Israel bombardeja Beirut després de l'atac amb drons contra la residència de Netanyahu
- TEMA:
- Pròxim Orient
L'exèrcit israelià assegura que ha atacat aquest dissabte dipòsits d'armes i un centre d'intel·ligència de Hezbollah als suburbis sud de Beirut.
El Ministeri de Salut Pública del Líban confirma la mort d'almenys quatre persones en un altre atac israelià a un edifici residencial de la població de Maaloul, a l'est del país. En l'atac han resultat ferides una dotzena de persones.
Israel intensifica els atacs aeris contra el Líban hores després de fracassar en la neutralització d'un atac directe contra la residència privada de Benjamin Netanyahu a Cesarea, una ciutat costanera del centre d'Israel. L'atac s'ha fet amb tres drons; dos han estat interceptats, però un tercer hauria tocat l'edifici, on no hi eren ni Netanyahu ni la seva família.
El primer ministre israelià acusa "els aliats de l'Iran" d'intentar assassinar-lo a ell i a la seva dona i ha dit que "pagaran un alt preu" per l'atac.
Almenys 44 morts en atacs a camps de refugiats de Gaza
Dos camps de refugiats de la Franja de Gaza han tornat a ser l'objectiu dels bombardejos de l'exèrcit israelià sobre aquest territori palestí.
Tres de cada quatre víctimes mortals s'han comptabilitzat en el camp de Jabalia, al nord, on han mort almenys 33 persones i desenes han resultat ferides, segons les xifres publicades per la Defensa Civil de la Franja.
La xifra podria augmentar fins a la cinquantena de víctimes mortals, perquè moltes persones haurien quedat atrapades sota la runa dels edificis atacats, segons ha informat el canal de televisió Al-Manar, de Hezbollah.
L'atac ha impactat contra la zona de Tal al-Zaatar del camp.
Fonts de l'Hospital Al-Awda, al nord de la Franja, han explicat a l'agència AFP que hi han arribat 22 morts i 70 setanta ferits. L'agència palestina Wafa cita les mateixes fonts hospitalàries per detallar que entre els civils morts hi ha diversos infants.
Wafa també ha informat d'un altre bombardeig israelià a un camp de refugiats, el de Maghazi, en el centre de la Franja, en què han mort almenys 11 persones, segons Wafa.
Les autoritats sanitàries han informat que entre les víctimes mortals hi ha almenys vuit integrants d'una mateixa família, anomenada Shnaa.
Atacs a tres hospitals
Més enllà de l'ofensiva contra els camps de refugiats, Israel també ha atacat els tres principals centres mèdics del nord de la Franja: l'Hospital Al-Awda, l'Hospital Kamal Adwan i l'Hospital Indonesi de Beit Lahia han estat encerclats per tancs israelians, que llavors han disparat.
Marwan Sultan, director de l'Hospital Indonesi, ha explicat que han atacat el tercer i el quart pis, i també un grup de desplaçats que eren a l'exterior de l'edifici, segons ha dit el ministre de Salut de Gaza, Yosif Abo Al Reesh. Hi ha una quarantena de ferits, entre els quals pacients i personal mèdic.
Sultan també ha confirmat el bombardeig dels altres dos hospitals.
Un mort a Israel per un atac de Hezbollah
Una persona ha mort i una desena més han resultat ferides, aquest dissabte, al nord d'Israel, a causa dels projectils llançats per Hezbollah des del Líban.
La víctima mortal és un home d'uns 50 anys que anava en cotxe i que inicialment havia quedat ferit greu, segons diversos mitjans que citen el servei d'emergències israelià Magen David Amon.
La televisió israeliana Canal 12 ha informat que una altra persona ha resultat ferida greu en el mateix atac, a prop de la ciutat d'Acre.
Hezbollah ha reivindicat aquest dissabte un atac contra una base militar pròxima a la ciutat de Haifa, i un altre centrat en la ciutat de Safed.
L'exèrcit israelià ha anunciat que ha detectat almenys 115 coets procedents del Líban, una ofensiva que arriba després que dijous Hezbollah anunciés una "nova fase d'escalada" contra Israel.
Altres projectils de la milícia libanesa propalestina han causat una desena més de ferits.
