La bona higiene de la son contribueix a la qualitat de la microbiota
La bona higiene de la son contribueix a la qualitat de la microbiota (Istock)

Alterar el son 90 minuts entre feiners i caps de setmana empitjora la microbiota intestinal

Un estudi conclou que la regularitat en les hores que dormim és crucial pel benestar de la nostra panxa

Actualitzat

Dormir bé millora la salut de la nostra panxa. És la conclusió dels investigadors britànics del King's College de Londres, que han demostrat que la regularitat del son té un impacte directe en la qualitat de la microbiota intestinal.

Segons un article publicat a la revista científica The European Journal of Nutrition, alterar una hora i mitja el son ens afecta negativament.

De les 1.000 persones que s'han estudiat, les que van modificar 90 minuts els seus horaris van desenvolupar bacteris intestinals nocius.

El descobriment suposa una novetat sorprenent perquè mostra que amb un petit canvi de rutines n'hi ha prou per patir afectacions.

Fins ara se sabia que els horaris de feina nocturns perjudiquen l'organisme i, en particular, la digestió.


Jet-lag social

El responsable de tot plegat té un nom que associem amb els viatges. Els experts l'anomenen jet-lag social, tot i que és una pràctica molt comuna: tenir unes hores de son entre setmana i unes altres els caps de setmana.

Aquest decalatge entre el rellotge biològic i el ritme de vida habitualment es tradueix a aprofitar per dormir una mica més els dies de descans.

Però aquesta llicència amb un mateix pot sortir cara. L'estudi ha identificat que fa augmentar tres bacteris intestinals que produeixen toxines vinculades amb un risc més alt d'obesitat, malalties cardiovasculars o alteracions metabòliques.

De moment, és massa aviat per saber per què creixen.
 

La importància d'una rutina de son

Per combatre els bacteris nocius, els investigadors tenen una recepta clara: ser constants en les hores que dormim.

Una cosa que no fa aproximadament el 40% de la població, que es calcula que és el percentatge d'afectats pel jet-lag social.

Aquest fenomen incideix especialment entre els individus que estan programats biològicament per anar a dormir i despertar-se més tard.

Es creu que la seva incidència fluctua amb l'edat, tendeix a assolir un màxim en adolescents i adults joves i disminueix amb els anys.

A més, els experts aprecien que els que fan canvis en el son acostumen a menjar d'una manera menys saludable, amb més begudes ensucrades i menys fruita, fet que encara agreuja més la salut intestinal.

Què és la microbiota?

La microbiota és un conjunt de bacteris que habiten en el nostre organisme i tenen la funció de combatre malalties i agents patògens, a més d'ajudar a metabolitzar els aliments.

Apareixen des del ventre matern i es desenvolupen a mesura que avança la vida, de manera que tenen una composició diferent en la infància i l'adolescència respecte a la vida adulta.

Es calcula que només a l'aparell digestiu tenim uns 100 bilions de bacteris. De fet, alguns científics ja consideren la microbiota com un òrgan més del cos, encara que en aquest cas adquirit.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut