Terrassa a Mérida, Extremadura, on els bars i restaurants tornen a obrir (EFE / Jero Morales)

Algunes comunitats relaxen mesures tot i que l'OMS alerta Espanya que és massa aviat

L'Organització Mundial de la Salut fa una crida a reduir els contagis "massa alts" a Europa i alerta del risc de reobrir "massa de pressa"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Espanya -i Catalunya- són territoris on encara no s'haurien de suavitzar les restriccions contra la pandèmia de Covid-19.

Així ho ha defensat, aquest dijous, l'Organizació Mundial de la Salut.

La responsable d'emergències de l'OMS, Catherine Smallwood, ha volgut cridar l'atenció sobre el fet que una baixada important dels contagis no vol dir que es puguin aixecar les restriccions. I ha posat Espanya com a exemple.

"Reduccions relatives no signifiquen que les taxes de transmissió siguin baixes. A Espanya veiem una caiguda relativa molt significativa, però les taxes de transmissió es mantenen molt altes."


Conscient que "Espanya i Catalunya estan pensant en la millor manera d'afluixar algunes de les restriccions engegades després de Nadal per l'augment significatiu dels casos", ha fet la següent reflexió:

"Crec que els riscos de reobertura massa aviat han estat clars en diversos països d'Europa després de les vacances d'estiu".


Des d'Espanya, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, coincideix a pensar que és massa aviat per aixecar restriccions.

"Encara no estem ni en nivells de vacunació suficientment alts, ni en nivells de transmissió suficientment baixos per començar a relaxar més ràpidament del compte."


En aquest mateix sentit, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha traslladat a les comunitats autònomes la necessitat de mantenir les restriccions vigents.

Un criteri que diversos territoris no comparteixen, i que, al País Basc, disposat a seguir-lo, la justícia obliga a no respectar obrint els bars i restaurants.

Ho faran, però, amb restriccions com el 50% de l'aforament en els interiors i la prohibició de consumir a la barra. A més, han de tancar a les vuit del vespre.

Els bars i restaurants també han tornat a obrir a Extremadura, en horari continuat de set del matí a sis de la tarda.

 

Codi QR en una terrassa de Toledo, Castella-la Manxa (EFE / Ismael Herrero)


Entre les comunitats que aixequen mesures hi ha Castella-la Manxa, on des d'aquest divendres poden obrir tots els comerços i centres comercials. També els bars i restaurants, on els clients hauran de registrar-se mitjançant un codi QR.

A més, se suspenen els confinaments municipals i es passa a un confinament autonòmic. Es manté, això sí, el toc de queda a partir de les deu de la nit.

Només continuen amb les restriccions vigents fins dijous tres municipis a tocar de la Comunitat de Madrid.

El govern de Madrid, per cert, vol tornar a retardar el toc de queda -i el tancament de l'hostaleria a la nit- una hora, de les deu a les onze de la nit. Ho podria decidir dijous que ve en funció de les dades sobre la Covid-19.

Múrcia també ha aixecat restriccions en bona part de la regió.


Les vacunes, essencials, però insuficients

La crida de l'OMS a no rebaixar les mesures contra la pandèmia s'emmarca en la necessitat de reduir els contagis de Covid-19 per ajudar les vacunes a ser efectives al màxim.

El director de l'Organització Mundial de la Salut a Europa, Hans Kluge, ha alertat: "Si no aturem la transmissió ara, els esperats beneficis de les vacunes podrien no ser evidents".

Kluge ha remarcat que les vacunes són "essencials" per combatre la pandèmia, però insuficients, ara per ara.

 

Vacunació de dependents a Haro, La Rioja, en un centre de diagnòstic mòbil (EFE / Raquel Manzanares)


També ha volgut deixar clar que les xifres de la pandèmia encara són "massa altes", malgrat que fa quatre setmanes que baixen els contagis i dues setmanes que baixen les morts. I que també afluixa la pressió hospitalària.

A més, considera que tot i aquesta millora, molts països encara són "vulnerables" davant de la pandèmia.

En aquest sentit, també ha alertat contra el risc de començar a relaxar les mesures.

"Una vegada i una altra hem vist països que reobren massa de pressa i perden beneficis guanyats durament."


Kluge ha insistit que "les decisions d'aixecar mesures de salut pública i socials han de basar-se en dades i anàlisis epidemiològiques, i en la capacitat del sistema de salut".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Desescalada
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut