"Alexa, posa'm els dibuixos": precaucions quan els infants fan servir assistents de veu
Tenir un micròfon sempre amatent, amb el qual els nens i nenes interactuen, i que tracta una dada personal tan sensible com la veu, obre interrogants i demana prendre precaucions
"OK Google! Posa'm una cançó de 'La patrulla canina'". El Bernat té tres anys i fa temps que sap "parlar" amb l'assistent de veu que hi ha a casa seva. Des de fa poc, les seves germanes bessones, d'un any i mig, l'imiten, com amb tantes altres coses: s'acosten a l'aparell i balbucegen.
Ja sigui amb altaveus domèstics, amb els sistemes que permeten fer cerques amb el mòbil tot parlant o amb altres eines com el GPS del cotxe, els assistents de veu s'han convertit en un element quotidià. A tot el món, es preveu que l'any 2024 n'hi hagi més que persones, amb 8.400 milions d'unitats.
També es popularitzen a les llars on hi ha criatures. Als Estats Units, gairebé un 80% de les famílies amb infants entre 2 i 8 anys utilitzen sistemes de veu al mòbil i més d'un 40% fan servir un altaveu intel·ligent, segons una enquesta del 2019. En molts casos, 6 de cada 10, els mateixos nens i nenes interactuen amb aquestes eines, sovint amb resultats inesperats.
"Alexa, tenim un problema si el meu fill de dos anys pot demanar una joguina del Batman tot cridant 'Batman!' una vegada i una altra a l'Echo". A principis del 2018, quan el sistema d'Amazon encara no havia arribat al nostre país, la queixa de l'antiga secretària de premsa de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, es va fer molt viral.
No era l'única mare que rebia paquets inesperats: dues germanes de 4 i 6 anys de Detroit es van gastar més de 600 euros en joguines demanant-les a través de l'assistent de veu d'Amazon, vinculat a la targeta de crèdit de la mare.
Casos així fan pensar en la manera com els infants accedeixen a una eina pensada per a adults, però molt fàcil de fer servir per a ells.
Tenir a casa un micròfon sempre amatent, que permet als nens i nenes interactuar amb la tecnologia abans d'aprendre a llegir o a escriure, i que enregistra una dada personal tan sensible com la veu, obre alguns interrogants i demana prendre algunes precaucions.
Controlar quan ens graven i on es guarden les dades
La veu és una dada biomètrica, és a dir, una característica única que permet identificar una persona, com l'iris o les empremtes dactilars.
Quan l'aparell ens grava, sovint aquests enregistraments s'emmagatzemen en servidors d'altres països, que poden tenir lleis de privacitat diferents a les del nostre país. Això obre la porta que la nostra veu es pugui fer servir per a usos indesitjats.
És important saber en quins casos enregistren la nostra veu i on s'emmagatzema aquesta informació. Cal consultar la política de privacitat, un pas que pot fer mandra però que és clau, segons les recomanacions específiques que fa l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya.
Es poden suprimir les gravacions des dels paràmetres de configuració de l'aparell o bé amb el nostre compte d'usuari al web del fabricant.
Apagar-lo quan no el fem servir
Els altaveus ens escolten encara que no estiguem parlant amb ells, per saber si diem la paraula clau que els activa.
"Desactiva'l quan no el facis servir. Muteja'l, perquè t'oblidaràs que t'està escoltant", explica Tomàs Moré, responsable del programa Internet Segura de l'Agència de Ciberseguretat.
En alguns casos, els dispositius tenen un botó que permet que deixi d'escoltar-nos, però per apagar-lo completament cal desconnectar-lo del corrent elèctric.
Evitar compres o tuits indesitjats
Demanar a l'assistent que encarregui una pizza, que tuitegi una idea brillant que se'ns acaba d'acudir -en català ho podrem fer només si el nostre dispositiu entén aquesta llengua- o que encengui els llums del menjador quan s'està fent fosc pot ser pràctic.
Però tenir configurades la targeta de crèdit o les contrasenyes de comptes sensibles a l'assistent de veu ens pot donar ensurts. Qualsevol persona que entri a casa nostra -no només els nostres fills- podria donar-li ordres com aquestes o accedir a informació delicada.
I no tan sols això: els cibercriminals busquen escletxes als dispositius d'"Internet de les coses" per robar dades sensibles, imatges o converses comprometedores, o fins i tot prendre'n el control.
Per això és important una doble autenticació, per exemple requerint un codi pin per fer accions determinades. Una contrasenya segura també evitarà intromissions alienes que puguin accedir a les nostres dades. En qualsevol cas, es recomana no configurar-hi en cap cas la targeta de crèdit.
També cal anar en compte amb les aplicacions complementàries a l'assistent, com les que permeten executar altres dispositius. Cal fixar-nos en si les han desenvolupat editors de confiança.
No autoritzar que gravin els menors d'edat
Quan es van començar a popularitzar els assistents de veu, els fabricants van al·legar que no havien de complir les lleis de privacitat dels menors en línia perquè els dispositius no estaven dissenyats per a la canalla, explica Moré.
De mica en mica, la legislació ha anat avançant, però encara va al darrere de l'ús social. Hi ha buits i hi falta claredat i transparència.
La legislació europea diu que els responsables de les dades haurien de posar eines a l'abast dels pares o tutors perquè puguin controlar l'ús dels ajudants virtuals per part dels fills, però això no obliga els fabricants a accions concretes.
Molts assistents de veu no ofereixen per defecte els mecanismes d'autenticació o control d'accés, segons adverteix el Comitè Europeu de Protecció de Dades.
Maleducats amb les màquines
"No era conscient del to despectiu amb què li parlo a la màquina fins que vaig veure que el Bernat ho fa igual", explica la seva mare. "Em crida l'atenció que, com que els adults parlem malament als robots, els nens també ho fan".
La relació que construeixen els infants amb aquestes eines i què implica que les aprenguin a fer servir des de tan petits són, a banda de la privacitat, algunes de les incògnites que obre també l'ús d'aquests dispositius.
Mentrestant, fabricants com Amazon ja han desenvolupat models pensats expressament per a nens i nenes, amb dissenys atractius i que els permeten resoldre dubtes, configurar-se alarmes o posar música. Potser amb una simple ordre de veu algú l'encarregarà com a regal per a aquestes festes.
- ARXIVAT A:
- Tecnologia