Al·lèrgia primaveral: què fer i què no per mitigar-ne els símptomes
La cap d'Al·lergologia de la Vall d'Hebron, Victòria Cardona, adverteix que "no s'han d'utilitzar esprais descongestionants durant més de tres o quatre dies"
Les pluges de les darreres setmanes han portat una primavera carregada de pol·len i espores especialment dura per a les persones amb al·lèrgies respiratòries. Els símptomes més habituals són la picor de nas, la secreció de mucositat, les dificultats respiratòries i, en els casos més greus, l'asma.
En una entrevista al "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio, la cap d'Al·lergologia de la Vall d'Hebron, Victòria Cardona, ha explicat que "les al·lèrgies apareixen per una reacció equívoca del cos per protegir-se de coses que en realitat són innòcues", i ha reconegut: "No m'agrada espantar la gent, però aquest any s'està notant molt."
"L'al·lèrgia en realitat és un error, el cos s'equivoca."

Esprais nasals, sí o no?
Per als pacients amb símptomes lleus, com la rinitis nasal, Victòria Cardona aconsella, com a primera mesura, les neteges nasals.
"Una neteja diària amb suero fisiològic o aigua de mar és una mesura molt simple i sense efectes secundaris que ens ho millora molt, perquè permet treure moc i retirar tots els al·lèrgens que hi queden enganxats més hores del compte."
Si anem a la farmàcia, també ens poden recomanar els esprais nasals amb una mica de corticoide, que, segons Cardona, "encara que hi ha una mica de reticència a utilitzar-los, quan s'administren pel nas van bé i no donen cap problema, i són eficaços per tractar les rinitis".
Cardona, però, alerta sobre l'ús d'esprais descongestionants perquè, "tot i que sembla que de seguida que te'l poses respires millor, al cap de quatre o cinc dies d'utilitzar-lo, el que provoquen és més inflamació". Això fa que el pacient els utilitzi més per respirar millor i "acaben sent en un cercle viciós. S'han d'utilitzar puntualment i com a màxim tres o quatre dies".
"És molt important no utilitzar els esprais nasals descongestionants, ja que causen inflamació."
Renova l'antihistamínic
La cap d'Al·lergologia de la Vall d'Hebron explica que els antihistamínics de primera generació tenen alguns efectes secundaris importants, com la somnolència.
"Fins al punt que es pot comparar amb prendre alcohol i poden afectar la conducció i causar accidents."
Per això, afirma que cal utilitzar els antihistamínics nous, que ja no tenen aquests efectes. Explica que sovint "continuem prenent els vells per costum o per manca de reciclatge del professional mèdic que ens ho prescriu, però avui en dia ja hi ha opcions que no donen aquests símptomes".

La vacuna, l'opció per als casos més greus
Hi ha casos en què els símptomes són més greus i es pot arribar a patir asma. En aquests casos, Cardona recomana consultar un especialista per saber exactament què la provoca i valorar l'ús de "vacunes d'al·lèrgia, que en molts pacients poden ser útils".
"Encara no hem aconseguit que siguin tractaments curts."
Aquesta opció implica un tractament de llarga durada, que es pot perllongar entre tres i cinc anys, "però els efectes es mantenen durant anys o fins i tot indefinidament".
Malgrat tot, aclareix, "no és efectiu en tots els pacients, sobretot en aquells que són al·lèrgics a moltes coses".
- ARXIVAT A:
- Salut