Diverses persones recuperen un cos d'entre la runa a Maghazi (EFE/EPA/Mohammed Saber)

Almenys 44 morts en nous atacs d'Israel a camps de refugiats del nord i el centre de Gaza

L'exèrcit israelià ha atacat Jabalia i Maghazi, i també els tres principals hospitals del nord de la Franja
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pròxim Orient

Dos camps de refugiats de la Franja de Gaza han tornat a ser l'objectiu dels bombardejos de l'exèrcit israelià sobre aquest territori palestí.

Tres de cada quatre víctimes mortals s'han comptabilitzat en el camp de Jabalia, al nord, on han mort almenys 33 persones i desenes han resultat ferides, segons les xifres publicades per la Defensa Civil de la Franja.

La xifra podria augmentar fins a la cinquantena de víctimes mortals, perquè moltes persones haurien quedat atrapades sota la runa dels edificis atacats, segons ha informat el canal de televisió Al-Manar, de Hezbollah.

L'atac ha impactat contra la zona de Tal al-Zaatar del camp.

L'acat israelià a Al-Maghazi ha causat l'enfonsament d'un edifici sencer (EFE/EPA/Mohammed Saber)

Fonts de l'Hospital Al-Awda, al nord de la Franja, han explicat a l'agència AFP que hi han arribat 22 morts i 70 setanta ferits. L'agència palestina Wafa cita les mateixes fonts hospitalàries per detallar que entre els civils morts hi ha diversos infants.

Wafa també ha informat d'un altre bombardeig israelià a un camp de refugiats, el de Maghazi, en el centre de la Franja, en què han mort almenys 11 persones, segons Wafa.

Les autoritats sanitàries han informat que entre les víctimes mortals hi ha almenys vuit integrants d'una mateixa família, anomenada Shnaa. 


Atacs a tres hospitals

Més enllà de l'ofensiva contra els camps de refugiats, Israel també ha atacat els tres principals centres mèdics del nord de la Franja: l'Hospital Al-Awda, l'Hospital Kamal Adwan i l'Hospital Indonesi de Beit Lahia han estat encerclats per tancs israelians, que llavors han disparat.

Tres noies ploren a l'exterior de l'Hospital Al-Aqsa, a Deir Al-Balah (Reuters/Ramadan Abed)

Marwan Sultan, director de l'Hospital Indonesi, ha explicat que han atacat el tercer i el quart pis, i també un grup de desplaçats que eren a l'exterior de l'edifici, segons ha dit el ministre de Salut de Gaza, Yosif Abo Al Reesh. Hi ha una quarantena de ferits, entre els quals pacients i personal mèdic. 

Sultan també ha confirmat el bombardeig dels altres dos hospitals. 


500 morts en dues setmanes

Tot plegat, després que el 6 d'octubre les Forces de Defensa d'Israel llancessin una nova ofensiva contra la ciutat i el camp de refugiats de Jabalia, al nord de la ciutat de Gaza, amb l'argument que Hamas estava reagrupant-hi les seves forces.

Només en aquestes dues setmanes hi han mort unes 500 persones, segons les autoritats sanitàries de la Franja.

Es tracta d'una zona ja devastada per bombardejos anteriors i que dues vegades, des del 7 d'octubre de 2023, ha estat escenari d'enfrontaments violents entre Hamas i l'exèrcit israelià.

En l'atac a Al-Maghazi hi han mort almenys 11 persones, la majoria de les quals de la mateixa família (EFE/EPA/Mohammed Saber)

Aquest divendres, l'Oficina per a la Coordinació d'Afers Humanitaris de l'ONU (OCHA) ha alertat sobre "la situació cada vegada més precària i perillosa a què s'enfronten els civils del nord de Gaza" on "miren de sobreviure en condicions abominables, sota bombardejos intensos".

Civils que són conscients del perill que corren, però que opten per quedar-se en el nord abans que fugir cap al sud, on saben que centenars de milers de desplaçats s'amunteguen en condicions tant o més precàries.

Fa temps que saben, a més, que a la Franja no hi ha cap lloc segur, perquè l'exèrcit israelià ha bombardejat zones que havia designat com a segures; sempre amb l'argument que s'hi amagava algun integrant de Hamas.  


Khamenei: "El front de resistència no s'aturarà"

Reacció, aquest dissabte, del líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, a l'anunci de la mort de Yahya Sinwar per part de l'exèrcit d'Israel en un atac a Rafah dimecres passat.

Ha dit d'ell que "va ser el rostre lluminós de la resistència i la lluita" que "va enfrontar-se a l'enemic cruel i agressor amb determinació fèrria" i que "va deixar com a record el cop irreparable del 7 d'octubre [de 2023]".

Una resistència contra Israel que "no s'aturarà gens amb l'assassinat de Sinwar", segons afirma Khamenei en un comunicat publicat a la seva pàgina web en què afegeix: "Si Déu vol, Hamas està viu i continuarà viu."

Alí Khamenei, líder suprem de l'Iran, el 4 d'octubre, dirigint la pregària del divendres a Teheran (Europa Press/Zuma Press/Contacto)

La màxima autoritat iraniana també deixa clar que l'Iran continuarà "donant suport als lluitadors sincers" contra Israel, és a dir Hamas a Gaza, Hezbollah al Líban, el houthis al Iemen i les milícies iraquianes.

Aquesta vegada, tanmateix, Khamenei no ha fet cap crida a la venjança, com sí que va fer quan Israel va assassinar Ismail Haniyeh, líder històric de Hamas a qui Sinwar va succeir, i Hassan Nasrallah, líder de Hezbollah.

En el mateix sentit que Khamenei s'han pronunciat els talibans que governen a l'Afganistan des de fa més de tres anys.

"L'assassinat de líders mujahidins [combatents islàmics] només servirà per intensificar i enfortir la resistència", asseguren en un comunicat publicat a X per Zabiullah Mujahi, portaveu del govern taliban.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Israel Gaza Guerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut