Alguns CAP encara no han rebut el material necessari per començar a fer tests PCR

Aquest dilluns, els centres d'atenció primària de les tres regions que ja són a la fase 1 han començat a fer les proves per diagnosticar el coronavirus
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Els centres d'atenció primària ja poden diagnosticar i fer el seguiment dels nous casos de coronavirus. Des d'aquest dilluns, els CAP poden fer els tests PCR a tots els pacients amb símptomes, tot i que alguns centres encara no disposen del material necessari per fer les proves. La Conselleria de Salut preveu que, aquest dimecres, ja se'n puguin fer a tot arreu.

Dues setmanes després de permetre la sortida al carrer dels infants, no s'ha registrat cap rebrot de contagis. A Catalunya, el nombre de nous positius manté una tendència de creixement contingut i la xifra de morts per la Covid-19 continua baixant. Però un dels requisits que exigeix el Ministeri de Sanitat per avançar en el desconfinament és la capacitat de fer tests PCR a tots els pacients amb símptomes.

 

 

L'Institut Català de la Salut ha enviat als centres d'atenció primària que gestiona, que donen servei al 75% de la població catalana, uns 4.000 kits per fer les proves. Els centres d'atenció primària de les tres regions sanitàries que ja són a la fase 1 ja tenen el material necessari per fer les proves. A la resta del territori, però, la situació és irregular: alguns ja el tenen i altres encara no.

El director gerent de l'Institut Català de la Salut, Josep Maria Argimon, ha dit en una entrevista al programa "Els matins" que cal estar preparats per a quan tot Catalunya passi a la fase 1:

"Ens hem de preparar, perquè és d'esperar i de suposar, que a la fase 1 hi entrarem, la majoria de regions sanitàries, ben aviat. Esperem que sigui ben aviat. Per tant, hem d'estar preparats."

La prova PCR consisteix a prendre una doble mostra al pacient: nasal i faríngia. Les mostres s'envien al laboratori, que lliura els resultats en un termini de 24 hores.

 

 

Alguns centres aniran a buscar la mostra al domicili i a altres malalts els citaran al CAP. Però, en qualsevol cas, el pacient sempre ha de trucar abans al CAP o al 061 i explicar els símptomes.

Les proves diagnòstiques no es faran a tothom, sinó només a aquelles persones que un professional sanitari consideri sospitoses de coronavirus, principalment si tenen febre, tos seca i sensació de falta d'aire.

 

La decisió sobre a qui es fa el test la prendrà un metge, tal com ha explicat el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, Antoni Sisó Almirall:

"En un escenari en el qual no tenim proves per a tothom, es fa necessària una utilització que sigui raonada i racional d'aquestes proves. Per tant, la decisió última sempre recau en el metge."

 

Realització d'un test PCR en un CAP de Tarragona

 

La importància de fer seguiment als positius i als seus contactes

La identificació de nous malalts i dels seus contactes és important per impedir un altre episodi de propagació massiva del virus. Els resultats de les proves se sabran abans de 48 hores, però des del primer moment la persona amb símptomes no podrà sortir de casa i els professionals del CAP hauran de saber quins han estat els seus contactes propers.

Si el resultat del test és positiu, però no cal ingrés hospitalari, la persona haurà de quedar-se aïllada al domicli durant un mínim de dues setmanes i des del CAP se li farà seguiment.

 

En aquests casos, es trucarà als contactes, que també s'hauran de quedar a casa durant 14 dies i se'ls farà un seguiment telefònic, per si comencen a tenir símptomes. Aquest és un punt clau per evitar rebrots descontrolats.

La directora general de Planificació en Salut, Pilar Saura Agel, afirma que, amb el seguiment telefònic, es vol evitar carregar més de feina els centres d'atenció primària:

"El seguiment dels contactes que no són persones malaltes el farem a través d'un call center, no volem sobrecarregar la primària fent seguiment de persones sanes."

 

 

200 persones contractades per fer el seguiment

Quan va començar l'epidèmia de coronavirus, va quedar palès que no es va poder assumir el seguiment dels contagiats i se'n va perdre el control.

Ara, per reforçar la plantilla de treballadors de l'atenció primària, la Conselleria de Salut ha contractat 200 persones, però encara és incert si amb això n'hi haurà prou.

 

Realització d'un test PCR en un CAP de Tarragona

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut