
Alliberats centenars de tritons del Montseny per evitar la seva extinció
L'única estratègia viable és la creació de noves poblacions: "En una o dues dècades aquesta espècie pot desaparèixer completament"
Un total de 352 tritons del Montseny han estat reintroduïts als torrents del massís en un esforç per enfortir les poblacions d'aquesta espècie en perill crític d'extinció. La iniciativa forma part del Pla de Recuperació del tritó del Montseny, impulsat per diverses institucions, com el Departament de Territori, el Zoo de Barcelona i la Diputació de Barcelona, entre altres.
L'alliberament ha tingut lloc en diverses jornades durant el mes de febrer, amb la reintroducció de 98 exemplars joves i 254 larves.
Criats en captivitat en centres especialitzats, aquests tritons han estat acuradament seleccionats per garantir una diversitat genètica que afavoreixi la seva adaptació al medi natural. Des del 2010 s'han alliberat més de 4.200 tritons en diferents punts estratègics del Montseny.

Una espècie autòctona
L'espècie, descoberta l'any 2005, es considera l'amfibi més amenaçat de l'Europa occidental. La seva població viu en una àrea que, actualment, es limita a vuit torrents del Montseny que sumen només 12 quilòmetres. Durant molt de temps es va pensar que era una variant del tritó del Pirineu, però estudis genètics van confirmar-ne la singularitat.
Des de llavors, la seva protecció s'ha convertit en una cursa contra rellotge davant d'amenaces com la pèrdua d'hàbitat, el canvi climàtic i la pressió humana.
No obstant això, el procediment d'alliberament no és gens senzill. Tècnics especialitzats valoren minuciosament l'estat dels torrents i la qualitat ambiental abans d'escollir les zones idònies.
A més, se segueixen estrictes protocols de bioseguretat per evitar la transmissió de malalties que podrien ser devastadores per a l'espècie. El seguiment es fa principalment de nit, moment en què els guardes forestals del Parc Natural del Montseny rastregen els torrents per controlar l'evolució dels nous habitants. Així ho detalla Xavier Comas, guarda forestal:
"Fem diverses visites als torrents per valorar-ne l'estat, la disponibilitat d'aigua i altres paràmetres ambientals. Aquesta informació es trasllada a la resta de col·laboradors per decidir conjuntament si la zona és òptima per als alliberaments".
La conservació de l'hàbitat del tritó del Montseny, el gran repte
Més enllà dels alliberaments, però, el repte principal és la conservació del seu hàbitat. Segons l'herpetòleg Fèlix Amat, investigador del programa de seguiment de l'espècie i un dels seus descobridors:
"En una o dues dècades aquesta espècie pot desaparèixer completament. Per revertir aquesta situació, l'única estratègia viable a llarg termini és crear noves poblacions".
La manca d'aigua als torrents i la destrucció del medi continuen sent les principals amenaces per a l'espècie.
Tot i això, el compromís de les administracions i dels equips de conservació com Life Tritó Montseny es manté ferm amb l'objectiu d'assegurar la viabilitat a llarg termini del tritó del Montseny i evitar que aquest petit tresor biològic s'esvaeixi de la nostra fauna.

Jordi Hernández, cap de Conservació del Zoo de Barcelona, subratlla la rellevància del treball conjunt entre institucions per garantir el futur de les espècies amenaçades:
"És fonamental actuar en diversos àmbits: la cria ex situ, la reintroducció a la natura i accions al medi, la capacitació dels equips tècnics i la sensibilització dels visitants. Només amb una estratègia integral podrem assegurar la supervivència d'aquesta espècie".
- ARXIVAT A:
- Medi ambientCrisi climàtica