Imatge del bombardeig dels EUA contra el port de Ras Isa, al Iemen (EFE)

Almenys 74 morts en un bombardeig nord-americà contra els houthis del Iemen

L'atac al port de Ras Isa s'emmarca en la campanya dels EUA per frenar els atacs dels insurgents contra vaixells comercials al mar Roig

Redacció / AgènciesActualitzat

Un bombardeig dels Estats Units aquest divendres sobre el port petrolier de Ras Isa, a l'oest del Iemen, ha provocat almenys 74 morts i 171 ferits, segons els mitjans vinculats als rebels houthis.

En un comunicat, el Comandament Central dels EUA (Centcom) assegura que ha destruït el port, controlat pels insurgents. Washington acusa els houthis de fer servir aquestes instal·lacions per importar i exportar petroli de forma il·lícita i finançar així les seves operacions.

"Els beneficis d'aquestes vendes il·legals financen i sostenen les activitats terroristes dels houthis. Les forces nord-americanes han pres mesures per eliminar aquesta font de combustible i privar els insurgents dels ingressos il·legals que han finançat les seves accions per aterrir tota la regió durant més de deu anys."

Un tanc de petroli crema al port de Ras Isa després del bombardeig nord-americà (Reuters)

Però el port de Ras Isa, juntament amb els de Hodeida i Salif, rep al voltant del 70% de totes les importacions i el 80% de l'ajuda humanitària que entra al Iemen, segons les dades de l'ONU. És per això que els houthis ja han acusat els EUA d'un crim de guerra, pel bombardeig de dijous, i denuncien un atac contra una instal·lació que consideren civil, per "castigar el poble iemenita" pel suport dels houthis a Palestina en el context de la guerra a Gaza.

El govern del Iemen, però, a qui els insurgents volen derrocar, en responsabilitza els houthis. Per boca del ministre d'Informació, Muamar al Eryani, el govern reconegut internacionalment ha dit que l'atac ha estat culpa dels rebels, que han transformat el port "en un centre de contraban d'armes i combustible iranià i una font de finançament de les seves activitats terroristes".

Des del 15 de març, el president nord-americà, Donald Trump, ha engegat una campanya intensiva de bombardeigs contra posicions houthis al Iemen per minar la seva capacitat militar i prevenir més atacs contra els vaixells que naveguen pel mar Roig i el canal de Suez, per on passa el 12% del comerç mundial.

Dos camions calcinats al port iemenita de Ras Isa després del bombardeig (Reuters)

Qui són els houthis i què tenen a veure amb la guerra a Gaza?

Tot això en el marc de la guerra a Gaza. Els houthis donen suport a Hamas, i des de l'esclat del conflicte van amenaçar d'atacar qualsevol vaixell que anés en direcció a Israel o que hi tingués vinculació.

D'altra banda, els houthis --que controlen prop del 30% del territori del Iemen-- són aliats de l'Iran, que lidera l'anomenat Eix de la Resistència contra els EUA i Israel, juntament amb Hezbollah i algunes milícies proiranianes a Síria i l'Iraq.

A més, l'aliança amb l'Iran s'explica perquè tots dos tenen l'Aràbia Saudita com a enemic comú. De fet, els houthis es troben immersos en una guerra civil contra una coalició liderada pels saudites des del 2014, l'any que van prendre la capital, Sanà, a través d'un cop d'estat.

Durant l'últim any i mig, els houthis han atacat amb míssils i drons un centenar de vaixells comercials. N'han enfonsat dos i han matat quatre tripulants, i han arribat a forçar el tancament del port israelià d'Eilat, al golf d'Aqaba.

En els bombardejos nord-americans de les últimes setmanes, com a resposta als atacs dels insurgents al mar Roig, ja haurien mort al voltant d'un centenar de persones. Unes xifres fetes públiques pels mateixos houthis, que han respost amb més atacs contra vaixells de guerra dels EUA i Israel.

ARXIVAT A:
Estats UnitsPròxim Orient Guerra a Gaza
Anar al contingut