Àlex Arenas: "Cal confinar l'àrea de Barcelona, cal un tallafocs"

L'autor del model que analitza la dinàmica de la pandèmia afirma que no es fan prou tests ni hi ha prou rastrejadors per frenar la "progressió exponencial"
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La situació actual a l'àrea de Barcelona exigeix el confinament de la població per evitar que els seus habitants propaguin el coronavirus a la resta de Catalunya.

És el missatge contundent que ha llançat aquest dissabte Àlex Arenas, catedràtic del Departament d'Enginyeria i Informàtica de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

"Com un tallafocs"

Entrevistat al canal 324, Arenas, que és expert en xarxes complexes i coautor d'un model matemàtic que analitza l'expansió de l'epidèmia, ha comparat la situació amb un incendi:

"Amb les dades que tenim ara, el confinament és totalment necessari. Penseu que el confinament perimetral seria com un tallafocs. És a dir, tenim una sèrie de focus que són els focs que es van generant, i necessitem primer un tallafocs, que és intentar que el foc no surti d'una certa àrea o una certa regió."

"I després, dins d'aquesta regió, és on s'han d'aplicar totes les mesures perquè aquesta progressió exponencial, que ja està en marxa, es pugui contenir."

Arenas ha precisat que l'índex de propagació actual a l'àrea de Barcelona, l'R0, és del 2,5, i que això equival a una "emergència sanitària extrema".

Àlex Arenas, aquest dissabte entrevistat al canal 324


Tornar a la situació del març

I no s'ha estat de comparar-ho també amb la situació del març, quan la pandèmia feia estralls i omplia les UCI dels hospitals.

Segons Arenas, ara estem en la fase immediatament anterior, i assegura que amb les mesures aprovades aquest divendres pel govern de la Generalitat no s'evitarà tornar a aquella situació:

"No soc gaire optimista, tot s'ha fet a correcuita, són mesures necessàries però no prou contundents. És la mobilitat la que fa l'expansió del virus, si no podem actuar en la mobilitat, ja no hi ha temps."

"Sabem que la població, davant d'una recomanació, s'ho pren com una cosa suau i, per tant, no sent l'alerta o el perill que suposa el creixement que estem observant."

El "parèntesi" de l'estiu

El catedràtic de la RiV ha afegit que decidir les mesures just abans d'un cap de setmana en ple estiu facilita que molta gent marxi a les segones residències, malgrat els hagin dit que no ho facin.

Arenas és molt crític amb les decisions que ha anat prenent el govern de la Generalitat les últimes setmanes, sobretot la confiança en què durant l'estiu hi hauria "un parèntesi":

"Hem tingut unes quantes setmanes per preparar-nos. El Departament de Salut ha pensat que hi hauria un parèntesi fins a la tardor, no sé d'on ha sortit, això. Nosaltres hem estat alertant que això no necessàriament havia de ser així, i ara estem molt més a prop d'un confinament total que d'un control de l'epidèmia."

"El dia de la marmota"

Segons Arenas, el problema és que no es fan prou tests PCR ni hi ha prou professionals rastrejant els contactes dels positius, malgrat que hi ha hagut temps per preveure-ho i organitzar-ho:

"Les autoritats han de posar mesures, tests i rastrejos massius, és això el que no tenim. Sense aquestes eines, el problema està servit, perquè no hi haurà manera d'aturar la progressió. Tornarem a la situació de març, serà com el dia de la marmota, perquè no hem posat sobre la taula allò que calia."

Arenas ha dit que els rastrejadors que hi ha ara resseguint els contactes són insuficients per a tot Catalunya, i que s'haurien d'haver fet tests massius als barris de l'Hospitalet per evitar que el coronavirus en sortís.

També que s'hauria de posar en marxa el més aviat possible una aplicació de telèfon mòbil per facilitar la feina dels rastrejadors, aplicació que ja serviria encara que fos d'ús voluntari.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut