Alerten del risc de col·lapse sanitari si coincideix la grip amb un brot de Covid
- TEMA:
- Salut
Experts epidemiòlegs creuen que vacunar tota la població de la grip estacional ajudaria a diagnosticar millor els casos de Covid-19 de cara a la més que probable segona onada de contagis a la tardor.
El Joaquín López Contreras, cap de la Unitat de Malalties Infeccioses de l'Hospital de Sant Pau, i la Magda Campins, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, han recordar a "Els matins" de TV3 que aquesta onada coincidirà amb l'epidèmia de grip de cada any, i adverteixen del risc de col·lapse als hospitals si s'ajunten les epidèmies. A més, no se sap com pot afectar si una persona s'infecta dels dos virus alhora, però podria agreujar les malalties.
Els epidemiòlegs López Contreras i Campins coincideixen a creure que en la propera campanya serà més important que mai que tots els grups de risc es vacunin contra la grip, i fins i tot són partidaris de fer-la universal.
Joaquín López Contreras: "En aquest moment, en aquest país es vacunen els malalts més grans de 65 anys i els professionals sanitaris; crec que aquestes dues poblacions haurien de ser del 100% de cobertura. I sobre la resta ho haurien de pensar ara, perquè hi ha països on la vacunació és universal, de tota la població."
Magda Campins: "Seria l'ideal, perquè si aconseguim disminuir molt els casos de grip, això ens anirà bé de cara a entomar una possible segona onada de Covid-19 i poder diferenciar els casos, perquè hi haurà menys casos de grip."
L'epidemiòloga Magda Campins diu que vacunar a tota la població de la grip ajudaria a diferenciar els casos de grip dels de Covid-19, però ara mateix no es podria fer.
"El problema és que no hi ha vacuna antigripal. La compra de vacunes al nostre país no s'ha fet amb una perspectiva de vacunació universal. S'han comprat vacunes com tots els anys, per a les persones grans, les que tenen factors de risc i per als professionals sanitaris, però amb les dosis que s'han comprat no n'hi ha per poder fer una vacunació universal, que seria l'ideal."
Campins ha expressat preocupació per una manca de recursos per poder fer el seguiment de casos. Joaquín López Contreras ha assegurat també que els equips sanitaris estan esgotats. La doctora Carlota Gudiol, de l'Hospital de Bellvitge, diu que el virus que circula és més innocu, amb menys càrrega viral.
Esperant vacuna per a la Covid
Tot i que laboratoris de tot el món treballen per trobar una vacuna eficaç contra la Covid-19, els professionals sanitaris hauran de fer front als rebrots que hi hagi abans no sigui possible aplicar-la a la població en general.
Les primeres vacunes que s'aconseguiran -les que s'hauran obtingut més ràpid de la història- no es podran aplicar, com a molt aviat, fins l'any vinent.
- ARXIVAT A:
- Salut Coronavirus Vacunes