10 persones han mort i un nen continua desaparegut pels forts aiguats a Mallorca
El municipi de Sant Llorenç des Cardassar, el més afectat, hi han caigut 257 litres per metre quadrat, aiguats que no es veien des de feia tres dècades
El 112 confirma la desena víctima, i segons la mateixa font, només quedaria una persona despareguda, un nen.
S'eleva a 10 el nombre de víctimes mortals a causa de les intenses pluges d'ahir. Només queda una persona desapareguda, un nin.
112 Illes Balears (@112IllesBalears) 10 d'octubre de 2018
Els efectius de recerca busquen el nen de 5 anys que encara està desparegut. La recerca es mantindrà durant la nit.
Les tasques de recerca del nin desaparegut continuaran al llarg d'avui vespre. @guardiacivil i policia local han establert un pla de seguretat urbà per evitar robatoris a Sant Llorenç.
112 Illes Balears (@112IllesBalears) 10 d'octubre de 2018
Tres de les sis persones que quedaven desparegudes les han pogut localitzar.
El balanç de les víctimes és de 10 persones mortes de les quals una està sense identificar. Són 4 dones i 6 homes, tres estrangers, un matrimoni britànic, i una dona holandesa.
(I) BALANÇ DE VÍCTIMES MORTALS
112 Illes Balears (@112IllesBalears) 10 d'octubre de 2018
- Total: 10 persones mortes (6 homes i 4 dones)
- 3 d'ells són estrangers (un matrimoni britànic i una dona holandesa).
(II) BALANÇ DE VÍCTIMES MORTALS
112 Illes Balears (@112IllesBalears) 10 d'octubre de 2018
- Hi ha un home sense identificar, possiblement estranger.
- La resta de víctimes són de nacionalitat espanyola (2 dones i 4 homes)
- Han estat localitzats 2 a Artà, 2 a s'Illot, 2 a Son Carrió i 3 a Sant Llorenç.
Hores d'ara hi ha més de 630 efectius desplegats que treballen a la zona.
ACTUALITZACIÓ- Efectius de l'operatiu actuant a la zona de la catàstrofe 🔽 pic.twitter.com/OlMuQUibqM
112 Illes Balears (@112IllesBalears) 10 d'octubre de 2018
A Sant Llorenç el 061 hi té 6 ambulàncies UVI amb metge. 3 col·lectives, 3 de transport i un lloc de comandament avançat. A Manacor Ibsalut ha obert el CS amb 4 metges i 2 infermeres, al poliesportiu hi ha 3 metges i 3 infermeres. Agraïm la col·laboració a tots els professionals. pic.twitter.com/8Ig6FJVKFN
Servei de Salut (@ibsalut) 9 d'octubre de 2018
Davant de l'allau de persones que s'ofereixen com a voluntaris per ajudar en les tasques de neteja i recerca, el govern balear ha fet públic un anunci perquè no s'ofereixi ningú més.
Avís important‼️‼️ pic.twitter.com/pmwp3o2AlL
Govern Illes Balears (@goib) 10 d'octubre de 2018
Les víctimes
La novena l'ha confirmada la Guàrdia Civil. Seria una persona el cos de la qual ha estat trobat a prop d'un torrent.
La majoria de les morts han ocorregut al municipi de Sant Llorenç des Cardassar, on han caigut fins a 257 litres per metre quadrat. Ha estat, amb diferència, el punt més afectat de l'illa.
A mig matí, la consellera balear d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, de qui depenen els serveis d'emergències, ha confirmat la setena i la vuitena víctimes mortals.
La sisena víctima, confirmada minuts abans de les 11 del matí, l'han trobat a la zona de S'illot, al municipi de Sant Llorenç des Cardassar.
Dos dels morts de Sant Llorenç són una parella d'estrangers que anaven dins d'un taxi. El taxista és una altra de les víctimes.
L'altra víctima mortal ha estat a Artà, a tocar de Sant Llorenç, on han caigut 233 litres per metre quadrat. Fins a 70 litres han caigut en una sola hora. Aquest matí s'ha confirmat que una de les víctimes és Rafael Gili, exalcalde d'Artà, a qui ha caigut una paret al demunt.
Més enllà de Sant Llorenç i Artà, tota la zona de llevant de Mallorca ha quedat afectada per aquests aiguats i les torrentades que han causat, que en aquesta zona de l'illa no s'havien vist en 30 anys.
🔴 Feia 27 anys que no es produïa una torrentada similar a #Mallorca. La darrera va ser l'any 1990 a sa Pobla tal dia com avui, un 9 d'octubre. Concretament, el precedent immediat de Sant Llorenç va ser el 6 setembre de 1989 https://t.co/1fJyNvCwqb pic.twitter.com/A51rovAZi9
IB3 Notícies (@IB3noticies) October 9, 2018
Encara hi ha 5 carreteres secundàries tallades, de les 11 que hi havia aquest matí i quatre ponts estan inutilitzats.
Atesa la situació a la zona de llevant, s'han suspès les classes als municipis de Sant Llorenç, Artà i Son Servera. Les autoritats recomanen a la població minimitzar els desplaçaments.
Només s'han suspès les classes als municipis d'Artà, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera. A la resta dels municipis no s'han suspès.
EDUNIB (@EDUN_IB) October 10, 2018
Des de l'aire, la destrucció causada per l'aigua és perfectament visible:
Des de peu pla, el paisatge és igualment desolador:
La primera víctima mortal s'ha conegut a última hora d'aquest dimarts.
Confirmada una víctima mortal a Sant Llorenç a causa de la tempesta caiguda al poble. #InundacionsMallorca
112 Illes Balears (@112IllesBalears) 9 October 2018
Segons ha informat IB3, aquesta primera víctima podria haver mort en no poder sortir del soterrani de casa seva.
🔴 🔴 #ÚLTIMAHORA #URGENT Confirmat. Almenys una víctima mortal a causa de la torrentada més gran de Mallorca en 27 anys. Un home major ha mort perquè no ha pogut del soterrani https://t.co/1fJyNvCwqb
IB3 Notícies (@IB3noticies) 9 October 2018
Durant la nit i matinada s'han anat confirmant tres noves víctimes mortals.
La cinquena víctima l'ha confirmada aquest matí la consellera Cladera.
"Situació nefasta" a Sant Llorenç
Cladera també ha explicat que, encara aquest matí, "la situació a Sant Llorenç és impracticable".
L'alcalde de Sant Llorenç des Cardassar, Mateu Puigròs, ha parlat de "situació nefasta":
"Situació nefasta, no vàrem tenir temps de reaccionar. Poden haver més víctimes a la zona de S'illot."
A Sant Llorenç hi conflueixen dos torrents -el de Sa Blanquera i el d'en Begura de Saumà-, que habitualment baixen secs.
Els més de 250 litres per metre quadrat que hi van caure des de mitja tarda els van fer desbordar i l'aigua va envair amb molta força la plaça major i els carrers del poble. Els veïns van quedar incomunicats i sense llum.
Aquestes són les imatges de la torrentada. Balanç fins ara: almenys un mort en desbordar-se el torrent de Sant Llorenç i activada l'alerta màxima. Seguim informant, en directe, a @IB3Radio i @IB3Televisio. Més: https://t.co/1fJyNvCwqb pic.twitter.com/VMENSCYnZB
IB3 Notícies (@IB3noticies) 9 October 2018
La circulació de cotxes i vianants era impossible a causa de la riuada, que ha arrossegat diversos automòbils que hi havia aparcats.
Aquest matí, la llum del dia permet fer-se càrrec del gran abast de la destrucció causada per l'aigua.
Hi ha qui ha vist com s'inundaven els baixos de casa seva, però altres persones han perdut el seu habitatge.
Més de cent evacuats
Les fortes pluges han obligat a evacuar més de 100 persones.
Molts dels afectats han passat la nit a dos poliesportius i a l'hipòdrom de Manacor, on Ajuntament i Creu Roja hi han disposat llits i menjar. Fins i tot algún hotel s'ha ofert per allotjar-hi persones afectades i fins i tot el tenista Rafa Nadal ha obert les habitacions de la seva acadèmia a tota la gent que no té on anar a dormir.
Un centenar de persones han estat ja evacuades al Poliesportiu de Manacor. Hi ha tres metges de primaria i tres infermeres, així com els serveis de @CreuRojaBalears S'ha obert el Centre de Salut de Manacor amb 4 metges i 2 infermeres sense assistències de gravetat.
Govern Illes Balears (@goib) 9 October 2018
Després de la petició d'ajuda del govern balear al govern espanyol, abans de les vuit del matí ja han arribat a Mallorca els efectius de l'UME, la Unitat Militar d'Emergències de l'exèrcit, per ajudar en les tasques de rescat i de neteja dels estralls causat per l'aigua a la zona més afectada.
La Guàrdia Civil també ha enviat efectius des de Madrid i Saragossa cap a Mallorca, entre els quals hi dos equips de rescat amb gossos.
- ARXIVAT A:
- Illes Balears