Algú ha mogut el satèl·lit més antic del Regne Unit i ningú en sap el perquè
El satèl·lit Skynet-1A va ser desplaçat a milers de quilòmetres de la seva ubicació original sense que hi hagi cap registre de la seva activitat
L'any 1969 el Regne Unit va posar en òrbita el seu primer satèl·lit sobre la costa est del continent africà. Es tracta d'un objecte militar d'alta tecnologia que aleshores tenia com a objectiu facilitar les comunicacions de les forces britàniques.
Des d'aleshores, Skynet-1A s'ha desplaçat a mig món de distància i ningú sap exactament com ni per què ha passat.
L'Skynet-1A està situat a 36.000 quilòmetres de la Terra, en òrbita geoestacionària. Això vol dir que es mou a la mateixa velocitat que la Terra i que, en conseqüència, la seva posició relativa respecte a la superfície terrestre es manté fixa.
De l'Índic al Pacífic
Fora de servei des de la dècada dels setanta, s'esperava que la gravetat empenyés el satèl·lit a la deriva fins a situar-se en un pou orbital situat sobre l'oceà Índic.
En lloc d'això, actualment és a milers de quilòmetres de distància, sobre un pou gravitacional ubicat sobre l'oceà Pacífic, un punt on és impossible que pugui haver arribat sol.
Un desplaçament misteriós
Tot indica que l'Skynet-1A va ser desplaçat fins als Estats Units en algun moment dels anys setanta. El més curiós d'aquest cas és que no hi ha cap registre de quan i per què es va prendre aquesta decisió, un fet gens habitual.
Segons l'enginyer i consultor espacial Stuart Eves, un desplaçament com aquest, que implica dos estats, hauria de constar als catàlegs de satèl·lits dels Arxius Nacionals del Regne Unit o als registres del Comandament Espacial dels Estats Units. Malgrat això, no hi ha constància documental de quan es va produir el desplaçament de l'Skynet-1A.
En el seu lloc, Eves ha pogut constatar llargs períodes on l'activitat del satèl·lit no ha estat rastrejada en absolut o on els registres s'han perdut. Segons recull Eves en un bloc especialitzat, el seguiment del satèl·lit es va reprendre l'any 1977 i 1990, després, d'aparentment llargs períodes sense dades.
El perill de la brossa espacial
Tot i el misteri que l'envolta i el fet d'haver estat un objecte d'intel·ligència pioner, actualment l'Skynet-1A és poc més que un gran cúmul de deixalla espacial. Aleshores, per què ens interessa la localització actual d'aquest satèl·lit? Doncs perquè hi ha el risc de topar amb altres satèl·lits que sí que estan en funcionament.
En declaracions a la BBC, Eves ha assegurat que actualment el satèl·lit es mou "cap endavant i cap enrere com una bala al fons d'un bol. I, per desgràcia, això l'acosta a satèl·lits amb regularitat". Una col·lisió de la qual el Regne Unit seria el responsable últim, ja que té la propietat última sobre el satèl·lit.
No només això, sinó que podria topar amb restes de ferralla espacial i partir-se, i generar més residus. Això no només suposa un risc per a la resta d'objectes orbitant al voltant del nostre planeta, sinó que aquests fragments també podrien caure sobre la superfície de la Terra.
No hi cap legislació sobre la brossa espacial
L'astrofísic i divulgador Joan Anton Català, per la seva banda, apunta que aquesta situació és un recordatori de la falta de regulació sobre l'espai. "Malgrat que hi ha un acord de bones pràctiques respecte a les deixalles espacials, hi ha països que l'incompleixen de manera reiterada", assenyala. "En algun moment haurem de retirar aquests satèl·lits zombis".
Segons l'Agència Espacial Europea, actualment hi ha 750.000 peces d'entre un i deu centímetres de diàmetre orbitant la Terra, l'equivalent a 10.000 tones de residus. De moment, mai cap d'aquests fragments ha impactat sobre ningú, però, segons Català, cal una regulació internacional: "Juguem a una ruleta russa", assegura.
- ARXIVAT A:
- Ciència