Un dels hotels on hi ha hagut una explosió a la capital d'Sri Lanka (EFE)

Toc de queda a Sri Lanka després de la cadena d'explosions amb més de 200 morts

Fins a vuit explosions a la capital i a dues ciutats de Sri Lanka que ha afectat dues esglésies catòliques i una de protestant i a quatre hotels de luxe
Redacció Actualitzat
TEMA:
Terrorisme

Cadena d'explosions contra quatre hotels de luxe i tres esglésies cristianes de Sri Lanka quan els fidels assistien a la missa de Pasqua. Segons la policia, almenys hi ha hagut vuit explosions, la majoria a la capital, Colombo.

No hi ha encara un balanç oficial de víctimes, però fonts sanitàries ja parlen d'almenys de 207 morts i més de 450 ferits que han estat ingressats, o estan pendents de ser ingressats, a centres hospitalaris de Colombo. Segons el director de l'hospital de Colombo, 35 de les víctimes mortals són estrangers.

La cadena d'atemptats gairebé ha col·lapsat els serveis sanitaris a causa de la xifra tan elevada de víctimes. 

De moment ningú ha reivindicat els atemptats, però no es descarta la pista islamista. La policia ha arrestat set persones en una casa de Colombo, segons mitjans locals, però no es desconeix la seva vinculació amb els atacs.


Toc de queda de 12 hores

El govern ha decretat un toc de queda de 12 hores i ha tancat l'accés a les xarxes socials i de missatgeria.

Els atemptats han afectat, com a mínim, una església de la capital, Colombo, i una altra de Katana, a l'oest del país, i un temple de la ciutat de Batticaloa, a l'est, on els fidels celebraven el Diumenge de Resurrecció.

Pel que fa als hotels, sembla que es tracta d'establiments de luxe situats a la capital i freqüentats per turistes estrangers.

 

 

Les explosions han estat simultànies, al voltant de tres quarts de nou del matí. Els tres hotels de luxe afectats són a la capital del país, Colombo, on també hi ha hagut explosions a dues esglésies. La sisena explosió ha estat en una església de la ciutat de Katana, a uns 50 quilòmetres de Colombo.

Al cap de dues hores hi ha hagut dues explosions més, segons informa la policia. Una en un altre hotel de la capital, al barri de Dehiwela, i una atra en un altre barri de Colombo, Orugodawatta. En aquesta última explosió, la policia explica que un terrorista suïcida ha abatut tres agents abans de fer-se explotar.

Un dels temples atacats és l'església de Sant Sebastià, a Negombo, on hi hauria 67 víctimes. Precisament, a través del seu compte de Facebook, aquesta església ha publicat aquestes fotografies de l'interior de l'edifici just després de l'atemptat.
 

 

Qui n'és l'autor?

A hores d'ara no se sap l'autoria d'aquestes accions ni el balanç exacte de víctimes, que podria ser molt elevat.  Els atemptats passen deu anys després que acabés una llarga guerra civil que va enfrontar el govern del país amb el grup separatista dels Tigres Tàmils, però l'expert en el conflicte Francesc Badia veu sorprenent que hi hagi una relació amb els atacs d'avui.

En declaracions a Catalunya Informació, Badia, director de la secció llatina d'Open Democracy, ha destacat que les esglésies cristianes i els hotels de luxe són objectiu del jihadisme internacional. Afirma, a més, que els atemptats d'avui requereixen una logística d'envergadura.

L'analista considera que ha passat massa temps des del final del conflicte tàmil perquè sigui un simple rebrot. 

La religió majoritària de Sri Lanka és la budista, que representa un 70% de la població. Els cristians suposen poc més del 7%. 

 

Avís de l'ambaixada

Les autoritats espanyoles han demanat als ciutadans que es trobin a Sri Lanka que "extremin les precaucions" després dels atemptats. En un tuit, l'ambaixada espanyola a l'Índia demana seguir, en tot moment, les indicacions de les autoritats locals i evitar desplaçaments innecessaris:


A Sri Lanka, la població cristiana és minoria, només representa el 7% del total, mentre que els budistes són al voltant del 67%; els hinduistes, el 15%, i els musulmans són l'11% del total.

Exterior de l'església de Sant Antoni a Colombo (Reuters)

ARXIVAT A:
Terrorisme
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut