Una imatge d'arxiu de Basmah bint Saud, que s'ha pronunciat a favor dels drets de les dones (Wikimedia/Chatham House)

Alliberen una princesa saudita i la seva filla després de 3 anys a la presó sense càrrecs

Basmah bint Saud i la seva filla no han arribat a saber de què estaven acusades i el govern de l'Aràbia Saudita no ha fet cap comentari sobre el cas
Arola Cumeras i Bantulà Actualitzat
TEMA:
Aràbia Saudita

La princesa saudita Basmah bint Saud i la seva filla Souhoud al-Sharif han estat alliberades d'una presó d'alta seguretat del seu país, l'Aràbia Saudita. La princesa, que forma part de la família reial, va ser detinguda el març del 2019 i ha estat empresonada gairebé 3 anys.

La fi del captiveri l'ha fet pública a les xarxes socials l'ONG pels drets humans ALQST, amb seu a Londres, que assegura que no hi havia una causa d'acusació clara per part de les autoritats saudites i que la pena de presó era totalment arbitrària. 

 

L'ONG ALQST assegura que durant aquests anys se li havia denegat el tractament mèdic que requeria per una malaltia "que potencialment pot fer perillar la seva vida", però que no s'ha concretat. 

També denuncien que en "cap moment" de la detenció mare i filla no han arribat a saber de què se les acusava. El seu advocat, Henri Estramant, ha explicat:

"Totes dues han estat alliberades de l'empresonament arbitrari i són a casa seva, a Jiddah, des de dijous, 6 de gener."  

L'estat de salut de Basmah bin Saud és "d'esgotament i de bon humor, i està agraïda de poder-se retrobar amb la resta dels seus fills". Les condicions físiques de la princesa han estat sovint motiu de preocupació i ara "es posarà sota supervisió mèdica", afegeix l'advocat.

La princesa Basmah ha explicat a les xarxes socials que han estat tancades a la presó d'Al-Ha'ir, un centre penitenciari conegut per la seva duresa. 
 

Qui és Basmah bint Saud?

Basmah bint Saud bin Abdulaziz té 57 anys i és una dona de negocis i una activista pels drets humans.

Ha estat especialment crítica amb el tractament de les dones per part de la monarquia i de l'actual govern ultraconservador. A més, ha defensat amb fermesa una reforma constitucional.

És la filla petita del rei Saud, que va regnar al país entre el 1953 i el 1964.
 

Com va ser la detenció?

De fet, se'n saben pocs detalls. Basmah bint Saud volia viatjar a Suïssa per rebre tractament mèdic en el moment en què va ser detinguda, el febrer del 2019. Estava acusada d'intentar falsificar un passaport, segons va dir aleshores un familiar proper. 

Posteriorment li van retirar els càrrecs, però el captiveri va continuar, juntament amb la seva filla, que estava amb ella en el moment de la detenció, segons fonts familiars que recull l'agència Reuters. 

El 2020 va ser la mateixa Basmah bint Saud qui va explicar a les xarxes socials que estava retinguda a la capital, Riad. Va dir que ja feia més d'un any i que estava malalta.
 

Interrogants sobre el cas

Hi ha diverses incògnites al voltant de les circumstàncies de la seva desaparició i detenció. El govern saudita no n'ha fet mai comentaris públics.

No se sap si el seu cas pot tenir vincles amb altres detencions anteriors de membres de la família reial saudita i també de ciutadans destacats que podrien estar vinculades a la consolidació del poder del príncep hereu, Mohammed bin Salman.

També s'especula sobre si se l'ha detingut com a part de la repressió de la dissidència, en què estan incloeses les activistes pels drets de les dones.

En una petició presentada a les Nacions Unides el març del 2020, la família de la princesa va suggerir els motius de la seva detenció. Concretament, deia: "Per la seva crítica oberta dels abusos al nostre país de naixement, però també per indagar què ha passat amb la fortuna que havia deixat el seu pare."  
 

Peticició d'ajuda a Boris Johnson

L'abril del 2021, familiars de la princesa, que té permís de residència al Regne Unit, van demanar a Boris Johnson que intercedís a favor seu.

En una carta destacaven que ella i la seva filla Souhoud "van viure uns anys molts feliços" al Regne Unit i  que "van tenir un paper actiu en la societat civil". 

Al mateix temps, la princesa es va adreçar per carta al rei saudita Salman, que és el seu oncle, i al príncep hereu Mohammed bin Salman, el seu cosí, per demanar que l'alliberessin.

Va al·legar que no estava acusada de cap crim i que la seva salut s'estava deteriorant, per la qual cosa tenia por de morir-se a la presó.

 

ARXIVAT A:
Drets humans Aràbia Saudita
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut