362 usuaris de residències han mort amb el coronavirus, segons Afers Socials
La Generalitat diu que el principal problema que tenen ara els centres és la falta de personal, per les baixes de treballadors
La crisi sanitària del coronavirus ha causat fins ara la mort de 362 persones usuàries de residències a Catalunya, segons ha informat aquest dimecres la Generalitat. "No es pot confirmar exactament al 100% que totes hagin sigut a causa del coronavirus", ha matisat el secretari de Treball, Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies.
El govern ha explicat també que hi ha confirmats 830 positius en geriàtrics i que s'han fet 189 derivacions hospitalàries. Treball ha apuntat que el coronavirus ha entrat al 30% de les residències i ha destacat que cal dirigir "molts esforços" a evitar que ho faci en el 70% restant. En total, 317 de les 1.073 residències tenen algun positiu o resident diagnosticat.
Iglesies ha admès que la falta de material de protecció va ser un "problema fonamental" la setmana passada. Ha explicat que s'han repartir 550.000 equips de protecció individual i que, ara, el principal problema són les baixes de treballadors. Segons ha dit, hi ha 3.184 professionals aïllats preventivament, de 75.000:
"En percentatge és poc, però ens podem imaginar que la merma és molt gran i està desbordant moltes residències del país."
Per això ha recordat que busquen personal que estigui preparat per treballar a les residències, on viuen més de 64.000 persones grans.
Dades que s'havien qüestionat
Abans de la roda de premsa de Treball, els centres d'atenció a la dependència han qüestionat les dades de defuncions dels asils i han afirmat que les morts a residències i geriàtrics eren un 50% més que les oficials.
Davant d'aquesta situació, ajuntaments com el de Barcelona reclamen a la Generalitat una actuació encara més urgent: més personal, material de protecció i tests.
El cas més greu a Barcelona és el de la residència d'avis Casa Asil de Sant Andreu de Palomar, amb 31 defuncions des de l'11 de març, tot i que només n'hi ha 6 de confirmades per coronavirus. La Fundació Casa Asil, que gestiona el centre, demana a la Generalitat que faci amb la màxima celeritat proves del virus tant als residents com als professionals que hi treballen.
Andrés Rueda, president de l'Associació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència, ASCAD, ha assegurat, en declaracions a la Cadena SER, que les morts per coronavirus a residències i geriàtrics serien "com a mínim un 50% més" que les dades oficials. Ell parlava d'una xifra de vora 250 víctimes.
"Hi ha molts avis a qui no se'ls està fent la prova i no entren en la comptabilitat."
Aquest càlcul ha quedat superat per les xifres oficials que s'han donat a la tarda i que és de 362 defuncions.
Recompte de defuncions
També l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha alertat que la xifra de difunts de la conca d'Òdena seria el triple que la que el Departament de Salut està donant.
"46 (defuncions) de mitjana els darrers 5 anys, 47 l'any passat, 140 aquest: un 300% més de morts, i d'aquests, segurs, 40 persones diagnosticades."
"Creiem que és important que la nostra població, amb la taxa de mortalitat potser més alta d'Europa, ho conegui per protegir-se."
Ho han confirmat també a TV3 les funeràries de la zona, que asseguren que estarien fent el triple de serveis que l'any passat en aquesta època. L'alcalde també reclama que es facin tests ràpids a tothom, perquè així es pot saber del cert si els difunts són per la Covid-19 o no.
La consellera de Salut, Alba Vergés, va admetre dimarts la dificultat de comptar les defuncions pel Covid-19 i va acceptar que caldria modificar el recompte, per fer-lo també a través de les funeràries.
"Per part del Departament de Salut sempre hem dit que donem les dades oficials de mortalitat que pot donar el govern. Sempre hem dit que aquestes dades no són automàtiques, només tenim exactament i de manera ràpida les d'aquelles defuncions dels nostres centres hospitalaris, i, per tant, potser seria convenient canviar aquest registre. S'ha parlat amb els serveis funeraris perquè, a partir dels propers dies, la informació sigui al revés, que vingui des dels serveis funeraris."
Tests i material de protecció
Des de la patronal del sector residencial, han reclamat a la Generalitat equips de protecció individual per als treballadors de les residències i tests de detecció ràpida de la malaltia per saber quina és la situació real del virus. Cinta Pascual, presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, assegura que no es pot saber del cert qui està infectat i qui no.
"Tenim 10, 15, 20 persones confinades, persones amb símptomes però no s'ha fet la prova. Per tant si aquestes persones causen defunció no sabem si ha estat per coronavirus."
Afers Socials ha replicat que la falta de protecció és un tema "encarrilat" i que està "en vies de solucionar-se".
Demanda de personal
Del total de residències de Barcelona, 260, més de la meitat, 162, tenen com a mínim un cas de coronavirus. Fa uns dies eren 140, segons dades de l'Ajuntament de la capital catalana, i això vol dir que s'estan incrementant. Davant d'aquesta evidència, la petició de l'alcaldessa Ada Colau a la Generalitat de Catalunya és clara: posar-hi més personal.
"Demanem a la Generalitat que hi hagi més celeritat a bolcar personal. Nosaltres oferim tot el nostre personal i necessitem que des d'Afers Socials hi posin més professionals."
Inspecció a la Residència Prat de Tona i trasllats
La situació crítica d'alguns centres ha portat la Generalitat a assumir-ne la gestió. Ha passat a Valls i a Santa Coloma de Gramenet i podria passar en el cas de la Residència Prat de Tona, a Osona, ha admès Iglesies:
"Hem sentit el prec de l'alcalde. Hem habilitat la inspecció de serveis socials perquè aixequi acta i, a partir d'aquí, valorarem si cal fer la intervenció. És un mecanisme que hem utilitzat en dues ocasions i, si cal, hi tornarem."
A l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet preocupa la situació de la residència de titularitat pública Ramon Berenguer, on hi ha hagut 4 morts i 72 avis estan en aïllament per Covid-19. L'alcaldessa, Núria Parlón, proposa convertir el centre en hospital pels afectats geriàtrics.
"D'aquí la importància que aquesta residència es pugui convertir en un hospital de gent gran per poder donar cobertura en breu a les persones que estan a la resta de residències també en condicions cada cop més complicades."
Segons la Generalitat, ja han traslladat 17 avis de 4 centres geriàtrics de Barcelona a clíniques de les mútues de treball Fremap i Copèrnic, on hi ha habilitades per ara 123 places. Els trasllat han continuat aquest dimecres.
També es compta amb hotels i albergs, però Iglesies ha matisat que aquests espais els són més útils per a persones amb discapacitat intel·lectual.
Desinfeccions, també de l'UME
La Generalitat ha explicat que s'han fet 168 accions de desinfecció en residències, de les quals 103 programades pel Departament d'Afers Socials, però també n'hi ha 17 que ha fet la Unitat Militar d'Emergències (UME). "No hem rebutjat ni rebutjarem cap actuació de l'UME", ha manifestat Francesc Iglesies.
A més, els Bombers de Barcelona han desinfectat fins ara 12 residències.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus