Fugen d'Azerbaidjan per por d'una neteja ètnica (Reuters/Irakli Gedenidze)

Alt Karabakh: comença l'exili de milers d'armenis que fugen de l'Azerbaidjan

Ja hi ha 19.000 refugiats a Armènia i una explosió en una gasolinera ha mort 20 persones, mentre l'oposició acusa el govern armeni d'haver-se rendit
Josep Maria Camps Collet / Agències Actualitzat
TEMA:
Rússia

Milers d'habitants de l'Alt Karabakh estan fugint cap a Armènia després que la setmana passada l'exèrcit de l'Azerbaidjan desarmés les milícies d'aquest enclavament.

Segons el govern armeni, aquest dimarts al migdia per la frontera ja havien entrat més de 19.000 persones d'ètnia armènia que han decidit abandonar casa seva.


20 morts en l'explosió en una gasolinera

Les flames d'una gasolinera després d'una explosió, aquest dilluns a prop de Stepanakert (Reuters)

Aquest dilluns, també una enorme explosió ha destruït una gasolinera a l'Alt Karabakh, a prop de la capital, Stepanakert, on s'amuntegaven famílies en cotxe per aconseguir combustible per fugir.

Segons el Ministeri de l'Interior de l'Azerbaidjan, l'explosió ha causat almenys 20 morts, i hi ha gairebé 300 persones ferides que han portat a l'hospital, dotzenes d'elles "en situació crítica".

Mentrestant, l'única carretera que comunica l'Alt Karabakh amb Armènia està embussada amb milers de famílies camí de l'exili, convençudes que ja no tenen cap futur a casa seva.

Carretera de l'Alt Karabakh a Armènia, aquest dilluns completament bloquejada pels cotxes

"La 'integració' va començar amb un genocidi"

Syuzi, una dona que ja ha arribat a Armènia amb la mare i les dues filles, assegura que un cop les milícies han estat desarmades, no se sentia segura per quedar-se:

"Sense elles és molt difícil, no ens imaginem una vida amb els azerbaidjanesos, imagina't que el que ells anomenen 'integració' va començar amb un genocidi."

Syuzi ha entrat a Armènia pel poble de Kornidzor, on també ha arribat Aixot, un home que demana uns quants litres de gasolina per portar-la al seu germà, que encara és a l'Alt Karabakh.

Aixot ha explicat a l'agència EFE que el germà ha cremat l'uniforme de milicià perquè els militars de l'Azerbaidjan no sàpiguen que formava part de les milícies:

"No és militar, és voluntari com tots nosaltres, l'únic que hem fet és defensar la nostra terra, no som terroristes, com ens diuen ells, som una nació que només vol la pau."

Dos nens asseguts entre la gent esperant ser evacuats, aquest dilluns a Stepanakert, a l'Alt Karabakh (Reuters)

El govern armeni, superat per la situació

El primer ministre d'Armènia, Nikol Pashinyan, ha assegurat aquest dilluns que el país està disposat a acollir tots els habitants de l'Alt Karabakh que vulguin marxar.

Fins ara, però, Pashinyan havia dit que preferia que es quedessin a casa seva en l'anomenat "pla A", que, segons ell, incloïa garanties de seguretat.

Mentrestant, l'oposició s'ha manifestat a la capital, Yerevan, acusant Pashinyan d'haver-se rendit en la crisi de l'Alt Karabakh, i reclamant la seva dimissió.

Una manifestant mostra una fotografia del primer ministre armeni ratllada, aquest dilluns a Yerevan


L'Azerbaidjan busca "criminals de guerra"

I al pas fronterer l'exèrcit de l'Azerbaidjan grava en vídeo tots els homes en edat potencialment militar, tot buscant sospitosos d'haver comès "crims de guerra".

Ho ha explicat un representant del govern àzeri a l'agència France Press:

"L'Azerbaidjan té la intenció d'amnistiar els milicians armenis que han deposat les armes al Karabakh, però els que han comès crims de guerra durant les guerres a la regió ens els han de lliurar."


Antiga regió autònoma soviètica

Tot plegat sembla el final de la resistència que ha mantingut les darreres tres dècades la població armènia del que durant l'època soviètica va ser una regió autònoma dins l'Azerbaidjan.

Hi quedaven uns 120.000 habitants caucàsics i cristians que han viscut tradicionalment en un territori d'uns 3.000 quilòmetres quadrats a dins d'aquest país turcman i musulmà.

El suport de Rússia havia permès a Armènia defensar i ajudar els habitants de l'Alt Karabakh, però l'acostament als Estats Units per part del govern armeni ha canviat la situació els últims anys.

Refugiats acabats d'arribar de l'Alt Karabakh menjant entrepans, aquest dilluns a Goris, a Armènia (Reuters)

L'any 2020, l'Azerbaidjan va recuperar el territori perdut enfront les milícies armènies el 1994, i va ocupar part del territori històric de l'Alt Karabakh.

Es calcula que en els enfrontaments armats que hi va haver entre el 1988 i el 1994 van morir unes 30.000 persones, i a la tardor de fa 3 anys hi va haver 6.500 víctimes mortals més.

La invasió russa a Ucraïna ha acabat de decantar la balança i el desembre l'Azerbaidjan va aprofitar la situació i va tallar l'única ruta que porta a Armènia.

Va començar així un aïllament de facto que ha tallat des de llavors els subministraments que arribaven a l'Alt Karabakh, amb la intenció força clara d'abocar la població armènia a marxar de casa seva.

Un nen esperant ser portat a un refugi, aquest dilluns a Goris, a Armènia (Reuters)
ARXIVAT A:
Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut