Sanà

Almenys un mort i 40 ferits en enfrontaments al Iemen entre partidaris i opositors del govern

Setè dia de mobilitzacions al Iemen, el país més pobre de la península aràbiga. Centenars de ciutadans han tornat a sortir al carrer per protestar contra el govern. Almenys una persona ha mort i vuit més han resultat ferides per arma de foc al sud del país, segons afirma l'agència Reuters. Les mobilitzacions s'han repetit a diverses localitats, entre les quals Sanà, la capital. Els ciutadans demanen la dimissió del president Ali Abdallah al-Salih, al poder des de fa 32 anys, i millores econòmiques per a un país empobrit i on la corrupció i l'atur van en augment.

Actualitzat
La taxa de desocupació al Iemen és del 35%. Un terç de la població passa gana i el 40% viu amb menys de dos dòlars al dia. Aquesta situació és la que ha fet saltar l'espurna de la revolta, que compleix aquest dijous una setmana.

Davant la universitat de Sanà, uns 800 seguidors de l'executiu, armats amb pals i ganivets, s'han enfrontat amb prop de 1.500 opositors, que s'han defensat amb pedres, segons afirmen testimonis presencials. L'incident ha acabat amb la intervenció de la policia i una quarantena de ferits.

El Iemen té un perfil similar a Líbia o Bahrain, països que són aquests dies escenari de revoltes. El seu president, Ali Abdallah al-Salih, porta 32 anys al poder i és un ferm aliat dels Estats Units, sobretot en la lluita contra Al-Qaeda.

L'oposició, que va organitzar les primeres mobilitzacions, va aconseguir un acord per iniciar un diàleg entre el govern i les diferents sensibilitats polítiques. A més, el president Al-Salih es va comprometre a no presentar-se a la reelecció el 2013.

Els ciutadans, en especial els joves, no es van quedar satisfets amb aquests pactes i van començar a organitzar protestes, que s'han repetit en els últims dies. Demanen la dimissió immediata del president del país perquè consideren humiliant viure sota un règim autoritari.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut