Allau de crítiques a la supressió dels contractes en origen de Corbacho
Els sindicats agraris volen que el Ministeri de Treball aclareixi bé les mesures anunciades pel ministre Celestino Corbacho després de la primera reunió de treball entre el govern central i els agents socials des de la firma de la Declaració per a l'Impuls de l'Economia, el 29 de juliol, per fer front a l'augment de l'atur. Corbacho va dir que la contractació en origen l'any que ve es reduirà pràcticament a zero, amb l'excepció dels convenis internacionals ja establerts per portar treballadors. Una mesura que pot afectar especialment el sector agrari.
Unió de Pagesos reclama al ministre que aclareixi aquesta mesura que podria perjudicar els centenars de treballadors que contracta cada estiu per a la campanya de la fruita. Demana que se'ls garanteixi el personal necessari per a la temporada de la fruita i posa en dubte que els treballadors espanyols vulguin fer aquest tipus de feines poc valorades.
També des d'UGT s'ha criticat l'anunci del ministre. La secretària de relacions institucionals del sindicat, Eva Granados, ha demanat a Corbacho que deixi de vincular l'atur i la immigració i que afronti aquests problemes des del consens i el diàleg social. "No és adequat que sempre que aparegui el ministre ho faci vinculant atur i immigració, quan els immigrants són una víctima més del problema de l'augment de l'atur", ha assegurat. El sindicat també ha criticat que el ministre anunciés la mesura de forma unilateral.
Crítiques i dubtes de les associacions d'immigrants
Entitats com l'Associació Solidaritat i Integració d'Immigrants han considerat que l'anunci de Treball "incrementarà la immigració il·legal, perquè la gent que espera accedir a un contracte buscarà un altre camí per entrar a Espanya". Aquesta és l'opinió del president de l'associació, Hassam Arabi.
Des de l'Associació Hispanoequatoriana Ruminaui consideren que l'impacte serà inferior, perquè "tampoc s'ha portat tanta gent a treballar a Espanya". A més, posen en dubte que la gent que hi ha a l'atur vulgui ocupar els llocs de treball que es cobreixen amb la contractació en origen.
Els partits pronostiquen un augment de la immigració il·legal
L'anunci tampoc no ha satisfet els partits polítics. La consellera de Treball, Mar Serna, ha estat la més conciliadora. Després de considerar una "bona idea" prioritzar els treballadros de l'estat, Serna ha destacat que els contractes en origen són imprescindibles en sectors com l'agricultura.
En declaracions a RAC1, el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha dit que la proposta "pot ajudar" a crear xenofòbia. "El grup social més dèbil és el que rep les conseqüències més negatives de la falta de treball", ha apuntat.
De la seva banda, el portaveu d'ICV-EUiA al congrés, Joan Herrera, ha qualificat la mesura de "populista, injusta i insuficient" perquè "en comptes d'analitzar les causes de la crisi, busca un boc expiatori que són els immigrants, quan el govern de Zapatero ha admès repetidament que el creixement econòmic dels últims anys a Espanya ha stat gràcies als immigrants".
En la mateixa línia s'han manifestat el PNB, Coalició Canària, CiU i ERC, que han demanat al govern espanyol que no atribueixi l'atur a la immigració i que no ofereixi visions simplistes del tema.
Així, el republicà Joan Tardà ha retret a Corbacho que "la il·lusió del càrrec l'ha portat a un ceta simplificació de la qüestió, perquè no és gens pedagògic enviar un missatge reduccionista en un moment de crisi econòmica". Des de CiU ha exigit "realisme" i "cura" al PSOE a l'hora d'abordar la crisi.
De caire diferent és la reacció del PP, que a través de la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, s'ha alegrat que el govern espanyol admeti que la capacitat d'acollida d'Espanya "no és il·limitada" i ha instat el PSOE a no recórrer mai més a la frase "papers per a tothom".