Entrada del centre del 112 a la Zona Franca (Google Street View)

Almenys 8 treballadores acusen tres coordinadors del 112 d'assetjament sexual i laboral

Lamenten que l'empresa que presta el servei, Serveo, no vol abordar a fons els casos, que es concentren al centre de la Zona Franca, i que la Generalitat "se n'espolsa la responsabilitat"

Anna Bonet Martínez

Diverses dones acusen tres coordinadors del 112-Servei d'Emergències de Catalunya, ubicat a la Zona Franca, d'assetjament laboral en alguns casos, i sexual en d'altres. Un d'ells, denunciat penalment, està a l'espera de declarar davant del jutge, però cap dels tres ha estat sancionat per l'empresa externa que gestiona el servei, Serveo; ni tampoc pel Departament d'Interior, de qui depèn el 112.

Les víctimes i el comitè d'empresa lamenten que ningú vulgui abordar a fons les denúncies d'assetjament, i ho atribueixen al fet que Serveo "no vol implicar-se en el servei" i que la Generalitat "s'espolsa la responsabilitat" perquè el servei està externalitzat.

Després d'haver-se reunit amb responsables del 112 i d'Interior del govern anterior, ara reclamen reunir-se amb la nova consellera, Núria Parlon, i la directora del 112 --que és un càrrec públic--, Irene Fornós.


Primer cas: acusat de promocionar contingut eròtic i sexual a la feina

Tres dones han advertit per escrit a l'empresa que el seu superior directe les ha intentat captar per participar en fotografies o vídeos amb contingut eròtic i sexual en l'entorn laboral.

La comissió d'igualtat del comitè d'empresa, però, alerta que fins a vuit dones han verbalitzat la mateixa conducta a altres companyes i sospiten que n'hi podria haver moltes més.

Expliquen que, segons els testimonis, utilitza la seva posició de poder per fer amistat amb les treballadores més noves, sempre dones joves d'entre 17 i 25 anys, a qui els dobla l'edat. Els ofereix fer-los fotos eròtiques o gravacions sexuals, que ell difon a les seves xarxes socials i a plataformes que blanquegen la prostitució com OnlyFans, on es venen vídeos sexuals.

"Algunes d'aquestes noies han deixat la feina i la majoria no volen parlar per por de represàlies", explica una persona que forma part de la comissió d'igualtat del 112.

Segons el testimoni per escrit que una de les víctimes va fer arribar a l'empresa, poc després de començar la feina ell hi va contactar per Instagram: "Eren converses pujades de to, en horari laboral".

"Em deia que la meva roba feia que volgués mirar-me les parts íntimes i que jo li provocava ereccions", explica la Tània (nom fictici). També relata com, durant una trobada en la qual l'home li estava revisant la feina, ell va aprofitar per fer-li "tocaments inadequats a la zona dels glutis i els pits".

Més tard, quan la dona va distanciar-se'n, aquests comportaments es van convertir en humiliacions en públic.

"També sabem d'un cas en el qual, durant una relació sexual, ell va gravar una de les noies sense el seu consentiment", explica una altra membre de la comissió.

Segons les actes de les reunions entre el comitè d'empresa i Serveo, l'empresa va obrir un expedient per investigar aquest treballador, que es va tancar aquest setembre sense cap conseqüència per a ell.


Segon cas: "Assetja sobretot les dones amb fills"

Segons el comitè d'empresa, fa anys que reben queixes d'aquest altre coordinador, que fa més de dues dècades que treballa al 112.

Les víctimes descriuen una actitud intimidatòria general, amb comentaris homòfobs i misògins; amb una humiliació específica envers les dones que són mares en solitari.

Dues d'aquestes dones han advertit l'empresa que se senten assetjades per ell, que les intenta aïllar i humiliar amb crits, insults i comentaris despectius sobre la seva vida privada, fins i tot ignorant-les en moments en què elles el requereixen mentre atenen una urgència.

"Ens demanen tenir molta empatia amb qui truca demanant ajuda, però amb aquest ambient de treball no podem fer bé la nostra feina", lamenta la Lucia (nom fictici), una de les dues gestores que l'han denunciat a l'empresa.

De fet, a l'informe que Serveo va fer després d'investigar uns fets denunciats el juny del 2023, l'empresa reconeix que gairebé una desena de testimonis ratifiquen que "l'actitud d'aquest treballador provoca malestar i genera un ambient tòxic".

Això no obstant, no reconeix que hi hagi hagut assetjament laboral, sinó només abús de poder; un abús pel qual no l'han sancionat. "Li fan fet una formació en perspectiva de gènere, que pot seguir des de casa i en línia", expliquen des de la comissió.

"Ell se sent impune, però és que l'empresa el fa impune; perquè la credibilitat que se li dona a l'agressor no la tenen les víctimes. Encara que aportis una desena de testimonis, ningú et fa cas."


La comissió d'igualtat del 112 considera que es tracta d'un cas d'assetjament col·lectiu, ja que diversos testimonis confirmen que aquest superior és agressiu i violent, i es burla i aïlla certs companys.

Finalment, ha estat la Lucia qui ha hagut de canviar l'horari per evitar coincidir amb l'home, a qui la comissió d'igualtat lamenta que no només "se l'ha promocionat durant la investigació", sinó que "no s'han adoptat mesures per revertir mal clima ni tampoc s'ha ofert suport psicològic a la víctima tal com estableix el protocol contra l'assetjament del servei."

La direcció del 112, formada per càrrecs públics, argumenta que quan va conèixer aquests casos els va traslladar a l'empresa, i que aquesta ja va obrir un expedient per investigar-los.


Tercer cas: pendents del procés judicial iniciat fa dos anys

El tercer coordinador acusat d'assetjament laboral i sexual l'estan investigant, pendent de declarar davant del jutge d'instrucció, que haurà de decidir si l'envia a judici.

Tres dones van decidir denunciar-lo penalment entre l'estiu del 2022 i el del 2023.

"Els casos d'assetjament se solen tancar per la via laboral, però vam veure que l'acusat seguia un patró molt clar i vam demanar unificar les tres causes", explica l'advocada de les denunciants, Montserrat Solé Gavaldà.

Les víctimes van recórrer a la justícia, després d'haver-ho fet internament en diverses ocasions i que l'empresa arxivés el cas, sense cap sanció.

Segons l'informe que Serveo els va lliurar tres mesos després d'haver iniciat la investigació interna, l'empresa considerava que alguns dels fets ja havien prescrit, perquè havien passat l'any 2019, quan el 112 el gestionava una altra empresa, Grupo Norte.

A més, al·legaven que no s'havien aportat prou proves que apuntessin que el cas podria repetir-se. Tanmateix, sí que van recomanar al coordinador fer un curs de lideratge amb perspectiva de gènere i li van proposar un canvi d'horari per tal de no coincidir amb les víctimes, si ell hi estava d'acord, però s'hi va negar.

"Per a les víctimes ja és molt important que se les hagi escoltat, però confiem que el jutge l'enviï a judici perquè tinguin una via de reparació", recorda Solé.

Quan va tenir coneixement del cas, la direcció del CAT112 i el Departament d'Interior van oferir assessorament jurídic i psicològic a les víctimes. I en van advertir la Fiscalia, que finalment no va obrir cap investigació d'ofici perquè les víctimes van decidir denunciar.


"Els coordinadors poden decidir si et fan fora"

Tots tres acusats són coordinadors de torn, això vol dir que s'ocupen de supervisar com responen i gestionen les trucades al 112 una quinzena de treballadors. Dels onze coordinadors del servei, només quatre són dones.

"Són responsables directes, poden decidir si un gestor nou passa o no el període de prova", explica la portaveu de la comissió d'igualtat. "Juguen amb aquesta posició de poder", apunta una delegada sindical.

"Hi ha un sobrepoder dels càrrecs intermedis. Per damunt tenen supervisors, però l'empresa no els dona eines per imposar-se", afegeix la membre de la comissió.


Un conveni que fa prescriure els casos en 6 mesos

Els treballadors del Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112 es regeixen pel conveni laboral de contact center, abans denominat telemàrqueting.

"Per algunes coses se'ns considera un servei essencial, però per d'altres som com qui ven mòbils", critica la portaveu de la comissió d'igualtat.  

Segons la norma, l'abús d'autoritat i l'assetjament sexual es consideren faltes molt greus i poden ser sancionats amb dies o mesos de suspensió de feina i sou, amb la pèrdua del càrrec o bé amb l'acomiadament.

Serveo, però, no ha imposat cap d'aquestes sancions a cap dels tres acusats d'assetjament. La comissió d'igualtat del comitè d'empresa del 112 critica que el conveni determina que els casos d'assetjament prescriuen al cap de sis mesos des que l'empresa en té coneixement, i això no permet abastar més casos.

A més, denuncia que alguns fets s'han considerat prescrits perquè Serveo ha dilatat excessivament la investigació, com li va passar a la Lucia: "Vaig denunciar molt ràpidament i, tot i que el protocol d'assetjament diu que tenen tres mesos per resoldre, van tardar-ne vuit."


Treballadors en vaga des del gener del 2023

Els treballadors del centre de la Zona Franca mantenen la vaga indefinida que van començar al gener; una protesta que també fan al centre de treball de Reus, des de l'agost del 2023.

Una de les principals reivindicacions són, precisament, els casos d'assetjament "tancats en fals", a més de la precarietat laboral i les deficiències estructurals que, segons el comitè, impliquen sobrecàrrega de feina.

Des del comitè d'empresa de la Zona Franca critiquen l'externalització del servei, que va canviant d'empresa periòdicament: "Som un servei públic i imprescindible, però hi ha una deixadesa de funcions; no som treballadors de ningú i ningú vol la nostra responsabilitat", lamenta la portaveu de la comissió.

"Tothom se'n renta les mans", afegeix una altra membre de la comissió d'igualtat dels treballadors del 112.

A més, denuncien "edatisme" en la contractació de personal: "Contracten estudiants, alguns d'ells fins i tot menors d'edat, perquè el servei no agafi cos i la plantilla estigui en constant rotació", afegeix la portaveu.

A més, les gestores de trucades del 112 tampoc queden protegides pel pla d'igualtat de l'ens públic, sinó pel de l'empresa Serveo.

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Drets laborals
Anar al contingut