Pugen a 202 els morts per la dana al País Valencià, on es despleguen voluntaris i l'exèrcit

L'últim recompte de víctimes eleva la xifra de morts a 207 en totes les comunitats afectades

RedaccióActualitzat

La xifra provisional de víctimes s'eleva a 202 persones mortes a causa del dana al País Valencià, segons les darreres dades difoses pel Centre de Coordinació Operatiu Integrat (CECOPI), només a Paiporta són 70 les víctimes mortals.

Tres dies després encara són molt importants les conseqüències de la dana, del temporal que ha arrasat diversos municipis, sobretot a la capital i la comarca de l'Horta Sud.

La reació ha estat l'allau de voluntaris i persones anònimes que acudeixen a les localitats més afectades per ajudar en les tasques de neteja, habilitar els accessos --amb més de 80 quilòmetres de carretera afectats--, per fer arribar el material d'ajuda necessari i la localització dels desapareguts. 

Aquests també són els objectius del govern valencià i per facilitar-ho, el president de la Generalitat valenciana Carlos Mazón ha demanat que aquestes persones que "amb bona fe volen ajudar, es quedin a casa", i no agafin el cotxe ni vagin a peu, perquè estan "entorpint massivament la via pública" i "no es descarta prendre mesures restrictives", ha dit. 

"És imperativa la necessitat que tornin a casa seva perquè estan col·lapsant vies que necessiten els nostre efectius per treballar, inclus els de submnistraments." 

A més, aquesta divendres el ministeri de Defensa ha desplegat 500 efectius més de la UME i, segons ha anunciat el president, es preveu que dissabte s'en despleguin 500 més.

El ministre d'interior, Fernando Grande Marlaska ha anunciat les ajudes necessaries fins a la recuperació de l'emergència. Des del ministeri de justícia s'han posat a disposició 17 forenses per fer les identificacions i l'aixecament de les víctimes de les inundacions.

No se sap quants desapareguts hi ha perquè no s'ha donat cap xifra oficial. A través del telèfon 900365112, que recull els avisos de persones que no s'han localitzat, un equip va confirmant la llista de desapareguts. El presdient Mazón diu que "encara no es pot donar una xifra definitiva" ja que s'han de comprovar un per un, a mesura que es va restablint el servei de telefonia, moltes persones es van localitzant.

A més de obrir els accessos i facilitat la circulació en les zones afectades i la localització desl desapareguts, el govern valencià treballa en el reallotjament temporal dels afectats  i per prioritzar l'abastiment de supermercats i centres comercials per que dissabte puguin donar servei.

La línis del tren a Alfafar totalment afectada per cotxes, fang i runa arrossegada per la riuada(3Cat)

Més 80 quilòmetres de carretera afectats

El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha explicat que la situació a les carreteres del País Valencià és "tremendament greu". En concret, ha explicat que estan afectats 80 quilòmetres de la xarxa de carreteres.

Puente ha anunciat l'aprovació de 13 milions d'euros per reconstruir "amb urgència" vies com l'A-7, i espera que d'aquí a 12 dies pugui reobrir amb la instal·lació d'una espècie de "calaixos". 

"Ahir van començar les obres, no podem anar més ràpid."

Aspecte de la carretera que uneix València i Torrent (EFE/Miguel Ángel Polo)

El ministeri també invertirà 12,2 milions d'euros per reparar l'N-322. I per l'autovia A3, que només està oberta per als serveis d'emergència, s'hi ha de circular "fent esses" per culpa de les destrosses i l'acumulació de vehicles.

El ministre ha insistit que "la circulació és molt difícil" i per això ha demanat a la ciutadania "que no es desplaci si no és imprescindible".

Entre 3.000 i 5.000 vehicles per retirar

El govern valencià ha informat que encara hi ha entre 3.000 i 5.000 vehicles en carrers i carreteres que caldrà retirar.

Són dades que ha traslladat a l'Associació Catalana d'Assistència en Carretera (ASCA), que disposa a hores d'ara d'una trentena de grues preparades per anar cap al País Valencià per ajudar amb les tasques de retirada de vehicles.

De fet, els pròxims dies es preveu que gruistes de tot Espanya s'hi desplacin. Estan en converses amb Protecció Civil del País Valencià, que coordinarà aquest operatiu, i que ha d'autoritzar l'inici de les feines, que podria ser dilluns. 

El portaveu de l'ASCA, Xavier Martí, ha explicat a TV3 que, quan els vehicles estan amuntegats, una grua autopropulsada els ha d'aixecar i posar a terra primer. En el cas dels camions "és més complex, perquè de grues per desbolcar i retirar aquests camions no n'hi ha tantes i serà un procés més lent i laboriós", diu Martí.

Els vehicles que no obstaculitzin la circulació es deixaran per a més tard per la falta d'efectius.

Desplegament de 500 militars més de l'UME

500 nous militars de l'UME, --300 de l'Exèrcit de Terra, 100 d'Aire i 100 de l'Armada-- ja estan treballant des de les 8.00 a les zones més afectades per la dana del País Valencià.

 Aquests efectius se sumen als 1.205 militars de l'UME que ja estaven desplegats sobre el terreny, per ajudar en les tasques de neteja, treure fang i aigua, i localitzar les persones que encara continuen desaparegudes, a més de facilitar l'accés al transport perquè arribin aliments o facilitar el trànsit de les carreteres.

"Estarem a Algamesí, a Paiporta, on faci falta", ha assegurat la ministra Robles. El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, havia demanat al Ministeri de Defensa la incorporació d'efectius disponibles de "terra, mar i aire" per a l'operatiu d'emergències, amb l'objectiu de reforçar les tasques logístiques i de distribució d'ajuda.

El ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha assegurat que l'executiu garantirà tots els recursos necessaris que demani el govern valencià per atendre les necessitats de la ciutadania.

Un camió de l'UME repartint aigua entre els veïns de Paiporta (EFE/Biel Aliño)

Organització de voluntaris des de Catalunya

Centenars de veïns de diferents punts del País Valencià s'han bolcat per ajudar els afectats per la dana. Encara hi ha molts municipis aïllats i amb problemes de subministrament. Per canalitzar i organitzar l'ajuda de voluntaris, la Diputació Valenciana ha habilitat cinc números de WhatsApp i una pàgina web somsolidaritat.

L'objectiu és que els ciutadans particulars que volen oferir ajuda escriguin a aquests telèfons i els coordinadors ho gestionin per treure'n el màxim de profit. Aquests són els canals habilitats pel govern valencià:

  • La Plana d'Utiel-Requena: 659 289 726
  • L'Horta Sud: 682 177 249
  • La Ribera: 619 975 059
  • Xiva - La Foia de Bunyol: 690 027 099
  • Castelló: 679 161 664

El govern valencià ha habilitat diversos organs oficials per gestionar les ajudes que ofereixen empreses, autònoms i Pimes a través de la ambra de Comerç de València i la Confederació empresarial valenciana; i els oferiments d'entitats socials i ONG, a través de la vicepresidnència d'assumptes socials. Les peticions i necessitats dels municipis es gestiona a través dels alcaldes amb la Diputació valenciana. 

Des de Catalunya, un grup de 43 voluntarisde les agrupacions de defensa forestal (ADF) ha sortit aquest matí en comitiva cap a Picanya, municipi dels afores de València, a través d'una petició personal de l'alcalde. S'encarregaran de retirar arbres, netejar carrers i ajudar en domicilis. El grup s'hi ha desplaçat després de rebre un avís formal de l'alcalde de la localitat.

La Generalitat de Catalunya envia 60 bombers, que aquest migdia o primera hora de la tard sortiran cap al País Valencià, després que el Consorci de València hagi acceptat l'ajuda de Bombers de la Generalitat que reiteradament els han ofert aquests dies. 

Un inspector de Bombers ja està de camí, és el que se situarà al centre de comandament, i s'hi enviaran una cinquantena de bombers. Hi van vuit camions rurals pesants, que són els que tenen més prestacions per a situacions de rescat.

Una trentena també de bombers de la Generalitat que s'han autoorganitzat per ajudar ja són a Paiporta i en surt un altre grup des de l'Ametlla de Mar. Un grup de voluntaris de Protecció Civil de Tarragona també s'estan desplaçant amb 4x4 i una cisterna d'aigua a les zones afectades del País Valencià.

Un dels carrers de Paiporta impracticable aquest divendres pel fang i els vehicles amuntegats (EFE/Biel Aliño)

El servei d'emergències del País Valencià ja ha demanava que les persones que vulguin anar als municipis afectats per donar un cop de mà --que són centenars des d'aquest dijous-- no ho facin amb cotxe

"S'estan produint retencions, s'estan col·lapsant les vies d'accés i els serveis d'emergències tenen problemes per a poder fer la seva feina", han indicat en una publicació a X:

No fer recollida ni donacions de medicaments

L'Organització Farmacèutica Col·legial ha fet una crida per no fer donacions ni recollides directes de medicaments que "per raons legals i sanitàries" les han de fer entitats especialitzades en aquesta tasca. En un comunicat també recorda la importància de canalitzar l'ajuda i la solidaritat a través d'organismes oficials. Per això, s'ha sumat a la iniciativa de Farmamundi per a la recaptació de fons d'ajuda per als afectats on es poden fer les donacions, per subministrar els medicaments i material sanitari necessari

 Les primeres dades recollides pels col·legis de farmacèutics han comptabilitzat més de 200 farmàcies afectades, la major part de la província de València, on hores d'ara hi ha  81 farmàcies actives, segons el col·legi valencià. 

Els col·legis locals dels territoris més afectats per les inundacions s'han habilitat mesures excepcionals juntament amb l'administració per garantir la prestació farmacèutica i l'accés als medicaments a tots els ciutadans.

Així a València, els pacients que no disposin de documentació puguin recollir medicació prescrita a la farmàcia amb el número de DNI. I es treballa perquè tamb'ho puguin fer els mutualistes de l'estat com MUFACE, MUGEJU i ISFAS que inclou més de dos milions de beneficiaris.

Fang, brutícia i cotxes amuntegats ocupen els carrers

La dana ha deixat imatges de carrers convertits en rieres, cotxes amuntegats a qualsevol lloc i mobiliari de les cases enmig de la via pública.

Veïns de Xiva netegen el carrer, enfangat pels efectes del temporal
Veïns de Xiva netegen el carrer, enfangat pels efectes del temporal (EFE/Kai Försterling)

Tot i que ha perdut intensitat, aquest dijous la situació meteorològica ha estat especialment complicada a Castelló, on l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha decretat la màxima alerta per la dana i ha demanat a la població que no surti de casa.

Posteriorment, l'alerta ha baixat a taronja i la recomanació continua sent evitar les carreteres. No consta que a la demarcació s'hi hagin produït incidents de gravetat a les últimes hores.

De cara a aquest divendres, la dana encara no s'ha debilitat del tot i les precipitacions es concentraran entre les Terres de l'Ebre i les comarques de Castelló.

L'avinguda Casalduch de Castelló, plena d'aigua aquest dijous
L'avinguda Casalduch de Castelló, plena d'aigua aquest dijous (EFE/Andreu Esteban)
Rescat d'efectius de la Unitat Militar d'Emergència, aquest dimarts a València
Rescat d'efectius de la Unitat Militar d'Emergència, aquest dimarts a València (Europa Press)

Dipòsit de cadàvers a Fira València

Tots els cadàvers que es recuperen es traslladen a la Ciutat de la Justícia de València, on s'ha habilitat una morgue en un soterrani de l'aparcament com a pas previ a les autòpsies i identificacions dels cossos.

L'espai, però, ha quedat petit. Ara, se n'obrirà un altre a Fira València, als afores de la ciutat. També s'ha reforçat el personal que du a terme les identificacions i les autòpsies amb forenses de Múrcia, Alacant i Castelló, i també dos professionals de les illes Balears que estaven de vacances a València.

La Conselleria de Justícia ha demanat a familiars de víctimes i desapareguts que no es desplacin a la Ciutat de la Justícia perquè allà no podran rebre la informació adequada per part del personal forense. Els recomana que, si les condicions de seguretat són apropiades per moure's, es dirigeixin a la Comandància de la Guàrdia Civil o a la Prefectura Superior de Policia.

Des d'aquest dijous ja treballen a València vuit forenses i un auxiliar de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses per col·laborar en el reconeixement de les víctimes mortals de la dana. A aquest equip, s'hi sumaran vuit metges forenses i tres auxiliars més, segons ha anunciat el govern espanyol.

Treballadors funeraris i un furgó policial, a l'exterior de la Ciutat de la Justícia
Treballadors funeraris i un furgó policial, a l'exterior de la Ciutat de la Justícia (EFE/Ana Escobar)

La recerca d'aliments i aigua potable

Un altre problema és el desabastiment. Aquest dijous a alguns pobles s'hi han habilitat punts d'aigua potable perquè la gent pogués omplir ampolles i garrafes.

Desenes de persones han sortit de municipis com Paiporta, Catarroja, Benetússer o el barri de la Torre per travessar el riu Túria amb carretons i bosses i anar fins a València per comprar aigua potable i menjar. La passarel·la Jorge Meliá Lafarga és l'únic pont transitable per a vianants que connecta els municipis del sud de València amb la capital.

Diverses persones han anat caminant fins a València per comprar aigua i aliments
Diverses persones han anat caminant fins a València per comprar aigua i aliments (ACN/Arnau Martínez i Mar Rovira)

Associacions de veïns, ONGs i diverses entitats s'estan organitzant per ajudar els afectats recollint roba, menjar i productes diversos per fer-los arribar als més afectats. També hi ha gent que arriba a les zones més afectades per la dana amb pales, rasclets i cubells per contribuir a la neteja de carrers, places i domicilis particulars.

Més de 447 persones dels municipis més afectats per la dana estan allotjades en albergs.
 

Presó provisional per saquejar un centre comercial

El caos provocat per la dana va propiciar saquejos en diversos comerços de zones afectades pel temporal. Per aquests fets, la Policia Nacional ha detingut 39 persones i la Guàrdia Civil 11 més, en un operatiu en què s'han recuperat diversos dels objectes robats, entre els quals rellotges i joies.

A banda de les detencions, s'ha habilitat un dispositiu especial de prevenció de la delinqüència a les zones comercials més afectades.

El jutge de guàrdia de Torrent ha decretat presó provisional per a quatre homes acusats de saquejar un centre comercial d'Aldaia, on haurien robat material esportiu, telèfons mòbils i una consola de videojocs, entre altres objectes.

Veïns de Paiporta recullen aigua potable d'un camió de l'UME
Veïns de Paiporta recullen aigua potable d'un camió de l'UME (EFE/Manuel Bruque)

Propietaris i treballadors d'alguns comerços s'han organitzat per vigilar els establiments per evitar els pillatges. Carlos Cruz Tolmo, un joier de Paiporta explicava al 3/24 la situació:

"La porta està trencada i poden entrar. Encara hi tenim joies i estan saquejant els negocis. A nit ens vam quedar uns i durant el dia unes altres, tant treballadores com els amos."
 

Una vintena de municipis sense classes

Les escoles de 20 municipis valencians no faran classe la setmana que ve pels desperfectes als centres.

Es tracta d'Albal, Alcàsser, l'Alcúdia, Alfafar, Alginet, Benetússer, Beniparrell, Catarroja, Dosaigües, Godelleta, Iàtova, Massanassa, Paiporta, Picanya, Sedaví, Setaigües, Xest i Xiva, segons ha informat la Conselleria d'Educació.

Cal sumar-hi tres pedanies de la ciutat de València: Castellar-l'Oliveral, el Forn d'Alcedo i la Torre.

Al marge d'aquests municipis, hi ha altres localitats en què l'afectació és específica en alguns centres.
 

Encara hi ha afectacions de telefonia i electricitat

Uns 23.000 abonats de la zona més damnificada per la dana a la província de València encara estan sense subministrament elèctric, segons ha informat l'empresa distribuïdora d'Iberdrola, i-DE.

La xifra representa el 15% de tots els afectats en un primer moment per les fortes inundacions, que ja s'han cobrat la vida d'almenys 155 persones al País Valencià.

Per tant, s'ha aconseguit restablir l'electricitat al 85% d'abonats que havien patit talls.

Més de 125.000 clients de telefonia fixa estaven afectats per les conseqüències de la dana aquest dijous al vespre. Es tracta d'aproximadament el 55% dels 220.000 afectats inicialment.

En el cas de la telefonia mòbil, el 70% dels mòbils situats en les zones afectades per la dana continuen sense conectivitat. Això suposa que uns 170.000 usuaris continuen sense connexió aquest divendres, segons dades del ministeri de Transformació Digital. 

Sense trens ni metro

Pel que fa a la mobilitat, el missatge continua sent evitar els desplaçaments.

La comunicació ferroviària continua tallada, tant la xarxa de Rodalies de València com l'alta velocitat. També està sense servei el metro de València, que no es preveu que funcioni "en els pròxims dies":


La situació a l'aeroport s'ha normalitzat.

ARXIVAT A:
País ValenciàMeteorologia
Anar al contingut