Alliberar 1.750 presos, la "resposta d'urgència" del Regne Unit a la saturació penitenciària
El govern de Keir Starmer vol combatre així la situació "crítica" que es viu a les presons sobrepoblades i rebaixar la pressió
Uns 1.750 presos han començat a sortir al carrer abans de complir la sentència, aquest dimarts, al Regne Unit, gràcies a una "resposta d'urgència" adoptada pel govern del primer ministre laborista, Keir Starmer, que assegura que s'ha arribat a un "punt crític".
"No hi havia cap altra opció", ha defensat l'inspector en cap de presons, Charlie Taylor, en declaracions a la BBC.
"La pressió sobre les nostres presons és extrema", ha afegit, també a la BBC, l'inspector en cap dels serveis de llibertat condicional, Martin Jones, abans de recordar que la població penitenciària actual "és la més alta que s'ha vist mai en aquest país".
"Les presons estan gairebé al 100% de la seva capacitat", ha afegit Jones. Hi ha centres penitenciaris amb més del doble de la seva capacitat, i a les cel·les amb massa presos cal afegir-hi rates i paneroles, i la situació insostenible consegüent.
Una situació que va agreujar-se, ara fa un mes, amb l'entrada simultània a la presó de més de 200 persones arran dels aldarulls causats per l'extrema dreta després de l'assassinat de tres nenes. Abans d'això, el sistema penitenciari ja patia pels retards en els jutjats i per unes sentències amb penes de presó més llargues.
La població reclusa d'Anglaterra i el Regne Unit, a principis de setembre, era de 88.521 persones.
La mesura alleujarà sens dubte la pressió a les presons, però, com ha admès Jones, generarà "una pressió important sobre els serveis de llibertat condicional". També sobre les persones que s'ocupen de l'allotjament dels presos alliberats, perquè "una de cada set persones que surten de la presó són sensesostre".
Jonathan Reynolds, ministre de Comerç, ha admès que la decisió d'alliberar anticipadament uns 1.750 presos ha estat "difícil", però l'ha justificada amb l'argument següent: "De tots els escàndols que hem heretat [dels governs conservadors], l'estat del sistema penitenciari i judicial és probablement el pitjor de tots."
En concret, la mesura, que Starmer ja va anunciar una setmana després de convertir-se en primer ministre, suposa alliberar sota control judicial els presos d'Anglaterra i el País de Gal·les que ja han complert un 40% de la pena, en comptes del 50%, que és quan s'aplica habitualment. En queden exclosos els agressors sexuals i les persones condemnades a penes de 4 anys o més.
Per abordar el problema de la saturació penitenciària, actualment hi ha sis presons en construcció, que suposaran un augment de 20.000 places per a la població reclusa.
A més, la ministra de Justícia, Shabana Mahmood, va anunciar al juliol que es contractarà més de 1.000 agents per al servei de llibertat condicional des d'ara i fins al març.
- ARXIVAT A:
- Regne UnitPresonsKeir Starmer