Allau de peticions per treure's el C2 de català, cada vegada més necessari al sector públic
D'aquí un mes 7.000 treballadors públics i aspirants s'examinaran a 14 localitats arreu de Catalunya del títol de C2 de català, una xifra que s'ha triplicat en dos anys
Les 580 places de la primera convocatòria per fer el curs de C2 de català que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística es van omplir en menys de 10 minuts i van deixar gent fora.
Alguns necessiten aquesta acreditació per sumar dos punts i mig en els processos d'estabilització del seu lloc de treball. És el cas de la Mireia Ferran, que és administrativa a la Generalitat:
"Sí que puc fer l'examen, que és el 22 d'abril, però no me'l puc preparar per la via oficial. És bàsic per a mi tenir una bona preparació per poder aprovar aquest examen per després tenir els punts que ens ajudaran a estabilitzar-nos definitivament. Són dos punts i mig el nivell C2 de català, és el que marca la diferència."
El secretari de Política Lingüística de la Generalitat recorda que el curs es pot fer en altres entitats, on assegura que encara hi ha places:
"Hi ha gent que es volia treure ara el C2 i ho haurà de fer al mes de setembre, o s'haurà d'apuntar en alguna universitat, però això passa amb qualsevol oferta docent, és impossible que una oferta com aquesta sigui coberta al 100% amb les condicions que vulgui tothom en qualsevol moment."
L'oferta per als cursos ha crescut en 1.000 places des de fa dos anys: així, el 2021 hi va haver 1.691 inscrits als cursos del consorci, i l'any passat es va passar a 2.692 inscrits.
Aquest any esperen arribar als 2.700 en les diferents convocatòries. La propera convocatòria serà al setembre.
Caldrà el C2 per fer de docent a partir del 2025
El dels docents és un dels principals col·lectius que demana poder fer el curs, ja que a partir del 2025 serà indispensable tenir el C2 per poder exercir de mestre o de professor. Actualment és un mèrit, però passarà a ser un requisit.
Des del Departament d'Educació s'assegura que s'ha multiplicat per 11 el nombre de places que ofereixen als docents per fer el curs i que l'any que ve s'arribarà a les 5.000. Així s'ha passat d'oferir 400 places anuals a les 4.410 actuals.
El curs es pot fer de manera presencial o en línia tant a les Escoles Oficials d'Idiomes com a l'Institut Obert de Catalunya. També es pot accedir a la plataforma autoformativa amb tutors de suport.
De cara al curs que ve també està previst ampliar l'oferta a través d'entitats que fan formació com ara l'Associació de Mestres Rosa Sensat o el Col·legi de Llicenciats.
El curs 2025-26 entrarà en vigor l'exigència del C2 com a requisit per accedir a la borsa de treball del personal interí docent, en el concurs d'oposició per a l'ingrés i accés a la funció pública docent i en l'adquisició de noves especialitats.
Un dels àmbits en què es treballa és el de la formació inicial, perquè els futurs docents ja surtin amb el títol de C2 quan acabin els estudis de grau d'infantil i primària i també quan es faci el màster per ser professor a la secundària.
Falten places per examinar-se del C2 de català
Tot i que les places per examinar-se del C2 gairebé s'han triplicat respecte de fa dos anys, i n'hi ha 7.000, un centenar de persones s'han quedat sense opció per presentar-se a la convocatòria de l'abril.
Segons la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat, s'ha passat de les 2.363 inscripcions per fer l'examen l'any 2021 a les 6.913 de l'any passat, i, aquest any, s'ha arribat a les 7.000.
L'examen es farà el dissabte 22 d'abril en 14 localitats d'arreu de Catalunya.