Allau de denúncies a Vox per un cartell amb xifres falsejades contra els menors migrants
La Fiscalia investiga l'anunci electoral, penjat al metro de Madrid, que criminalitza els menors que migren sols
La Fiscalia de Madrid investiga si el partit d'extrema dreta Vox ha comès un delicte d'odi amb un cartell electoral ple de mentides i xifres falsejades penjat al metro de Madrid.
A la causa oberta d'ofici aquest dimarts, s'hi han afegit ara denúncies i queixes per part del govern espanyol, de diversos partits polítics i també d'entitats com la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat.
En una pancarta apareguda a l'estació de Puerta del Sol de Madrid, el partit de Santiago Abascal compara la pensió mensual que pot rebre una dona gran (a qui anomena "la teva àvia" i xifra en 426 euros al mes) amb una suposada prestació a menors migrants no acompanyats (per qui fa servir el malnom de "MENA", als quals atribueix 4.700 euros al mes), una prestació que no existeix.
El cartell no fa servir la paraula "prestació", però juga a l'equívoc comparant les dues xifres i ho remata amb la frase final: "Protegeix Madrid. Vota segur".
El govern espanyol també ha posat el cas en coneixement de la fiscalia per delicte d'odi. Ho han confirmat aquest dimecres les ministres d'Igualtat, Irene Montero, i de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, que consideren que l'anunci criminalitza els nens i nenes que migren sols i que és un atac directe a la democràcia.
Irene Montero ha advertit d'un repunt dels delictes d'odi a l'estat espanyol de gairebé un 21%, i això tenint en compte, ha dit, que les persones migrants sovint no denuncien les agressions que pateixen perquè "pensen que no les creuran o perquè no tenen confiança en les institucions".
També han anunciat denúncies davant la fiscalia Més Madrid i la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CREAR), que creu que la campanya de Vox "promou, incita i fomenta directament o indirectament l'odi, la hostilitat, la discriminació i la violència contra els nens".
Per a l'entitat, el partit d'extrema dreta busca, amb aquest cartell, fomentar un sentiment d'odi i rebuig contra els infants migrants tutelats per la Comunitat de Madrid, a qui presenten com a "perillosos". I alerta que pot provocar que aquests infants i adolescents acabin patint "accions violentes".
Per això demana la retirada cautelar dels cartells de Vox que continguin aquest missatge.
"La llibertat d'expressió no empara llençar discursos d'odi contra cap segment de la població, però és encara més covard i perillós fer-ho contra un grup particularment vulnerable i que ja ha estat víctima de diverses agressions a la mateixa Comunitat de Madrid."
Podem, per la seva banda, portarà el cas davant la Junta Electoral, a la qual també reclama la retirada immediata dels cartells, per discriminatoris i xenòfobs. Pablo Iglesias ho ha anunciat en un missatge a Twitter, en què denuncia que assenyalen com ho feien els nazis amb els jueus.
Esto solo tiene un nombre: fascismo. No podemos permitir que estos criminales gobiernen en Madrid. Vamos a denunciar su propaganda nazi a la Junta Electoral. El 4 de mayo nos lo jugamos todo. Hay que plantar cara. Que nadie se quede en casa. #QueHableLaMayoria pic.twitter.com/zXVzcxaAPC
Pablo Iglesias 🔻 (@PabloIglesias) April 20, 2021
Renfe no ha retirat el cartell de l'estació malgrat la polèmica i la petició de desenes de ciutadans. L'entitat diu que ho farà només davant del requeriment d'un jutge o de la Junta Electoral.
Allau de crítiques al Congrés
A l'allau de crítiques al cartell, s'hi han afegit aquest dimecres, al Congrés, les tres vicepresidentes del govern, que han interpel·lat directament els diputats de Vox.
La vicepresidenta primera i ministra de Presidència, Carmen Calvo, ha retret a la formació de Santiago Abascal la seva falta d'humanitat: "Això seu és odi, literalment, odi. El que han fet amb aquests cartells es diu inhumanitat".
La vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha estat encara més dura i ha qualificat els discursos del partit ultradretà de "repugnants, racistes, homòfobs, masclistes i xenòfobs".
I Yolanda Díaz, vicepresidenta tercera i ministra de Treball, ha reblat el clau dient-los que sobren: "En aquesta societat no hi ha lloc per a l'odi, no hi ha lloc per al racisme. Representen el pitjor de vostès mateixos".
El líder del PP i cap de l'oposició, Pablo Casado, ha estat molt més tou en les seves crítiques a Vox al Congrés. Ha dit que "la publicitat esganyosa" és "irresponsable" i que "no tot s'hi val en campanya", però després ha fet el joc a la ultradreta acusant el govern espanyol de provocar "un efecte crida" de la immigració il·legal i demanant que es millori la seguretat ciutadana.
Per la seva banda, el conseller de Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid, Enrique López, també del Partit Popular, ha titllat el cartell de "desafortunat" i ha reconegut, en una entrevista a la Sexta recollida per Europa Press, que no es pot vincular els menors migrants amb "cap tipus de delinqüència".
Vox ja va fer servir aquesta estratègia a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 febrer. La Fiscalia de Barcelona investiga si la formació va cometre un delicte d'odi contra l'islam per la campanya "Stop islamització".
Xifres manipulades
Vox no ha dit d'on ha tret les xifres que ha imprès en el cartell penjat al metro de Madrid, que han estat falsejades.
De fet, es comparen xifres que no tenen res a veure. En el cas de la dona que rep una pensió, seria una de les pensions més baixes i no suma cap altra tipus de prestació, ajuda o servei. En el cas dels menors, possiblement s'assigna a un infant el pressupost anual de tot un col·lectiu, incloses les despeses de les instal·lacions on viuen i dels treballadors que els atenen.
A la Comunitat de Madrid hi havia, el 31 de març del 2021, 3.709 menors tutelats, segons xifres que ha fet públiques el govern regional. D'aquests, 7 de cada 10 (el 71,1%), són de nacionalitat espanyola i només 3 d'origen estranger (el 28,9%). D'aquests últims, n'hi ha 269 que són menors estrangers no acompanyats (els anomenats MENA), és a dir, 7% dels menors tutelats.
Uns quants d'aquests infants i adolescents s'estan amb famílies d'acollida i uns altres en centres gestionats pel govern regional.
Segons la Conselleria de Polítiques Socials i Famílies, Madrid té un total de 1.903 places per atendre aquests menors. L'any passat, el govern regional va destinar 96 milions d'euros per finançar aquestes centres (un cost que inclou el pagament de les instal·lacions i el seu manteniment, el sou dels treballadors, la manutenció dels interns, la neteja i totes les despeses de funcionament).
La xifra podria sortir d'aquí, de dividir el pressupost total entre el nombre de menors tutelats durant 12 mesos (4.208 euros). Els diners, en cap cas, no van a parar a mans dels menors com a paga directa, com afirma el missatge de la formació d'Abascal.
La xifra també podria sortir d'un contracte d'emergència firmat l'any 2020 per la Comunitat de Madrid amb una fundació per a l'acollida de 16 menors no acompanyats durant 6 mesos, al qual es van destinar 448.000 euros.