Donald Tusk, president del Consell Europeu, llegint el comunicat de condemna de l'atemptat
Donald Tusk, president del Consell Europeu, llegint el comunicat de condemna de l'atemptat

Allau de condemnes d'arreu del món a l'atemptat de Niça

El president del Consell Europeu qualifica de tràgica paradoxa que l'objectiu de l'atac siguin les persones que celebraven la llibertat, la igualtat i la fraternitat, mentre que Donald Trump demana que es declari la guerra a Estat Islàmic

RedaccióActualitzat

Les condemnes per l'atemptat de Niça arriben des d'arreu del món. Les Nacions Unides, en un comunicat oficial, diu que l'atemptat és "bàrbar i covard". Des de Brussel·les, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, definia l'acció terrorista de paradoxal:

"És una tràgica paradoxa que l'objectiu siguin persones que celebraven la llibertat, igualtat i fraternitat. Avui tots nosaltres, Europa i l'Àsia, ens unim al poble francès i al seu govern. Condemnem aquesta tragèdia i continuarem la nostra lluita contra la violència extremista i l'odi."

Barack Obama ha condemnat l'atemptat i ha mostrat la seva solidaritat amb França:

"Hem ofert a les autoritats franceses tota l'ajuda per investigar l'atac i portar els responsables davant de la justícia."

El candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, ha parlat a Twitter d'un atac horrible i s'ha preguntat: "Quan n'aprendrem?". En plena campanya electoral, Trump ha proposat que es declari formalment la guerra a l'organització Estat Islàmic. De manera contundent també s'ha pronunciat la líder ultradretana francesa Marine Le Pen, que ha demanat que comenci "la lluita contra el fonamentalisme islàmic" al país.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha sumat als missatges de solidaritat amb França:

"Alemanya està al costat de França en la lluita contra el terrorisme, units amb molts altres. Estic convençuda que, tot i les dificultats, guanyarem aquesta lluita."

Al Regne Unit, Theresa May, la recent primera ministra, ha expressat la seva inquietud per l'atac que hi ha hagut a Niça i ha indicat que cal multiplicar els esforços per abatre els terroristes. El primer ministre italià, Matteo Renzi, ha dit que sent "dolor i ràbia" per l'atemptat i ha assenyalat que no deixaran sols els francesos. Des de Moscou, el president Medvédev ha defensat la unitat per combatre el terrorisme.

Reaccions de condemna a les quals s'afegeixen el Canadà, el Senegal, el Brasil o Mèxic, per dir només alguns dels països que també s'hi han pronunciat. Fins i tot de la Xina, que a través d'un portaveu d'Exteriors, ha condemnat "enèrgicament" l'atac. Les autoritats xineses s'han ofert a col·laborar amb França i la comunitat internacional contra el terrorisme global.

Anar al contingut