L'objectiu és impedir la reincidència i aconseguir que el menor es responsabilitzi dels fets, "per abordar els factors de risc que puguin generar conductes dissocials en el futur".

Segons dades del Departament de Drets Socials, el desembre del 2022 hi havia oberts expedients a 71 menors de 14 anys, inimputables, per la seva presumpta participació en delictes de tota mena, inclosos abusos sexuals.

ARXIVAT A:
Violència masclistaMenorsJudicialPolicialAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut