Allargar l'R1 i millorar l'R8: nous serveis de Rodalies al Vallès, Baix Llobregat i Penedès
La Universitat Autònoma serà una de les grans beneficiades amb l'ampliació, que encara no té data
Enmig del caos de Rodalies, amb només 12 dies sense incidències en tres mesos, i de les queixes constants dels usuaris, la consellera de Territori, Sílvia Paneque, va sorprendre fa uns dies amb un anunci: la voluntat d'allargar l'R1 fins a Cerdanyola Universitat.
És l'objectiu amb què treballa el govern, que ja ha estat notificat a Renfe i Adif. Ara bé, de moment el Departament de Territori no posa data a l'estrena d'aquesta ampliació del servei de Rodalies.
Actualment, per les obres de soterrament de Sant Feliu de Llobregat, l'R1 acaba a l'Hospitalet de Llobregat, però la seva capçalera original és Molins de Rei. Un cop es recuperi la segona via en aquesta zona, ja es podrà començar a operar amb normalitat i serà a partir de llavors quan pugui estrenar-se l'ampliació del servei.
Els trens de l'R1 continuaran des de Molins de Rei fins a Cerdanyola Universitat fent parada al Papiol, Castellbisbal, Rubí Can Vallhonrat i Sant Cugat Coll Favà. No caldrà construir ni un sol quilòmetre de vies noves.

R8: trens cada 30 minuts i fins a Vilafranca del Penedès
L'R8 és la línia de Rodalies més nova de l'àrea de Barcelona. Es va estrenar l'any 2011 i actualment compta amb una oferta de només un tren per hora i sentit. Connecta Martorell Central amb Granollers Centre.
Per revertir la situació, l'altre gran anunci efectuat per Sílvia Paneque afecta aquesta línia: passaran trens cada 30 minuts i la voluntat és estendre el seu recorregut fins a Vilafranca del Penedès, una demanda històrica d'aquesta comarca.
La prolongació de l'R1 i la millora de l'R8 suposaran un salt qualitatiu per als veïns del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Baix Llobregat i l'Alt Penedès. Així ho creu en Pol Méndez, tècnic de l'associació Promoció del Transport Públic.
"Feia molts anys que reclamàvem aquesta ampliació! És senzilla, ja que no implica construir noves vies, i genera unes noves connexions a l'àrea metropolitana que actualment no existeixen."

Actualment hi ha estacions infrautilitzades, com la de Sant Cugat Coll Favà, amb 686 passatgers al dia, o la de Rubí Can Vallhonrat, que en té només 505. De fet, el seu gran aparcament estava sempre buit i ara l'explota una empresa privada com a pàrquing de camions.
La Universitat Autònoma, la gran beneficiada de l'ampliació del servei
La Universitat Autònoma de Barcelona millorarà considerablement la seva connectivitat gràcies a aquesta ampliació de l'R1 i l'R8, segons el seu vicerector de Campus i Sostenibilitat, Xavier Gabarrell:
"Beneficiarà almenys un 10% de la comunitat universitària, sobretot els estudiants i el personal que ens arriben des del Baix Llobregat. De Sant Boi a la UAB es triguen dues hores, un trajecte que es reduiria a la meitat."
Actualment, només un 15% de les 45.000 persones que cada dia van a l'Autònoma ho fan amb Renfe, una xifra que va a la baixa en detriment dels FGC i els autobusos interurbans.
Els estudiants que hi van des de Vilafranca del Penedès, per exemple, triguen dues hores per fer un recorregut que, en cotxe, poden fer en 35 minuts.

L'assignatura pendent: els intercanviadors d'Hospital General i Volpelleres
El Consell Comarcal del Vallès Occidental també celebra aquests anuncis, però el seu president, Xavier Garcés, recorda que hi ha un gran projecte aturat des de fa massa temps: els intercanviadors de Rodalies i FGC a Hospital General i Volpelleres, pendents de construcció.
"Aquests dos intercanviadors són vitals per a la comarca. Permetran una connectivitat horitzontal sense passar per Barcelona. Necessitem treure cotxes de l'AP-7!"
També reclama aquestes infraestructures l'associació Promoció del Transport Públic, que també proposa una línia de Regionals entre Reus i Girona que faci parada en aquestes futures estacions. Això permetria descongestionar els saturats túnels de Rodalies a Barcelona.
El Ministeri de Transports ha explicat a TV3 que s'està a punt de tancar un conveni amb la Generalitat per començar aviat la tramitació dels projectes.