Alerten que TikTok aboca els adolescents a una "espiral infinita de vídeos tristos"
Amnistia Internacional adverteix que la xarxa social amplifica continguts depressius i suïcides que poden empitjorar problemes de salut mental preexistents
Només d'obrir l'aplicació TikTok és molt possible que ens apareguin continguts tristos o depressius. Utilitzen etiquetes com #sadtiktok o #vendingaccount i s'amaguen entre la marea de vídeos de balls i trucs de cuina recomanats a la pantalla inicial.
Són aparentment inofensius, però, segons dos informes d'Amnistia Internacional, poden arribar a afectar molt negativament la nostra salut mental i física, especialment en els més joves.
"Tot i que són vídeos que no agraden perquè són tristos, sí que fan que la gent es quedi uns segons mirant-los", explica Adriana Ribas, coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya. I afegeix: "L'algoritme conclou que això és d'interès per a tu i, per tant, te'n va posant més."
Així és com funciona l'algoritme de TikTok: rastreja l'ús que en fem i calcula quin contingut ens farà estar més hores enganxats a la pantalla. "Quan fas un m'agrada, comparteixes un contingut, fas un comentari o quan veus un vídeo sencer dones moltíssima informació sobre els teus interessos i, en conseqüència, l'aplicació et nodreix d'aquest contingut", apunta el professor de comunicació i xarxes socials de la UOC Ferran Lalueza.
Una espiral infinita de vídeos tristos
La investigació tècnica, en col·laboració entre Algorithmic Transparency Institute i AI Forensics, revela que, després d'utilitzar la plataforma cinc o sis hores la meitat dels vídeos parlen de salut mental i són potencialment nocius. Ho han comprovat amb un experiment: creant 30 comptes que simulen ser adolescents de 13 anys.
"A aquells usuaris que estan hores i hores a la xarxa l'algoritme els porta a veure una espiral infinita de vídeos que acaba afectant la seva vida fora de la plataforma", critica Ribas.
Amnistia Internacional denuncia que l'aplicació ensenya encara més vídeos foscos o tristos quan l'usuari fa una cerca sobre salut mental. Quan els falsos usuaris buscaven vídeos sobre salut mental, en menys de 20 minuts més de la meitat dels vídeos recomanats estaven relacionats amb problemes de salut mental i molts idealitzaven o normalitzaven el suïcidi o fins i tot animaven a fer el pas.
Especialment nociu per a nens i adolescents
La investigació també inclou entrevistes a 300 nens i nenes. "Hi ha algun usuari que diu que sembla 'Trist Tok', en lloc de 'TikTok', perquè li surten moltes coses tristes" afegeix Ribas. "Molts usuaris són adolescents o fins i tot nens, encara que no hauria de ser així; estem parlant d'un públic molt vulnerable", recorda Lalueza, que insisteix:
"Que busquin informació sobre salut mental és fantàstic. El problema és que sovint els falta competència informacional i acaben anant a petar a continguts no rigorosos ni de qualitat que poden ser perjudicials."
L'estudi mostra també la diferència segons el lloc des d'on s'utilitza l'aplicació, explica Ribas: "Als països amb legislacions més dures sobre privacitat de dades de menors, la xarxa protegeix més els joves, i als països amb normes més laxes, la xarxa aprofita aquest forat per recopilar dades de forma més invasiva."
TikTok es defensa
Per la seva banda, TikTok manté que la majoria dels vídeos que apareixen es limiten a compartir experiències viscudes i que estan fent esforços per eliminar els continguts perjudicials.
"És cert que la xarxa fa moltes coses per evitar que els continguts pertorbadors acabin arribant a l'usuari", reconeix Lalueza. I posa un exemple: "Si fem una cerca amb la paraula suïcidi, ens derivarà a sistemes de suport psicològic per combatre qualsevol risc; però també és cert que el que fa no és prou per evitar que els continguts pertorbadors arribin a gent molt jove."
Amnistia Internacional reclama canvis com que els usuaris puguin triar si volen vídeos recomanats per l'algoritme o no. A més, demanen més regulació dels estats i que TikTok impulsi mesures per desencoratjar els adolescents a passar tantes hores davant la pantalla del mòbil.
- ARXIVAT A:
- Xarxes socials Amnistia InternacionalTikTok