La balena beluga Hvaldimir l'abril del 2019, quan encara portava l'arnès (Reuters)

Algú va disparar a la balena Hvaldimir? Diferents versions sobre la mort de l'"espia russa"

L'entitat que seguia els seus moviments continua investigant les circumstàncies de la mort i demana prudència fins que facin públiques les seves conclusions
Redacció/AFP Actualitzat
TEMA:
Rússia

Les organitzacions animalistes NOAH i One Whale ONG noruegues han denunciat que Hvaldimir va ser assassinada a trets.

La relevació arriba pocs dies de saber-se la mort d'aquesta balena beluga, que els últims temps s'havia fet famosa per la sospita que era una espia russa.

Ara, totes dues entitats han presentat una denúncia a la policia noruega per tal que s'obri una investigació criminal que permeti aclarir els fets.

En declaracions a l'AFP, la directora de One Whale, Regina Crosby, ha explicat que dilluns va poder veure les restes de la balena i "tenia múltiples ferides de bala al cos".

Pel seu cantó, la líder de NOAH, Siri Martinsen, ha explicat en un comunicat que "les ferides de la balena són alarmants i d'una naturalesa que no poden descartar una acció criminal; són impactants". "Davant la sospita d'un fet delictiu, és fonamental que la policia intervingui ràpidament", ha afegit Martinsen.


L'entitat que la va trobar demana prudència

Les paraules de Martinsen s'entendrien per les discrepàncies amb Marine Mind, una tercera entitat en discòrdia, la que seguia els moviments de l'animal i va localitzar Hvaldimir morta.

Marine Mind demana prudència i recorda que els resultats de la seva investigació sobre les circumstàncies de la mort encara no s'han fet públics:

"No volem contribuir a l'especulació pública, però estem oferint tota la nostra ajuda als qui treballen per determinar la causa de la mort de Hvaldimir."

Les restes d'aquest cetaci --que era jove i gaudia d'un bon estat de salut-- van arribar dilluns a unes instal·lacions de l'Institut Veterinari de Noruega per tal de practicar-li una autòpsia.

"Res permetia saber a primer cop d'ull les causes de la mort", ha explicat a l'AFP el líder de Marine Mind, Sebastian Strand, que reconeix que van veure "marques" en el cadàver.

Segons ell, algunes d'aquestes marques les haurien pogut fer ocells marins depredadors, però d'altres continuen sense tenir explicació en aquest moment.


Entre 15 i 20 anys i acusada d'espionatge

Es calcula que Hvaldimir tenia entre 15 i 20 anys en el moment de la mort. L'abril del 2019 va aparèixer per primer cop al nord de Noruega i va cridar l'atenció perquè portava un arnès amb les paraules "Equipment St. Petersburg" impreses en anglès a les corretges de plàstic que subjectaven una petita càmera.

Això va donar lloc a tota mena de conjectures segons les quals es tractava d'un animal espia de la veïna Rússia, que hauria decidit batejar-la utilitzant un joc de paraules entre "hval" ("balena" en noruec) i el nom del president rus, Vladímir.

Moscou no ha fet mai cap comentari sobre el rumor.

ARXIVAT A:
Rússia Ucraïna
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut