Almenys 40 centres oferiran formació professional integrada fins als 67 anys el curs 24-25
- TEMA:
- Formació Professional
La falta de treballadors qualificats és un problema que afronten sectors com el de la construcció, els instal·ladors o els transports. Amb l'objectiu de pal·liar-lo, la Generalitat vol acreditar i formar 800.000 professionals amb un nivell mitjà de qualificació des d'ara i fins al 2030.
Una de les eines que el govern impulsa per aconseguir-ho són els centres de formació professional integrada, instituts d'FP que oferiran cursos i acreditacions destinades a persones d'entre 16 i 67 anys, és a dir, un tipus de formació pensada per cobrir les necessitats de tota la vida laboral d'una persona.
Aquest dimarts, el govern ha aprovat un decret que regula la creació i el desplegament d'aquests centres, que oferiran formació per obtenir certificats i títols professionals, a més de disposar de serveis d'orientació professional i d'acreditació.
Així doncs, la idea és que un mateix institut agrupi la formació de l'FP inicial, la que fan els joves que segueixen un itinerari formatiu, i també l'FP ocupacional, és a dir, la formació d'aquells professionals que tenen experiència i volen un títol per poder acreditar els seus coneixements.
Ara, els professionals que volen acreditar-se --és a dir, que els reconeguin l'experiència professional i fer cursos complementaris per obtenir el títol-- ho han de fer a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).
A partir de l'1 de setembre, els centres que vulguin ser centres d'FP integrada, ja siguin públics o privats, ho podran començar a demanar. L'acord inicial amb sindicats i patronals és que el curs 2024-2025 n'hi hagi com a mínim 40 de públics.
Això facilitarà un altre dels objectius que es marca el govern: que 80.000 professionals s'hagin acreditat el 2025.
El mapa de centres de la formació professional
D'altra banda, el govern començarà a elaborar el mapa de centres de la formació professional. Actualment n'hi ha 2.233 a tot Catalunya.
L'objectiu és que el mapa sigui una eina per optimitzar els recursos disponibles i promoure una formació d'itineraris complets, així com afavorir un tipus de formació integrada a cada territori. És a dir, fomentar que els centres educatius estiguin als llocs on hi ha més demanda d'un determinat sector en concret.
Actualment, la taxa d'atur a Catalunya és del 10,4% i la juvenil escala fins al 22,1%. La paradoxa és que, tot i que hi ha molta gent desocupada, hi ha sectors on hi ha feina però tenen problemes per cobrir els llocs de treball, perquè no troben personal qualificat.
4.000 places més de grau mitjà per al curs vinent
D'altra banda, de cara al curs vinent, Educació ofereix unes 45.500 places de grau mitjà, unes 4.000 més que el curs passat. Tot el procés de matriculació s'ha avançat al juliol, de manera que al setembre tots els estudiants haurien de tenir la plaça assignada des del primer dia. Les FP amb més demanda són sanitat, electrònica i electricitat, i màrqueting.
D'altra banda, aquest mes de juliol, per primer cop s'ha fet a tots els instituts de formació professional un sistema d'adjudicació de places vacants de forma presencial i pública, amb l'objectiu de simplificar i agilitzar el procés.
- ARXIVAT A:
- Formació Professional