Un jove de 28 anys i dues persones de 40 han resultat ferits lleus per la metralla del coet que ha caigut sobre una casa a Kiryat Ata, al districte de Haifa.
Un altre projectil ha causat ferides lleus a set persones després d'impactar contra una carretera de la Galilea Occidental.
Un dron contra Netanyahu
Encara en territori israelià, tres drons procedents del Líban han aconseguit arribar fins a Cesarea, al centre del país, on el primer ministre, Benjamin Netanyahu, hi té la residència privada.
Un dels vehicles no tripulats ha caigut sobre una casa pròxima, mentre els altres dos han estat interceptats, segons ha informat l'exèrcit en un comunicat.
Mitjans àrabs asseguren que l'atac tenia com a objectiu la residència de Netanyahu.
L'oficina del primer ministre ha explicat que ni ell ni la seva dona no eren a casa en el moment de l'atac, que no ha causat víctimes.
Alguns veïns de Cesarea, de tota manera, s'han mostrat molt preocupats i han denunciat a l'agència AFP que no han sonat les alarmes antiaèries.
"Cap sirena ens ha alertat que anéssim cap als refugis", ha explicat Ofek Mor, de 20 anys.
Ara per ara, Hezbollah no ha reivindicat aquest atac a Cesarea.
500 morts en dues setmanes
Els atacs israelians al nord i el centre de Gaza arriben després que el 6 d'octubre les Forces de Defensa d'Israel van llançar una nova ofensiva contra la ciutat i el camp de refugiats de Jabalia, al nord de la ciutat de Gaza, amb l'argument que Hamas estava reagrupant-hi les seves forces.
Només en aquestes dues setmanes hi han mort unes 500 persones, segons les autoritats sanitàries de la Franja.
Es tracta d'una zona ja devastada per bombardejos anteriors i que dues vegades, des del 7 d'octubre de 2023, ha estat escenari d'enfrontaments violents entre Hamas i l'exèrcit israelià.
Aquest divendres, l'Oficina per a la Coordinació d'Afers Humanitaris de l'ONU (OCHA) ha alertat sobre "la situació cada vegada més precària i perillosa a què s'enfronten els civils del nord de Gaza" on "miren de sobreviure en condicions abominables, sota bombardejos intensos".
Civils que són conscients del perill que corren, però que opten per quedar-se en el nord abans que fugir cap al sud, on saben que centenars de milers de desplaçats s'amunteguen en condicions tant o més precàries.
Fa temps que saben, a més, que a la Franja no hi ha cap lloc segur, perquè l'exèrcit israelià ha bombardejat zones que havia designat com a segures; sempre amb l'argument que s'hi amagava algun integrant de Hamas.
Khamenei: "El front de resistència no s'aturarà"
Reacció, aquest dissabte, del líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, a l'anunci de la mort de Yahya Sinwar per part de l'exèrcit d'Israel en un atac a Rafah dimecres passat.
Ha dit d'ell que "va ser el rostre lluminós de la resistència i la lluita" que "va enfrontar-se a l'enemic cruel i agressor amb determinació fèrria" i que "va deixar com a record el cop irreparable del 7 d'octubre [de 2023]".
Una resistència contra Israel que "no s'aturarà gens amb l'assassinat de Sinwar", segons afirma Khamenei en un comunicat publicat a la seva pàgina web en què afegeix: "Si Déu vol, Hamas està viu i continuarà viu."
La màxima autoritat iraniana també deixa clar que l'Iran continuarà "donant suport als lluitadors sincers" contra Israel, és a dir Hamas a Gaza, Hezbollah al Líban, el houthis al Iemen i les milícies iraquianes.
Aquesta vegada, tanmateix, Khamenei no ha fet cap crida a la venjança, com sí que va fer quan Israel va assassinar Ismail Haniyeh, líder històric de Hamas a qui Sinwar va succeir, i Hassan Nasrallah, líder de Hezbollah.
En el mateix sentit que Khamenei s'han pronunciat els talibans que governen a l'Afganistan des de fa més de tres anys.
"L'assassinat de líders mujahidins [combatents islàmics] només servirà per intensificar i enfortir la resistència", asseguren en un comunicat publicat a X per Zabiullah Mujahi, portaveu del govern taliban.
- ARXIVAT A:
- Pròxim Orient Israel Gaza Guerra a Gaza