Algèria amenaça Espanya de tallar el subministrament si desvia gas cap al Marroc
El govern espanyol respon que el gas que compri el Marroc "en cap cas" procedirà d'Algèria
En plena guerra a Ucraïna, el subministrament de gas s'ha convertit en una arma d'estratègia política.
El mateix dia que Rússia ha tallat l'aixeta a Polònia i Bulgària fins que paguin en rubles, Algèria ha amenaçat Espanya de trencar el contracte de subministrament de gas si utilitza el gasoducte del Magreb, ara mateix tancat, per fer arribar gas algerià a un altre país.
La intenció del govern espanyol era reobrir el gasoducte en sentit invers i, així, poder enviar gas al Marroc.
El ministeri d'Energia i Mines algerià ha advertit que qualsevol desviament del gas exportat "el destí del qual no sigui el previst en el contracte" suposarà un incompliment.
El ministre, Mohamed Arkab, assenyala en un comunicat que el govern espanyol l'ha informat de "la decisió d'autoritzar l'explotació, en flux invers, del gasoducte Magreb-Europa".
"Les quantitats de gas natural algerià entregades a Espanya, el destí del qual no sigui el previst en els contractes, tindrà la consideració d'incompliment dels compromisos contractuals i, per tant, podria comportar l'incompliment del contracte que vincula Sonatrach amb els seus clients espanyols."
La Moncloa nega que el gas venut al Marroc procedeixi d'Algèria
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha enviat un correu electrònic al ministre d'Energia i Mines algerià, Mohamed Arka, confirmant que Espanya permetrà al Marroc utilitzar el gasoducte Magreb-Europa, però "en cap cas" el gas procedirà d'Algèria.
En el missatge, la vicepresidenta de l'executiu espanyol afirma "amb total transparència" que el Marroc podrà adquirir gas natural liquat als mercats internacionals, desembarcar-lo en alguna planta de regasificació peninsular i utilitzar el gasoducte del Magreb per dur-lo al país.
Crisi diplomàtica entre Espanya i Algèria
L'avís del ministre d'Energia algerià és un pas més en la crisi entre tots dos països des que el govern espanyol va reconèixer la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental.
Segons Pedro Sánchez, la proposta del Marroc sobre l'autonomia saharaui és la base "més sòlida, realista i creïble" per resoldre el conflicte. L'endemà, en protesta per la decisió de la Moncloa, Algèria va retirar l'ambaixador a Madrid.
Algèria és el principal proveïdor de gas a Espanya, una energia clau en un moment en què la invasió russa d'Ucraïna ha portat la Unió Europea a plantejar-se la suspensió de la compra de gas rus.
El gasoducte Magreb, que proporcionava gas algerià a Espanya i Portugal a través de territori marroquí, es va tancar a l'octubre amb el venciment del contracte de 25 anys, en plenes tensions entre Algèria i el Marroc.
L'estiu passat, Algèria va trencar relacions amb el Marroc. Pocs mesos més tard, amb el tancament del gasoducte, el Marroc va veure perillar l'abastiment energètic, a més de perdre els "drets de pas" milionaris que ingressava pel trànsit del gas.